Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Έφυγε ο καλός μας άνθρωπος...


Ο Θανάσης Βέγγος, ένας σπουδαίος Έλληνας, έφυγε για πάντα από κοντά μας.
Προσωποποίηση της αγνότητας, της ταπεινότητας, της καλοσύνης, της γνησιότητας και τόσων άλλων σπάνιων αρετών.
Για πολλούς από εμάς, χάθηκε σήμερα ένα από τα παιδικά μας όνειρα, μια κλωστούλα που μας συνέδεε με την παιδική μας ηλικία και όχι μόνο. Με αυτόν τον άνθρωπο μεγαλώσαμε και κάναμε πλάκες. Γελάσαμε, κλάψαμε και μάθαμε να τρέχουμε. Έτσι όπως έτρεχε κι εκείνος σε όλη του τη ζωή... Κάτι τέτοιες απώλειες είναι που σε κάνουν να συνειδητοποιείς πόσο μεγάλωσες...
Αύριο στις 02.00 μ.μ. θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών μετά από πολλές περιπέτειες με την υγεία του.
Ο Θ. Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.
Παρά την φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια, ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε.
Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.
Άριστος οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν την μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.


Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο τον Μάιο του 1927. Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία "Μαγική Πόλις" του σκηνοθέτη.
Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή.
Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς –αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους- σε σημαντικές ταινίες όπως "Ο δράκος", "Μανταλένα", "Ο Ηλίας του 16ου", "Ποτέ την Κυριακή", ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό. Την εποχή που γυριζόταν "Ο δράκος", παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δύο γιους.
Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη οδηγεί στον σχηματισμό του αεικίνητου ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος. Το κοινό τον αγαπά μέσα από τις ταινίες "Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ", "Μην είδατε τον Παναή", "Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης" και άλλες.


Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο "ΘΒ - Ταινίες Γέλιου". Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γυρίζει το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως τα "Φανερός Πράκτωρ 000", "Ποιος Θανάσης;" και άλλες. Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.
Ο Θανάσης Βέγγος αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, με την ταινία του "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;" να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.
Οσκαρική η ερμηνεία του στο "Θανάση, πάρε τ' όπλο σου!".
Μετά από ένα διάλειμμα επιστρέφει στο σινεμά με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου" και "Όλα είναι δρόμος" (στον ρόλο του προστάτη της πανίδας των Πρεσπών). Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία.


Το 2009, έδωσε μια συγκλονιστική ερμηνεία στην ταινία "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη. Τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν στην ταινία "Το πέταγμα του κύκνου" το 2010.
Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το θάνατο του Θανάση Βέγγου
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθειά θλίψη της για το θάνατο του Θανάση Βέγγου.
Πέρα από την καλλιτεχνική πορεία και σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Θανάσης Βέγγος θα συμβολίζει πάντα κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο για τον ελληνικό λαό, αφού έφερε βασικά χαρακτηριστικά ελληνικότητας: άνθρωπος του μέτρου, σεμνός και ταυτόχρονα δημιουργικός, με φιλοτιμία και διάθεση προσφοράς.
Υπήρξε ιδιοφυής και πρωτοπόρος. Ως άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης. Προσέγγισε την ελληνική κωμωδία συνδυάζοντας την τρυφερότητα με τον απόλυτο ρεαλισμό, τον αυτοσαρκασμό με το σεβασμό σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Θανάσης Βέγγος ό,τι δημιούργησε στη ζωή του, το προσέφερε στους άλλους, στήριξε όσους είχαν ανάγκη και κυρίως τους νέους...


Καλό σου ταξίδι, καλέ μας Θανάση

4 σχόλια:

  1. ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ. ΗΘΟΣ,
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ -ΔΗΘΕΝ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ. ΠΟΣΕΣ Κ ΠΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΟΥ...ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιοι άνθρωποι σήμερα σπανίζουν, όχι μόνο στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (που έχουν πνιγεί από ατάλαντα ψώνια) αλλά και στην κοινωνία μας. Τεράστια προσωπικότητα και όμως τόσο μετρημένος και χαμηλού προφίλ άνθρωπος, ακόμα και στις μεγάλες του δόξες, όταν γινόταν κοσμοσυρροή έξω από τα σινεμά για ένα εισιτήριο στις ταινίες του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτά που γράψατε παιδιά.Τα είπατε όλα.
    Όσο και αν τον περιμένουμε το θάνατο δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε πως τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι εν ζωή. Και παρ' ότι βγαίνουν και τώρα κάποιοι αξιόλογοι καλλιτέχνες, αισθανόμαστε πολύ μόνοι όταν φεύγουν άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε. Όπως ο Ν.Παπάζογλου, ο Βέγγος κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί καλοί, νέοι ηθοποιοί. Τι είναι αυτό που μας κάνει να τους διαφοροποιούμε με κάποιους από τους παλιούς όμως, το σκεφτήκατε; Εγώ πιστεύω ότι είναι κάποιες συγκεκριμένες αξίες όπως το ήθος, η ευπρέπεια, η μετριοφροσύνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...