Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ο κάου-μπόυ των Jumbo


Εδώ και χρόνια, οι διαφημίσεις των καταστημάτων Jumbo μας κάνουν να γελάμε. Το ιδιαίτερο -και πολλές φορές ευφυέστατο- χιούμορ τους, έχει δημιουργήσει φανατικούς φίλους αλλά και... άσπονδους εχθρούς!
Είναι αλήθεια ότι μια μερίδα του κόσμου αντιπαθεί μέχρι... αηδίας τις συγκεκριμένες διαφημίσεις, είτε αυτές προβάλλονται στην τηλεόραση, είτε ακούγονται από το ραδιόφωνο! Κάποιοι, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει group στο facebook με αίτημα να σταματήσουν οι διαφημίσεις της εταιρείας! Η ανταπόκριση, βέβαια, είναι πολύ μικρή...
Εγώ -και το λέω ευθαρσώς- είμαι από εκείνους που σχεδόν τις λατρεύει! Και για να εξηγούμαι: υπάρχουν κάποιες από αυτές που δεν μου αρέσουν. Λατρεύω, όμως, το στυλ τους, το ύφος τους, τις επιτυχημένες διασκευές γνωστών τραγουδιών, τον πλουραλισμό τους και πάνω απ' όλα την μαγκιά τους! Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι διαφημίσεις των Jumbo δεν άλλαξαν την καθημερινή μας επαφή με το ραδιόφωνο και ιδιαίτερα τον τύπο διαφημίσεων που ακούγαμε κάποτε. Από το «Πωλούνται οικόπεδα με θέα» και το «Σουβλάκια, ο Θανάσης, στην παραλία Ντόρμπερι», περάσαμε στα ευφάνταστα «Ξύπνα μπαμπούλη», «Jumbo να πας», «Μεθάου, πίνου», «Guadalquivir», «Ήλιος καυτός», «Κόντρα γενεών» κτλ. Κορυφαίο όλων, βέβαια και αναμφισβήτητα η πιο πετυχημένη διαφήμιση του ελληνικού ραδιοφώνου, το "Της φαντασίας το ταξίδι", μια pop μπαλάντα που δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων της εταιρείας στην ελληνική αγορά!
Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι, που δεν τρώγονται με τα ρούχα τους, έχουν σιγοτραγουδήσει τα στιχάκια αυτών των διαφημίσεων ή τουλάχιστον έχουν γελάσει με τα αστεία τους...
Και φτάνουμε στο σήμερα. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε να παίζει στην τηλεόραση το νέο τηλεοπτικό σποτ των Jumbo που δεν είναι παρά μια παρωδία ταινίας γουέστερν. Φαντάζομαι όλοι αντιληφθήκατε τις "ομοιότητες" με το "Django, ο Τιμωρός", που είδαμε φέτος στους κινηματογράφους. Η διαφήμιση είναι έξυπνη, αισθητικά θυμίζει πράγματι γουέστερν, με κορυφαία στιγμή εκείνη που ο... Τιμωρός Jumbo, σηκώνει το άλογό του στα πίσω του πόδια! Το "Jumbo" μοιάζει ακουστικά με το "Django", ενώ ο πλήρης τίτλος της διαφήμισης είναι "Jumbo, ο Τιμωρός των Σχολικών Λιστών"! Όχι, πείτε μου τώρα, δεν πρόκειται για μεγαλειώδη έμπνευση; Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξετυλίγεται μια μικρή "περιπέτεια" με ήρωα, σύντομη πλοκή και γουέστερν μουσική!
Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει ο Ταραντίνο μόλις μάθει ή δει αυτό το διαφημιστικό σποτ, όμως λίγο μας νοιάζει! Εμείς είδαμε ξανά στην ελληνική tv μια γουέστερν διαφήμιση (έστω και παρωδία) και είμαστε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι γι' αυτό (περίπου όσο κι εκείνη τη μακρινή εποχή που ο κάου-μπόυ των Marlboro αλώνιζε στις τηλεοράσεις μας)!

Π.Π.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...