Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σινεμά και DVD 55 - Λίνκολν / Lincoln (2012)


Η ταινία που προτάθηκε για 12 Όσκαρ!

“Αν η δουλεία δεν θεωρείται λάθος, τότε τίποτα δεν είναι λάθος” - Αβραάμ Λίνκολν.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί ένα μεγαλειώδες ανθρώπινο δράμα για τον Αμερικανό ηγέτη που συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα παγκόσμια σύμβολα ελπίδας, ισότητας και ελευθερίας.
Ο αγαπημένος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, φωτίζει τις πιο επικίνδυνες και αποκαλυπτικές στιγμές του Αμερικανού ηγέτη, σε μια περίοδο όπου η σκοτεινή πλευρά της δουλείας κερδίζει έδαφος και η χώρα οδηγείται σε απίστευτες καταστροφές από τον πόλεμο.
Η ταινία που θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 24 Ιανουαρίου, καταγράφει την προσπάθεια του Λίνκολν να δώσει τέλος σ’ έναν καταστροφικό πόλεμο και την ταυτόχρονη μάχη του να περάσει την 13η Τροπολογία σχετικά με τη μόνιμη κατάργηση της δουλείας. Μια πράξη αληθινής εθνικής τόλμης μέσα από την οποία θα πρέπει να καταθέσει όλες του τις δυνάμεις, ψυχικές και ηθικές, γεγονός που θα τον μετατρέψει σε θρύλο. Θα καταπιαστεί με τις επιπτώσεις των πράξεών του στον κόσμο και σε αυτούς που αγαπά. Αυτό που κρύβεται από πίσω είναι αυτό που νοιάζει τον Λίνκολν: να πείσει τον αμερικανικό λαό και αυτούς που απαρτίζουν την κυβέρνησή του που έχουν αντίθετη γνώμη, να αλλάξουν πορεία και να στοχεύσουν ψηλότερα προς ένα καλύτερο δρόμο για όλη την ανθρωπότητα.


Παρόλο που το φιλμ τοποθετείται σε παρελθοντικό χρόνο, η αισθητική του επιμελήθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην μεταφέρει τον θεατή απλά στο παρελθόν αλλά σε σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να εκτυλίσσονται σήμερα, μιας και ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήθελε την ταινία του «ζωντανή» και σύγχρονη.

Οι δηλώσεις του Στίβεν Σπίλμπεργκ:
"Ήταν σημαντικό η ταινία να ρίχνει μια διαπεραστική και ακριβή ματιά στον Λίνκολν ως άνθρωπο, όχι ως μύθο. Κι ένας τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να επικεντρωθούμε στους τελευταίους 4 μήνες της προεδρίας του, αντί για το σύνολό της. Γι’ αυτό και το σενάριο του Τόνι Κούσνερ βασίστηκε στο βιβλίο της Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν, «Team of Rivals», που δίνει μεγάλη έμφαση σ’ αυτήν την περίοδο.
Τους τελευταίους 4 μήνες της καριέρας του, ο Λίνκολν ήταν επικεντρωμένος σε δυο ζητήματα, με τα οποία και ασχολείται η ταινία. Το τέλος του Εμφυλίου και την κατάργηση της δουλείας. Βλέποντάς τον, στην ταινία, να δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα σου δίνει μια καλύτερη ιδέα του πώς πρέπει να ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που τον περιέβαλλαν.


Θεωρώ προνόμιο ότι είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του κόσμου. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις κάνει μια απίστευτη προετοιμασία για το ρόλο του και τίμησε τον Λίνκολν διαβάζοντας τα πάντα που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ακόμα περισσότερο από μένα. Κατέληξε στην ερμηνεία του με βάση όσα διάβασε και όσα βίωσε εσωτερικά και αποδίδει τον Λίνκολν όπως εγώ τον ονειρευόμουν.
Η ταινία δεν έχει μεγάλες σκηνές δράσης, ούτε έντονα δραματικές σκηνές σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο ή τις συνθήκες ζωής των σκλάβων.
Θα μου άρεσε οι θεατές, βλέποντας την ταινία, να συνειδητοποιήσουν το βάρος της εξουσίας. Όλοι οι Πρόεδροι δίνουν τον όρκο τους στην εφαρμογή του Συντάγματος, αλλά ο Λίνκολν έπρεπε να το αναδιαμορφώσει, φέροντας την απόλυτη ευθύνη του. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του που κόντευε να διαλυθεί. Ελπίζω το κοινό να καταλάβει τη δέσμευση που απαιτεί η εξουσία, το πραγματικό πάθος που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για κάτι στο οποίο πιστεύει. Κι ο Λίνκολν πίστευε στον αμερικανικό λαό".


Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Παραγωγή: DreamWorks Pictures / Touchstone Pictures / 20th Century Fox
Σενάριο: Τόνι Κούσνερ (σενάριο), Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν (βιβλίο)
Πρωταγωνιστές: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Σάλι Φιλντ, Ντέιβιντ Στράδερν, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Τζέιμς Σπέιντερ, Χαλ Χόλμπρουκ, Τόμι Λι Τζόουνς.
Πρώτη προβολή: 16 Νοεμβρίου 2012 (Η.Π.Α.), 24 Ιανουαρίου 2013 (Ελλάδα)
Μουσική: Τζον Γουίλιαμς
Διάρκεια: 149 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://www.parousiazw.gr

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η χρονιά του 2012 δεν είχε πραγματικά σπουδαίες ταινίες. Το Lincoln είναι μια ταινία εκπληκτικών ερμηνειών ειδικά αυτή του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις που θα τιμηθεί με Οσκαρ. Όμως είναι μεγάλη σε διάρκεια σκοτεινή και βαριά. Πραγματικά με κούρασε. Δεν είναι τυχαίο ότι στις Χρυσές Σφαίρες έχασε και την καλύτερη ταινία και τη σκηνοθεσία από το Argo του Μπεν Αφλεκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που προλαβαίνεις και τα βλέπεις, φίλε μου! Δεν έχω άποψη ακόμα ούτε γι' αυτή τη ταινία...

      Διαγραφή
  2. Δεν βγηκε ακόμη στις αίθουσες. Τα κατεβάζω φιλε..
    Αλλά με τοσες μετριότητες το γύρισα στις σειρες όπως το υπέροχο Homeland.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζει πολύ ακαδημαική κ μ ε τη ματιά της στραμμένη στην Οσκαρική κούρσα. Το επίπεδο παραγωγής, όπως κ οι ερμηνείες θα κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δε ξέρω όμως κατά πόσο θα μιλήσει αυτή η ταινία στο θεατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...