Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 9 - Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon)


Η.Π.Α., 1952, 85΄, Σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
Ηθοποιοί: Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado
Κριτική ταινίας: 90/100

Υπόθεση: Ο σερίφης Γουίλ Κέην αναστατώνεται την ημέρα του γάμου του, επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει ένα απόσπασμα για να αντιμετωπίσει τους φονιάδες που θα έρθουν να τον σκοτώσουν με το μεσημεριανό τραίνο. Ο σερίφης, αρνείται να εγκαταλείψει την αχάριστη πόλη και καταφέρνει να επιβιώσει μόνος του από την αναπόφευκτη σύγκρουση.



Το φιλμ έδωσε στην Γκρέης Κέλλυ τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην οθόνη (είχε πρωτοεμφανιστεί μ’ ένα μικρό ρόλο στο φιλμ «Δεκατέσσερις ώρες» -1951- του Χένρυ Χάθαγουαίη), την ωραία όμως ερμηνεία της επισκίασε η παρουσία του Γκάρυ Κούπερ, που κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου (11 χρόνια μετά τον «Λοχία Γιορκ» -1941).


Η αγωνία του Κούπερ στην ταινία ήταν πραγματική, αφού υπέφερε από έλκος και τραυματισμένο γοφό. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, ο πρωταγωνιστής δήλωσε: «Ξόφλησα!». Ευτυχώς που πήρε το Όσκαρ!
Ο Τζων Γουαίην νευρίασε τόσο όταν είδε την ταινία που δήλωσε ότι θα «απαντήσει»… Απάντησε με 7 χρόνια καθυστέρηση («Ρίο Μπράβο» -1959).
Ο ρόλος, αρχικά, προτάθηκε στους Μάρλον Μπράντο, Κερκ Ντάγκλας και Τσάρλτον Ήστον, που όμως όταν διάβασαν το σενάριο, το απέρριψαν. Τελικά, δόθηκε στον Κούπερ, που τότε η καριέρα του παρέπαιε, με μειωμένη αμοιβή.




Ο σεναριογράφος Καρλ Φόρεμαν, γράφτηκε στη μαύρη λίστα Μακάρθι, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το “High Noon” γράφτηκε για να εκφράσει την οργή εναντίον της δειλίας του Χόλλυγουντ, που δεν υποστήριζε καλλιτέχνες όπως εκείνος.
Η ταινία έδειχνε την κατεύθυνση προς τα ψυχολογικά γουέστερν που θα ακολουθούσαν οι επόμενες ταινίες της δεκαετίας του ’50. Η δράση είναι ελάχιστη αλλά η αγωνία διαρκής. Το “High Noon” έμεινε κλασσικό και περιλαμβάνει την καλύτερη στιγμή του Γκάρυ Κούπερ στον κινηματογράφο.



Η ταινία απέσπασε συνολικά 4 Όσκαρ: Α’ Ανδρικού ρόλου (Γκάρυ Κούπερ), Μοντάζ (Έλμο Γουίλιαμς, Χάρυ Γκέρσταντ), Τραγουδιού (“High Noon”, σε μουσική Ντιμίτρι Τιόμκιν και στίχους Νεντ Ουάσινγκτον), Μουσικής (Ντιμίτρι Τιόμκιν, για την αξέχαστη μπαλάντα “Do not forsake me”).
Προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 1954.





Δείτε το trailer της ταινίας, εδώ:



Σπύρος Πιτικάρης,
για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης

8 σχόλια:

  1. Εξοχη ταινία, εκ των κορυφαίων του είδους για τη δεκαετία του ΄50. Εγώ απλά να συμπληρώσω πως η ταινία ειχε προταθεί για άλλα 3 Οσκαρ-σκηνοθεσίας,ταινίας,σεναρίου.
    Βαθμ.9/10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις κορυφαίες ταινίες του είδους!
    Συμφωνώ απόλυτα στην κριτική σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη ταινία! Γεμάτη υπέροχα πλάνα, που έγιναν σημεία - αναφοράς για τα φιλμ του είδους. Ο Γκάρυ Κούπερ απλώνει το ταλέντο του και αφήνει μια απ'ο τις κορυφαίες του στιγμές στον κινηματογράφο. Προσέξτε και τον Λόυντ Μπρίτζες(πατέρας του Τζέφ), στο ρόλο του δειλού, που πραγματικά είναι καταπληκτικός! Η United Artists έγραψε ιστορία, σ` αυτή την παραγωγή του Στάνλευ Κρέιμερ, που έκανε το φιλμ με το αστείο για τα σημερινά δεδομένα, μπάτζετ των 750.000 δολλαρίων... Θα συμφωνήσω Παναγιώτη για τον Τιόμκιν, που έχει γράψει αριστουργήματα για τον κινηματογράφο, με κορυφαίες και βραβευμένες του στιγμές, τις μουσικές για τα "Γίγας" και "Άλαμο". Μια μικρή ας την πούμε ένσταση. Για τον ρόλο της Γκρέυς Κέλυ, υπήρχαν μια ντουζίνα κια βάλε καλύτερες επιλογές... Οι δημόσιες σχέσεις στην βιομηχανία του θεάματος, έχουν βαθιές ρίζες... Άψογη η παρουσίαση! Καλό μήνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα ποιοτικός και με ολοκληρωμένη άποψη ο Spirit!
    Καλό μήνα σε όλους, παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για όσους ενδιαφέρονται, το φιλμ κατεβαίνει από εδώ και δεν χρειάζεται εγγραφή

    http://www.flixdump.com/movie-55745-High_Noon.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις αγαπημένες μου ταινίες. Αριστουργηματική, αγχωτική, σε κρατάει σε υπερένταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα καλύτερα γουέστερν, πιστεύω!
    Αν κι εγώ έχω ειδικότητα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα γουέστερν τα αγαπώ ιδιαίτερα και μπορώ να προτείνω και μια λίστα δυνατών τίτλων του είδους:
    Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές,
    Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος,
    Και οι επτά ήταν υπέροχοι,
    Για μια χούφτα δολάρια,
    Τ' όνομά μου είναι Τρινιτά,
    Ελ Ντοράντο,
    Το χρυσάφι του Μακένα,
    Ρίο Γκράντε,
    Η ταχυδρομική άμαξα,
    Η αιχμάλωτος της ερήμου...
    Ταινίες που μας χάρισαν απίστευτες στιγμές και σημάδεψαν ολόκληρες κινηματογραφικές γενιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρασίδα, συμφωνώ.
    Τη λίστα σου θα την λάβουμε υπόψιν μας, βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...