Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σινεμά και DVD 12 - Φεγγάρι / Moon (2009)


Βρισκόμαστε στο εγγύς μέλλον. Ο αστροναύτης Σαμ Μπελ, κατοικεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το τριετές συμβόλαιο του με την εταιρεία Lunar Α.Ε. φτάνει στο τέλος του. Αποστολή του είναι να εξορύξει Ήλιο-3, το στοιχείο που αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενέργειας της Γης…


Με σημεία αφετηρίας εξίσου το "Σολάρις" και το "2001", τα βρετανικά κόμικς επιστημονικής φαντασίας που προφανέστατα διάβαζε όταν ήταν μικρός, και προσωπικές εμπειρίες ανασκευασμένες σε εξωγήινο περιβάλλον, ο Ντάνκαν Τζόουνς πραγματοποιεί ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο αξιοθαύμαστο, θαρραλέο και αν μη τι άλλο, μοναδικό.
Ο ήρωάς του, μπορεί να βρίσκεται σε αποστολή σωτηρίας των ενεργειακών αποθεμάτων της Γης αλλά όλα αυτά τα περιφερειακά λίγη σημασία τελικά έχουν σε αυτό το εσωτερικό και νηφάλιο δράμα πάνω στην ταυτότητα και την αναζήτηση του "είναι". Ο Τζόουνς στήνει ένα λίγο ως πολύ μονόπρακτο one-man-show, στηριζόμενος στις πλάτες ενός συγκλονιστικού Σαμ Ρόκγουελ, σε ένα ρόλο σαφώς αβανταδόρικο, αλλά όχι λιγότερο καθηλωτικά ερμηνευμένο, με τον πρωταγωνιστή να ανακαλύπτει διαφορετικές πτυχές της ίδιας ψυχής, αποδίδοντάς τες δίχως στιγμή να καταφεύγει σε ευκολίες και προφανείς μανερισμούς. Χάρη εξίσου στον Ρόκγουελ, στο ευφυές σενάριο και στη σκηνοθεσία που δεν αφήνει μια τόσο δύσκολη ιστορία να κάνει την παραμικρή κοιλιά, ο Τζόουνς καταφέρνει να συνθέσει ένα συναρπαστικό πορτρέτο στο κέντρο μιας ιστορίας επιστημονικής φαντασίας όμοια της οποίας σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.


Βραβευμένο στο φεστιβάλ φανταστικού του Sitges, το "Φεγγάρι" ξεκίνησε ταπεινά και ανεξάρτητα τη διαδρομή του αλλά μοιάζει ήδη προορισμένο για φιλμ-μελλοντικό, σημείο αναφοράς στο είδος του.

2 σχόλια:

  1. Αριστούργημα. Ετσι απλά. Η κορυφαία -και η πιο πρωτότυπη - ταινία επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων χρόνων. Κλασική ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι' αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν τις πραγματικά καλές ταινίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...