Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 9 - Η Πτώση Της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας / The Fall Of The Roman Empire (1964)


Σκηνοθεσία: Anthony Mann
Σενάριο: Ben Barzman, Basilio Franchina, Philip Yordan
Πρωταγωνιστούν: Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, James Mason, Christopher Plummer, Mel Ferrer, Omar Sharif, Finlay Currie
Μουσική: Dimitri Tiomkin

Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες ιστορικές υπέρ-παραγωγές του Hollywood, ταυτόχρονα όμως είναι μια από τις πιο ώριμες του είδους και σίγουρα η πιο σκοτεινή και πεσιμιστική. Γυρισμένη το 1964 από το μεγάλο Anthony Mann (El Cid), η «Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» παρουσιάζει τη σταδιακή παρακμή της, όπως αυτή συντελείται εκ των έσω (κάθε αυτοκρατορία που καταρρέει, καταρρέει πρώτα από το εσωτερικό της).


Πλειάδα μεγάλων ηθοποιών προσφέρει απλόχερα καλές ερμηνείες δίνοντας το απαραίτητο βάθος στους χαρακτήρες, έτσι όπως απαιτεί η ταινία. Ο Stephen Boyd, στο κορυφαίο πρωταγωνιστικό ρόλο της καριέρας του, χάνει το θρόνο της Αυτοκρατορίας (μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα – εξαιρετικός ο sir Alec Guinness) με δόλο από το πρώην επιστήθιο φίλο του (Christopher Plummer), ο οποίος κυβερνά θεωρώντας τον εαυτό του θεό, προκαλώντας έτσι την ολοκληρωτική απώλεια των αξίων και τελικά τον εκφυλισμό της αχανούς Αυτοκρατορίας.



Κινηματογραφικές εικόνες άκρατου μεγαλείου, διαδέχονται φθονερές, υπόγειες συνομωσίες και ίντριγκες που τρώνε τα σωθικά της άλλοτε κραταιάς Ρώμης. Το έργο διαθέτει έξοχες σκηνές μαχών (απορίας άξιο πώς με τα τότε δεδομένα οι σκηνές δράσης φαντάζουν ανώτερες και πιο πειστικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τωρινές!), και στήνει μια ανεπανάληπτη αναπαράσταση της εποχής, αφήνοντας άναυδο το θεατή ακόμη και σήμερα, με το πλούτο και τη αισθητική πληρότητα των εικόνων. Τα φοβερά κοστούμια αποτελούν απτή απόδειξη αυτού! Η «Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», παρά τη μεγάλη της διάρκεια, δε κάνει κοιλιά (αυτό δυστυχώς συμβαίνει στο El Cid), κάτι που οφείλεται στο δουλεμένο σενάριο, στη δυναμική των –πολλών– χαρακτήρων όσο και στη σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία.


Η μουσική υπόκρουση του Dimitri Tiomkin στέκει αυτόνομα, ακόμη και δίχως τη συνοδεία εικόνας, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα soundtracks ιστορικής ταινίας – και όχι μόνο! Σε κάποιους το φιλμ ίσως φανεί πιο βαρύ και δύσπεπτο σε σχέση με άλλες ταινίες του είδους της εποχής εκείνης, είναι όμως πέραν κάθε αμφιβολίας η πιο σοβαρή και διεισδυτική κινηματογραφική προσέγγιση της παρακμάζουσας κοσμοκρατορίας…

Κείμενο: ANCIENT KNIGHT
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δείτε και ένα trailer της ταινίας, στο κανάλι μας στο YouTube:



3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια, Χρήστο!..
    Βρίσκω αρτιότατο τον σχολιασμό σου πάνω στην ταινία-τελευταίο σταθμό- των χολυγουντιανών υπερπαραγωγών της παλιάς σχολής.
    Και δες σύμπτωση: Μια ταινία αφιερωμένη στην πτώση και κατάλυση του ρωμαϊκού imperium είναι το κύκλειο άσμα του χολυγουντιανού imperium, λες και αυτό υπονοεί κατά βάθος.
    Μπράβο και πάλι...
    Και με την ευκαιρία πολλές και θερμές ευχές "αβάν πρεμιέρ", κατά την κινηματογραφική ορολογία, για την αυριανή ονομαστική γιορτή του διαχειριστή αυτού του blog που τόσες όμορφες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει με κάθε του ανάρτηση..Να 'σαι πάντα καλά, Πάνο
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την ταινία τα είπε καλύτερα ο πάντα ουσιώδης, περιεκτικός, αναλυτικός και ακούραστος φίλτατος Dino.

    Χρόνια πολλά με υγεία και πάντα επιτυχίες αγαπητέ φίλε Πάνο και σε όσους εορτάζουν επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...