Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εμείς προτείνουμε... 108 - Η Μέθοδος Αναπνοών (Ιστορίες φαντασίας και τρόμου)


Το βιβλίο περιέχει τρεις ιστορίες φρίκης:
-Η Μέθοδος Αναπνοών
-Θέληση για επιβίωση
-Το Πέρασμα

Η Μέθοδος Αναπνοών
«Αντί για μετώπη, πάνω από το τζάκι ήταν λαξεμένη μια πέτρινη αψίδα. Στο κέντρο της αψίδας ένα αγκωνάρι προεξείχε ελαφρά. Βρισκόταν ακριβώς στο ύψος των ματιών μου και παρόλο που το φως ήταν λιγοστό, μπόρεσα χωρίς δυσκολία να διαβάσω την επιγραφή που ήταν χαραγμένη επάνω στην πέτρα: Σημασία έχει η ιστορία, όχι ο αφηγητής».
Πόσο μπορεί να σε ταξιδέψει μια περιγραφή μυστικού τόπου συνάντησης, όπου μαζεύονται ώριμοι άντρες και αφηγούνται περίεργες ιστορίες; Τόσο, ώστε να θέλεις να χωθείς κρυφά εκεί, πίσω από μια γωνία, να ακούσεις, να μυρίσεις, να νιώσεις τη μαγεία του μυστηριακού και του ανεξήγητου.
Η μια ιστορία διαδέχεται την άλλη, τα στόματα αλλάζουν σκυτάλη, τα αφτιά ερεθίζονται ανυπόμονα και ο καθείς επιστρέφει σπίτι του κουβαλώντας μια εμπειρία παραπάνω, αλλά μόνιμα καλά κρυμμένη. Πίσω από τα γεροντικά σακάκια, τις επίσημες γραβάτες, τα σκοτεινά βλέμματα, κρύβεται πάντα μια ανείπωτη αφήγηση, που σε αυτό το μέρος, ρουφάει ζωή, ξεπετιέται, τριγυρνάει σε όλους τους απροσπέλαστους διαδρόμους, κουτουλάει στην επιγραφή του τζακιού, και τελικά καίγεται στη φωτιά, γινόμενη πολύχρωμες σπίθες.
Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο είναι έτοιμο το κάθε μάτι να διαβάσει τα βιβλία της χαοτικής βιβλιοθήκης. Αν και κατά πόσο είναι έτοιμος ο νους να δεχθεί τη φρικτή μέθοδο των αναπνοών σαν ιστορία που πράγματι συνέβη. Αν είναι έτοιμη η φαντασία να παραδώσει τιμητική έπαθλο στην ωμή πραγματικότητα.
Ο Στίβεν Κίνγκ σου βάζει ανύποπτα στην τσέπη ένα πασπαρτού, σε ορίζει αόρατο μέλος της μυστικής λέσχης και σε θέτει αντιμέτωπο με μια ατμόσφαιρα τόσο γοητευτική όσο και τρομακτικά στυγνή.


Θέληση για επιβίωση
«Πόσο πολύ θέλει ο ασθενής να επιβιώσει; Πόσο πολύ θέλει ο ασθενής να ζήσει; Τα χέρια τρέμουν. Αν με προδώσουν έχω ξοφλήσει. Δεν έχουν δικαίωμα να με προδώσουν. Κανένα δικαίωμα. Όλη μου τη ζωή τα φρόντιζα. Τα παραχάιδεψα. Καλύτερα ας προσέξουν. Αλλιώς θα το μετανιώσουν. Τουλάχιστον δεν πεινάω».
Ένας θρασύς, άξεστος και κομπιναδόρος πρώην γιατρός, σου δίνει ολοένα και περισσότερους λόγους να τον μισήσεις μέσα από τις σημειώσεις που κρατάει καθημερινά, στην έρημη νησίδα που ξεβράστηκε ως ναυαγός. Μοναδική του παρέα; Μερικά σπίρτα, μπόλικη ηρωίνη και εμετική εμπάθεια βγαλμένη κατευθείαν από την κακοσκαλισμένη του ψυχή.
Το προσωπικό του ημερολόγιο θα μπορούσε να είναι το παραλήρημα ενός ναυαγού, μετανιωμένου για τις δόλιες πράξεις του, για την απαίσια ζωή του μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην απειλητική απομόνωση όμως, ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ίσα ίσα χειροτερεύει. Ηδονή και ευχαρίστηση από την πρόκληση πόνου και βίας, μαζί με μηδαμινό επίπεδο ανθρωπιάς, συνοδεύουν ένα βάρβαρο αγώνα επιβίωσης.
Κι όταν ο Κίνγκ περιγράφει αγώνα για επιβίωση, τα πράγματα σκληραίνουν. Σκηνές αηδίας σχεδόν, πράξεις που προκαλούν σταυροκοπιές, καταστάσεις που απαιτούν λίγο χρόνο χωρίς ανάγνωση εώς ότου προκύψει συνειδητοποίηση των γεγονότων.
Η ρεαλιστική πένα του συγγραφέα παρουσιάζει τη δραματική αυτή φιγούρα σαν έναν ανθρώπινο ουροβόρο όφι, ή σαν τον Κρόνο του Γκόγια, μόνο που στη θέση του γιου, τίθενται οι πράξεις του ως ένα αναγκαίο μα διόλου νόστιμο γεύμα...

Το Πέρασμα
«Η χήρα του Ράσελ ξέσπασε σε δυνατούς, σπαρακτικούς λυγμούς. Η Στέλλα γύρισε προς το μέρος της και είδε τον μακαρίτη τον Μπιλ Φλάντερς, με το κόκκινο και μαύρο καρώ μπουφάν του και το κασκέτο ριγμένο πίσω να καπνίζει και να βάζει άλλο ένα τσιγάρο στο αφτί γι' αργότερα. Η καρδιά της χοροπήδησε στο στήθος της. Της ξέφυγε μια φωνή αλλά την ίδια στιγμή ένας ρόζος έσκασε μέσα στη φωτιά και καμία από τις άλλες κυρίες δεν την άκουσε».
Η Στέλλα Φλάντερς έλεγε συχνά ιστορίες από παλιά, στα δισέγγονά της. Η προχωρημένη ηλικία της δεν την εμπόδιζε να κάνει δουλειές και να συναναστρέφεται τους γείτονές της. Ήταν και λίγο άρρωστη, όμως ούτε αυτό την πτοούσε. Γεννημένη το 1884, ήταν η αρχαιότερη κάτοικος του Νησιού της Κατσίκας και δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της στην στεριά απέναντι! Τον χειμώνα εκείνο η θερμοκρασία έπεσε υπερβολικά χαμηλά. Τόσο που το νερό πάγωσε ανάμεσα στο νησί και την στεριά και ο καθένας μπορούσε να περάσει απέναντι με τα πόδια...

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Ροζίνα Μπέργκερ
Βραβεία: British Fantasy Award 1983
Σελίδες: 184
Εκδόσεις: Επιλογή
Τιμή: 10,45€


2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...