Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Το BookCrossing με δυο λόγια
Τι είναι το «BookCrossing»;
BookCrossing είναι το να «απελευθερώνεις» βιβλία σε παγκάκια, καφετερίες κλπ, και μετά να παρακολουθείς ηλεκτρονικά το ταξίδι που κάνουν περνώντας από τον ένα αναγνώστη στον άλλο. Αυτό γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του BookCrossing.com
Σοβαρά; Και πότε ξεκίνησε αυτό;
Η ιδέα του BookCrossing «γεννήθηκε» τον Μάρτιο του 2001 και λίγες εβδομάδες αργότερα, το site ήταν γεγονός. Τον Μάρτιο του 2002, με ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ στο περιοδικό“Book”, ήρθε η… Άνοιξη. Τα ΜΜΕ το ανακάλυψαν, με αποτέλεσμα να γράφονται όλο και περισσότερα άρθρα. Περίπου 200 νέα μέλη εγγράφονται πλέον καθημερινά.
Ποιοι είναι αυτοί οι… «βιβλιοαπελευθερωτές»;
Στην… τελευταία καταμέτρηση (14.05.2006), υπήρχαν 463.711 BookCrossers, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει 3.023.352 βιβλία. Οι BookCrossers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Το BookCrossing έχει μέλη σε πάνω από 130 χώρες, ακόμα και στην… Ανταρκτική! Η πλειονότητά τους, φυσικά, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πληθαίνουν συνεχώς. Τα βιβλία δεν γνωρίζουν σύνορα και συχνά όταν «απελευθερώνονται» κάνουν… υπερατλαντικά ταξίδια...
Οk, και τι πρέπει να κάνει κανείς;
Οι BookCrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό (αριθμός BCID). Με αυτόν τον κωδικό το βιβλίο «μαρκάρεται» (είτε χειρόγραφα, είτε με μια ειδική ετικετούλα). Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό, όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο, μπορεί να μάθει μπαίνοντας στο www.BookCrossing.com, ποιος το απελευθέρωσε, να διαβάσει τα σχόλιά του και να δει πού αλλού έχει ταξιδέψει. Μπορεί να γράψει και τη δική του γνώμη στο ηλεκτρονικό «ημερολόγιο», ώστε οι άλλοι BookCrossers να μάθουν ότι το βιβλίο είναι… ασφαλές. Έπειτα αφού το διαβάσει (ή όχι), πρέπει να το αφήσει πάλι να ταξιδέψει. Να το «ξεχάσει» π.χ. σε ένα καφέ, στο σχολείο, σε ένα παγκάκι στο πάρκο. Μπορεί επίσης να το δώσει σε έναν φίλο ή γνωστό του.
Και, συγγνώμη, γιατί το κάνουν αυτό;
Το BookCrossing συνδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και τη λογοτεχνία σε ένα μοναδικό μίγμα, το οποίο οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν ακαταμάχητο. Η ομοιότητα με τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και τα σημειώματα δεμένα σε μπαλόνια φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Χώρια που μπορείς να δεις το BookCrossing ως μια παγκόσμια, ανοικτή βιβλιοθήκη.
Δηλαδή τι, πρέπει να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου βιβλία;
Και ναι και όχι. Μερικές φορές υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζει κανείς μια φορά και μετά τα ξεχνάει πεταμένα σε μια γωνία. Δε θέλει να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά δεν είναι και «συλλεκτικά» κομμάτια. Τέτοια βιβλία είναι ό,τι πρέπει για «απελευθέρωση».
Η ιστοσελίδα: www.BookCrossing.com
Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι μόνο στα αγγλικά. Όμως υπάρχουν φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Εκεί οι BookCrossers μπορούν να συζητούν και να αλληλοβοηθούνται. Αν βρεις ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να γράψεις στο «ημερολόγιό» του στα αγγλικά. Τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν! Η εγγραφή στο site είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δίνεις το email σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεσαι μόνο με ένα ψευδώνυμο (nickname) που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά στο site (κοινώς δεν το μαθαίνει κανείς, άρα δεν θα έχεις spam). Στο site δίνεις στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων, εμφανίζεται που και πότε απελευθερώθηκαν ή θα απελευθερωθούν. Έτσι, πολλοί BookCrossers μπορούν να κάνουν… σαφάρι για να τα βρουν. Στο “Go Hunting” μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να τα… κυνηγήσεις.
Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα...
(Αυτό το κείμενο είναι μια σύντομη μετάφραση ενός κειμένου που βρίσκεται στο BookCrossing.com, με μερικές προσθήκες. Είναι στη διάθεση σας για να το αντιγράψτε ή να το προωθήσετε σε άλλους. Όσο περισσότεροι BookCrossers υπάρχουν, τόσο περισσότερα βιβλία θα ταξιδεύουν!)
© www.honchun.de – Vs 1.0 25.10.2010 / Greek Translation by aris1 & apapsa
Μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα βίντεο, από την εκπομπή "Με Αγάπη", η οποία είναι αφιερωμένη στο BookCrossing και εμφανίζεται και ένα από τα μέλη μας (rotagiatipino).
Απλά, πατήστε εδώ: http://webtv.antenna.gr/webtv/watch?cid=94kjo_v$co_es%3d
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου