Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε ηρωίδα σε κόμικ


The Time Traveling Woman

Μερικοί την χαρακτηρίζουν σνομπ. Όμως μάλλον την αδικούν. Η Άνγκελα Μέρκελ αναζητεί τελευταία αδιάκοπα νέους συνομιλητές, για να λύσει μαζί τους ένα φαινομενικά άλυτο πρόβλημα: την ευρωκρίση.
Το ότι θα εγκατέλειπε όμως κάποτε την καγκελαρία μέσα σε μια μηχανή του χρόνου, για να συμβουλευθεί επί τούτου τον Καρλ Μαρξ και άλλους κορυφαίους οικονομολόγους που δεν παρεπιδημούν πλέον μεταξύ μας, αυτό μόνο μερικοί ευφάνταστοι καλλιτέχνες των κόμικς θα μπορούσαν να το συλλάβουν: οι σχεδιαστές Μύριαμ Μελιάτσι και Μαρτ Κλάιν και ο κειμενογράφος Ούβε Ζανχόιζερ.
Το εικονογράφημά τους, που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» στις 27.12.2013, εκπλήσσει πέρα από την αισθητική του ποιότητα και για άλλο λόγο: για την πιστότητα των τσιτάτων στα «συννεφάκια», που προέρχονται αποκλειστικά από γραπτά των πρωταγωνιστών του κόμικ. Έλληνες, Γάλλοι, Πορτογάλοι. Στο κόμικ ούτε ίχνος από αυτούς ως φυσικά πρόσωπα. Όμως, οι σκιές τους κατακλύζουν το κόμικ όποτε η καγκελάριος κάνει λόγο για «προβληματικές» χώρες.




Ο απολογισμός του ταξιδιού είναι πάντως πενιχρός για τη Μέρκελ. Απόδειξη, το τελικό της συμπέρασμα: «Ανεξάρτητα από το ποιον οικονομολόγο ακολουθεί κανείς, εκείνο που χρειάζεται πάντα η οικονομία είναι η εντιμότητα. Στο μέλλον θα προσπαθήσω να κάνω τους ανθρώπους να φέρονται πιο αξιοπρεπώς και έντιμα μεταξύ τους», λέει.
Για τους αναγνώστες όμως το κέρδος είναι ανεκτίμητο. Όχι μόνο επειδή κάνουν μια πρώτη γνωριμία με συναρπαστικές οικονομικές ιδέες. Αλλά και επειδή, χάρη στη χρονομηχανή, μπορούν να υποφέρουν, έστω και για λίγο, την κρίση...


ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

2 σχόλια:

  1. φιλε παναγιωτη, μας εχεις συνηθισει να μας ενθουσιαζεις με τα αρθρα σου και οχι να μας θυμωνεις. οταν η ξεφτιλα εγινε τεχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε έχει ενδοιασμούς, φιλαράκι!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...