Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 121 - H κυρία της νύχτας (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Οι εκδόσεις ΑΓΡΑ συνεχίζοντας την ποιοτική και παραγωγική τους προφορά στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες, για πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου(!), το μυθιστόρημα του αείμνηστου Γιάννη Μαρή “Η κυρία της νύχτας”. Το παρόν έργο είχε πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα "Ακρόπολις", σε 82 συνέχειες τη περίοδο 1955-56 και έπειτα στο περιοδικό "Πρώτο" το 1962 (με διαφορές μόνο στους μεσότιτλους) σε 14 συνέχειες και σε εικονογράφηση (και στα 2 έντυπα) του παραγνωρισμένου Μιχάλη Γάλλια.
Πρόσφατα, όμως, στο σπίτι του συγγραφέα βρέθηκε ένας φάκελος με σημειώσεις, διαγραφές παραγράφων και σύντομες προσθήκες, προφανώς διότι ο Μαρής ήθελε να το εκδώσει κάποτε σε μορφή βιβλίου. Αυτή τη 3η εκδοχή, σε ολοκληρωμένη μορφή, παρουσιάζουν οι εκδόσεις Άγρα μέσα από μία εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση. Δικαίως, διότι “H κυρία της νύχτας” είναι ένα από τα μικρά αριστουργήματα του δημιουργού της. Σαφέστατα επηρεασμένο από τα σκοτεινά, αμερικάνικα film-noir της δεκαετίας του ’50, ο συγγραφέας εντάσσει αυτά τα στοιχεία στο κοσμοπολίτικο στυλ του και μας μεταφέρει νοερά στην ανοιξιάτικη Αθήνα και τη γοητευτική Ύδρα μίας άλλης, όμορφης εποχής. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Λιάνα Πέρεζ, μία πανέμορφη, μοιραία όσο και αινιγματική γυναίκα που σκορπίζει στο πέρασμα της θάνατο και καταστροφή, έχοντας σαν μοναδικό σκοπό της την εκδίκηση. Ολοζώντανο ύφος, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, γλαφυρές και νοσταλγικές (πλέον) περιγραφές μίας άλλης αθηναικής κοινωνίας, με έντονα πάθη, μίση, έρωτες και μικρές κρυφές τραγωδίες. Ο δημοφιλής αστυνόμος Μπέκας κάνει και εδώ την εμφάνιση του, μόνο όμως προς το τέλος του μυθιστορήματος.
Το κείμενο κοσμείται με κάποιες εικόνες από τη πρωτότυπη εικονογράφηση του Μιχάλη Γάλλια. Και εδώ έχω μία σύντομη παρατήρηση να κάνω: ορισμένες εικόνες δε ταιριάζουν με τα αντίστοιχα πρόσωπα του έργου και μάλλον έχουν τοποθετηθεί αντί άλλων, συμπληρωματικά. Π.χ. σελ.118: η περιγραφή του Μαρή για τον επιχειρηματία Χρηστάκη ουδεμία σχέση έχει με το σχέδιο που παρουσιάζεται. Παραπέμπει σαφέστατα σε άλλο πρόσωπο του βιβλίου! Ασήμαντες λεπτομέρειες θα προσθέσω, ενός φανατικού αναγνώστη του αγαπημένου αυτού συγγραφέα. Προσπεράστε τες και απολαύστε τη συντροφιά ενός εξαιρετικού εγχώριου αστυνομικού μυθιστορήματος, από αυτά που δεν γράφονται πλέον!

Εισαγωγή: Ανδρέας Αποστολίδης
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων: 320
Τιμή: 13,00 ευρώ
ISBN: 978-960-505-052-8
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ

Επιμέλεια θέματος: Χρήστος Νάστος


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση. Με την άδειά σας, θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να ρωτάς, φίλε μου. Απλά ανέφερε την πηγή...

      Διαγραφή
  2. Υπεροχος και αξεπεραστος στα αστυνομικα βιβλια ο Μαρης,θρυλικος και αγαπημενος.Εξισου υπεροχες και καποιες απο τις τηλεοπτικες μεταφορες των βιβλιων του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι τα βιβλία του μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση. Αντίθετα με άλλους συγγραφείς...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...