Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Σινεμά και DVD 1 - Inception (2010)


Σενάριο-σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Διάρκεια: 148΄
Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο αμερικανικός κινηματογράφος χαρακτηρίζεται από την απουσία δυνατών όσο και πρωτότυπων σεναρίων. Αντί αυτού κατακλύζεται από πληθώρα sequels, prequels, μεταφορές μέτριων βιβλίων φαντασίας και ανεμπνευστες κωμωδίες αδυνατώντας να προσφέρει κάτι νέο στον ήδη κορεσμένο θεατή.
Ο Κριστοφερ Νολαν («Memento», «Prestige», «Dark knight») αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση-εξαίρεση σύγχρονου δημιουργού, ο οποίος καθηλώνει το κοινό τόσο με τα συναρπαστικά σενάρια (σε συνεργασία με τον αδελφό του) όσο και με τη νευρώδη σκηνοθετική του μάτια.. Το «Inception» αποτελεί σίγουρα το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα του και μια από εκείνες τις ταινίες που θα αποτελούν σημείο αναφοράς από δω και στο εξής για το είδος της φανταστικής περιπέτειας.


Το άκρως ευφάνταστο σενάριο αφόρα τη προσπάθεια μιας ομάδας τυχοδιωκτών οι όποιοι δρουν δημιουργώντας όνειρα και κλέβοντας κάθε είδους μυστικά μέσω αυτών! Προσπαθούν να εμφυτεύσουν μια ιδέα στο μυαλό ενός νεαρού μεγιστάνα ώστε αυτός να πειστεί να διαλύσει την οικονομική αυτοκρατορία του ετοιμοθάνατου πατέρα του. Για να επιτύχουν το σκοπό τους πρέπει να δημιουργήσουν 3 επίπεδα ονείρων (όνειρο μέσα σε όνειρο!) ενώ ταυτόχρονα ο αρχηγός της ομάδας (Λεονάρντο ντι Καπριο) θα πρέπει να καταπολεμήσει (μέσα στα όνειρα) τους προσωπικούς του δαίμονες από το παρελθόν.



Ο Νολαν στήνει ένα αινιγματικό, πολυεπιπεδο όσο και περιπετειώδες σκηνικό ενώ η μοναδική σκηνοθετική του μαεστρία κάνει μια τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη ταινία βατή στο πλατύ κοινό ισορροπώντας ιδανικά στο τεντωμένο σχοινί που ενώνει εμπορικότητα-ποιότητα . Οι σκηνές μάχης σώμα με σώμα στο ξενοδοχείο κρίνονται άκρως εντυπωσιακές και πρωτοποριακές και ήδη θεωρούνται κλασικές. Πραγματικά αξιοθαύμαστο μοντάζ (σίγουρο χαρτί για τα οσκαρ!), εφέ αληθοφανή, δίχως υπερβολές, ευφυείς εναλλαγές από όνειρο σε όνειρο, και μια εμβληματική τελική σεκάνς που έχει δημιουργήσει άπειρες συζητήσεις στα πιο έγκυρα κινηματογραφικά sites ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει στο τέλος του έργου!


Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχουν κάποιες διακριτικές επιρροές σε σκηνές από το έργο των Κιουμπρικ («Space Odyssey»), και Ουέλς («Citizen Kane»).
O Λεονάρντο ντι Καπριο, μετά το «Νησί των καταραμένων», παραδίδει άλλη μια έξοχη ερμηνεία πείθοντας έτσι και τους πλέον δύσπιστους για το (αδιαμφισβήτητο) ταλέντο του, ενώ την παράσταση κλέβει και η όμορφη, μικροκαμωμένη Ελεν Πειτζ. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε εδώ ότι το στόρι της ταινίας προϋπήρχε στο μυαλό το Νολαν από τα 20 του χρόνια (40 ετών σήμερα). Το «Inception» δεν είναι απλά η καλύτερη ταινία για το 2010, μα μια εκ κορυφαίων δημιουργιών τη τελευταία 10ετια. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Απλά δείτε το…


Χρήστος Νάστος για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους και καλή δουλειά!
    Εγώ και σήμερα, όπως και χθες θα έχω αρκετή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πήγα και την είδα χθες. Πραγματικά, συμφωνώ με τον φίλο Χρήστο. Πάντα με εντυπωσίαζαν οι ταινίες με το απρόσμενο τέλος, το περίεργο, αυτό που ο θεατής βγαίνει από την αίθουσα και δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς έγινε...
    Αναμφισβήτητα αξίζει να πάει κάποιος να την δει, αρκεί να του αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες. Γιατί υπάρχει περίπτωση να στραβώσει επειδή δεν καταλαβαίνει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...