Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 221 - El Eternauta: Ο Κοσμοναύτης του Απείρου (Τόμοι Ι & ΙΙ)


EL ETERNAUTA: Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΟΜΟΣ Ι

Δημιούργημα των Έκτορ Έστερχελντ και Φρανσίσκο Σολάνο Λόπες, το "El Eternauta" παραμένει σήμερα (μισό αιώνα από τη δημιουργία του), ένα από τα σημαντικότερα έργα επιστημονικής φαντασίας, αλλά κι ένα από τα λαμπρότερα δείγματα γραφής της ένατης τέχνης. Κλειστοφοβικό, αγωνιώδες και περιπετειώδες, αλλά συνάμα συναισθηματικό, γεμάτο συμβολισμούς και πολιτική αλληγορία, είναι ένα έργο απαιτητικό και πολυεπίπεδο που σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αναγνώστη αδιάφορο.
Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που ξεκινά με μια αθώα χιονόπτωση. Που είναι όμως καταστροφική. Αλήθεια, πώς μπορούν οι λευκές νιφάδες του χιονιού να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος; Ο συμβολισμός της αρχής του έργου είναι τόσο πολύ δυνατός που σχεδόν προδιαγράφει την εξέλιξη της ιστορίας. Ο κοσμοναύτης του απείρου μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τη στάση μας απέναντι σ' αυτούς που απεργάζονται με πολυποίκιλους τρόπους να μας κατατροπώσουν μετατρέποντας μας πολλές φορές σε φοβισμένα και άβουλα πλάσματα. Ο ήρωας των Oesterheld και López, είναι το χέρι που προσπαθεί να μας αφυπνίσει και να μας ανασύρει από αυτή την περιδίνηση.

«Η ιστορία του Ετερνάουτα είναι η ιστορία του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με τη μοίρα. Ή, καλύτερα, με την εξουσία. Του ανθρώπου που βλέπει να αλλάζει η ζωή του σε ένα λεπτό. Που φοβάται, που νιώθει αδύναμος να αντιδράσει, που πρέπει να παλέψει για να επιβιώσει αλλά δεν ξέρει πώς. Τα καταφέρνει, όμως, επειδή έχει αρχές, επειδή έχει ευθύνη απέναντι στο είδος του, στην οικογένειά του, στους φίλους του, στον εαυτό του. Επειδή το ένστικτο τον οδηγεί άνευ όρων να περισώσει όπως μπορεί το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης: την ελευθερία».


EL ETERNAUTA: Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΟΜΟΣ ΙΙ

Στον δεύτερο τόμο, η ιστορία και οι περιπέτειες του Χουάν Σάλβο και της παρέας του φτάνουν στο τέλος τους… ή μήπως όχι;
«Σταδιακά, με την απώλεια των συντρόφων του, ο Χουάν μένει όλο και πιο μόνος και η μοναξιά του δεν είναι η μοναξιά του ήρωα, αλλά του ανθρώπου που χάνει τα πάντα μπροστά στη λαίλαπα που αφανίζει τον κόσμο του. Σε μια αντιθετική αντιστοιχία με τα κλασικά πρότυπα ηρώων όπως ο Οδυσσέας, οι Έστερχελντ και Λόπες μας παρουσιάζουν έναν καθημερινό άνθρωπο, έναν Χουάν, πείτε τον Τζων, Ζαν, Γιαν ή Γιάννη, που η οδύσσειά του δεν έχει να κάνει με μακρινές περιπλανήσεις, μα με την προσπάθειά του να γυρίσει στο σπίτι του διασχίζοντας την ίδια του την πόλη χωρίς να γίνει άνθρωπος-ρομπότ, να σκοτωθεί ή να εξαϋλωθεί.»

Εκδόσεις: Jemma Press
Συγγραφέας: Hector G. Oesterheld
Σχεδιαστής: Francisco Solano López
Μετάφραση: Ντίνα Σώτηρα
Αριθμός σελίδων ανά τόμο: 188
ISBN Τόμου Ι: 978-960-6732-25-6
ISBN Τόμου ΙΙ: 978-960-6732-26-3
Τιμή κάθε τόμου: 24,90€


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...