Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 549 - Ρομάντσο - Το Βήμα #1 (1052)


Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου το φύλλο αρ. 16.326, με ένθετο -εκτός από τον 14ο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά"- ένα ανάτυπο τεύχος του περιοδικού "Ρομάντσο".
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εφημερίδας, το "Βήμα" θα δίνει για όλο τον Δεκέμβρη τεύχη του "Ρομάντσου". Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να συγκρίνουν τα περιοδικά του τότε με τα σκουπίδια που κυκλοφορούν σήμερα...
Η χειραφέτηση της γυναίκας και η θέση που διεκδικούσε στην κοινωνία. Η διαφήμιση που εισήλθε στον Τύπο δυναμικά τη δεκαετία του '60. Ο καταναλωτισμός ως ανοδική τάση τα χρόνια μετά την αντιπαροχή, του Καραμανλή. Όλα αυτά περνούν από τις σελίδες ενός περιοδικού που υπήρξε φαινόμενο «μαζικής κουλτούρας», όπως επισημαίνει ο αρχισυντάκτης του «Βήματος» Νίκος Μπακουνάκης που είχε και την ιδέα της προσφοράς της εφημερίδας. Μάλιστα, το πρώτο τεύχος που δίνεται με το «Βήμα» είναι εκείνο της 30ης Απριλίου 1963, με εξώφυλλο την Αλίκη Βουγιουκλάκη που ήταν πάντα «ιστορικό πρόσωπο» για το περιοδικό λόγω των κυκλοφοριών που αυξάνονταν όταν εκείνη κοσμούσε τα εξώφυλλά του. Το «Ρομάντσο» είναι από τα σημαντικότερα φαινόμενα του ελληνικού Τύπου στον 20ό αιώνα. Είναι επίσης σημαντική εκδήλωση μαζικής κουλτούρας -αν όχι η σημαντικότερη, ιδιαίτερα στην προτηλεοπτική εποχή, δηλαδή πριν από το 1967. Η απόλυτη καθιέρωσή του συντελείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960...


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. Παναγιωτη χρονια πολλα και καλη χρονια!πηρα ενα ΡΟΜΑΝΤΖΟ με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ!Το περιεχομενο του ηταν πολυ καλο,αλλα δυστυχωs το εχουν σμικρυνει με αποτελεσμα τα γραμματα ειναι πολυ μικρα και η αναγνωση για μαs να γινεται δυσκολη!!κριμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Θεόφιλε, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
      Μάλλον θα πρέπει να πάρουμε κανένα ζευγάρι γυαλιά... Πάντως, είναι πολύ καλή η επανέκδοση (οπωσδήποτε με κάποιες μικρές ατέλειες που δεν μπορούν όμως να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις).
      Μακάρι να δούμε κι άλλες τέτοιες επανεκδόσεις...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...