Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Χρόνια πολλά & καλή χρονιά, από την ομάδα του Μικρού Κάου-μπόυ!


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ

Ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής, ένας εκ των δημιουργών του «Μικρού Κάου-Μπόυ», μόλις τελείωσε ένα νέο –εξαιρετικό- πίνακα του μυθικού Τζιμ Άνταμς και, μαζί του, μας στέλνει την αγάπη του και ευχές για Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία και χαιρετισμούς σε όλους τους παλιούς και νεότερους αναγνώστες του θρυλικού «Μικρού Κάου-Μπόυ»!

«Η επιτυχημένη συνταγή των μικρών ηρώων επικρατούσε στην δεκαετία του ‘50, όταν κυκλοφορούσαν τα περιοδικά «Μικρός Μπουρλοτιέρης», «Μικρός Ιππότης», «Μικρός Ταρζάν», «Μικρός Φαντομάς» κ.ά. Ο «Μικρός Σερίφης» και ο «Μικρός Κάου-μπόυ» που ακολούθησε, ξεχώρισαν αμέσως με την ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τους. Ενορχηστρωτής ήταν ένας πραγματικός «γερόλυκος» των παιδικών εκδόσεων. Ο ζωγράφος Θέμος Ανδρεόπουλος (1917-1996), που συνέδεσε το όνομα του με όλα τα σημαντικά περιοδικά της εποχής («Ελληνόπουλο», «Διάπλαση των Παίδων» κλπ.) στα οποία δημοσίευσε πλήθος σχεδίων του. Ο Θέμος Ανδρεόπουλος είχε εκδώσει πριν από τον «Μικρό Κάου-μπόυ», το «Ταμ-Ταμ», το πρώτο αμιγώς ελληνικό περιοδικό με κόμικς. Γύρω του συγκέντρωσε μια ομάδα ταλαντούχων σεναριογράφων και σκιτσογράφων. Δεξί του χέρι ο εικονογράφος Κώστας Ραμπατζής, ο οποίος ξεκίνησε δίπλα του σαν μαθητευόμενος σε ηλικία 16 ετών.


Κεντρικός ήρωας του περιοδικού «Μικρός Κάου-μπόυ» ήταν ο δεκαεπτάχρονος Έλληνας σερίφης Τζιμ Άνταμς ή Δημήτρης Αδαμόπουλος. Γιος Έλληνα μετανάστη από την Σπάρτη, του Τζωρτζ Άνταμς, ο οποίος έγινε σερίφης σε μία μικρή πόλη του Τέξας και σκοτώθηκε πάνω στο καθήκον του. Τον Τζιμ Άνταμς πλαισιώνουν η όμορφη αγαπημένη του Ντιάνα Μόρισον, ένα χρόνο μικρότερη του, ο συνομήλικός του κωμικός Μεξικανός Πεπίτο Γκονζάλες και ο δωδεκάχρονος γιος του αρχηγού της φυλής των Κομάντσι, Ινδιανάκος Τσιπιρίπο.
Τις περιπέτειες έγραψαν κατά περιόδους έξι συνολικά σεναριογράφοι: ο Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) ο οποίος εξακολούθησε να γράφει τα κείμενα του «Μικρού Σερίφη» σαν μια ανεξάρτητη, παράλληλη έκδοση του «Μικρού Κάου-μπόυ», ο Κώστας Τσαούσης, ο Τάκης Φανάρας, ο Χρήστος Κυριάκος, ο Μανώλης Αγριμανάκης και ο Γιώργος Μαρμαρίδης. Στις γελοιογραφίες του περιοδικού, φυσικά, ο Βαγγέλης Σαΐτης εικονογράφησε έξοχα τον Πεπίτο Γκονζάλες. Παρά την εναλλαγή των συγγραφέων το περιοδικό διατήρησε μία ομοιογένεια στο πέρασμα του χρόνου. Εκδόθηκαν συνολικά 1218 τεύχη του «Μικρού Κάου-μπόυ» σε ένα διάστημα σχεδόν 30 χρόνων».

http://historyofcomics.blogspot.gr/

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

2 σχόλια:

  1. Πολύ με συγκίνησε αυτός ο πίνακας,και πάλι Καλή Χρονιά σε όλους μας με Υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Βαγγέλη. Είναι τρομερός ο πίνακας!! Δεν μπορεί με τίποτα να κρυφτεί το ταλέντο του κ.Ραμπατζή. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!! Αν και είναι μακρινό και μάλλον απραγματοποιήτο όνειρο, θα ήθελα πολύ να εικονογραφούσε ξανά κάποιο νέο επερχόμενο τεύχος της Θρυλικής Τετράδας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...