Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε 24: Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)



Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦIΛM
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Διασκευή σεναρίου: Αλέκος Σακελλάριος, Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο - Αρχική πηγή: Αλέκος Σακελλάριος, Γιάννης Δαλιανίδης "ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠ' ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ" (ΘΕΑΤΡΙΚΟ)
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Τραγούδι: Γιώργος Ζαμπέτας, Βίκυ Μοσχολιού
Διεύθυνση παραγωγής: Μάρκος Ζέρβας
Διάρκεια: 74'
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βουτσάς, Νόρα Βαλσάμη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Καίτη Ιμπροχώρη, Χρήστος Δοξαράς, Μαίρη Μεταξά, Μαίρη Χαλκιά, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βύρων Σιδέρης, Ρία Δελούτση, Ειρήνη Κουμαριανού, Βαγγέλης Ιωαννίδης



Υπόθεση: Η Μπέττυ αρραβωνιάζεται για χάρη του πατέρα της μ’ έναν εργατικό και καλοσυνάτο νέο, τον Κώστα, ο οποίος εργάζεται στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του πατέρα της, του κυρίου Περικλή. Ο τελευταίος εκτιμά πολύ τον Κώστα και επιθυμεί με κάθε τρόπο να τον κάνει και γαμπρό του. Ο Κώστας σώζει τη ζωή μιας ευαίσθητης κοπέλας, της Μαίρης, η οποία αποπειράται να αυτοκτονήσει επειδή την εγκατέλειψε ο Άγγλος αγαπημένος της. Στη συνέχεια, πείθεται να υποδυθεί τον πλούσιο Άγγλο κι έτσι να βοηθήσει τη Μαίρη να αντιμετωπίσει τον πατέρα της, τον κύριο Κυριάκο, που θέλει να την αρραβωνιάσει με το ζόρι. Η Μπέττυ απ’ την άλλη είναι ερωτευμένη με τον ανεπρόκοπο και φιγουρατζή Διονύση, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρύνει τον Κώστα. Ο Κυριάκος γίνεται αιτία να αποκαλυφθεί η διπλοπροσωπία του Κώστα και ο Περικλής, φυσικά, τον απολύει. Η Μαίρη όμως που έχει καταλάβει ότι ο Κώστας την αγαπάει πραγματικά, πείθει τον Κυριάκο να πείσει με τη σειρά του τον Περικλή, να ξαναπροσλάβει τον Κώστα κι ένας διπλός γάμος ακολουθεί...




Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ταινία:

Διάλογος πωλητή (Κώστας Βουτσάς) με πελάτη (Αντώνης Παπαδόπουλος).
-Ώστε αυτό είναι το υπεραυτόματο πλυντήριο Zanussi;
-Μάλιστα κύριε, αυτό είναι το υπεραυτόματο πλυντήριο.
-Και τι κάνει;
-Πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν πιέζετε αυτό το κουμπάκι. Μόλις πιέσετε το κουμπάκι, όπως βλέπετε ανοίγει η πορτούλα, ρίχνετε μέσα τα λερωμένα, τ’ άπλυτα, τα θαλασσοδαρμένα, κλείνετε την πορτούλα ερμειτικά ε; Κατόπιν πιέζετε αυτά τα κουμπιά, φεύγετε εσείς, πηγαίνετε στο καφενείο, παίζετε τάβλια και αυτό αρχίζει αμέσως να δουλεύει αυτομάτως. Αυτομάτως ρίχνει το νερό, αυτομάτως ρίχνει το λουλάκι, αυτομάτως ρίχνει το σαπούνι, αυτομάτως τα πλένει, αυτομάτως τα ξεπλένει, αυτομάτως τα στίβει και αυτομάτως τα στεγνώνει.
-Τι άλλο κάνει;
-Τι άλλο θέλετε να κάνει κύριε; Να πηγαίνει στο περίπτερο και να αγοράζει τσιγάρα; Πλυντήριο είναι.
-Ναι, μα λέτε υπεραυτόματο.
-Μα αυτό κάνουν τα υπεραυτόματα.
-Καλά.. Πάω… θα το σκεφτώ και θα ξανάρθω.
-Καλά, σκέψου το.
-Και αυτή η κουζίνα εδώ, υπεραυτόματη είναι;
-Μάλιστα κύριε. Υπεραυτόματη είναι!
-Και τι κάνει;
-Τι κάνει; Σηκώνεται το πρωί, αγοράζει από το μανάβη τις πατάτες, κατόπιν πηγαίνει στον χασάπη, αγοράζει το κρέας, τα βάζει μεσ’ την κατσαρόλα όλα μαζί, χαρμάνι τα μαγειρεύει, σε φωνάζει, σε καθίζει στην καρέκλα, σου δένει τη πετσέτα σφιχτά στο λαιμό, σε ταΐζει και κατόπιν σε στέλνει στο διάολο. Άι φύγε από δω ρε. Άι φύγε από ’δω πέρα!




Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Πήγαινε να πάρεις κρασί.
Νεαρός γιος: Καλά. Τι βαράς ντε;
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Βαράω προκαταβολικά γιατί το ξέρω ότι θ΄ αργήσεις!
Νεαρός γιος: Ε, τότε ν΄ αργήσω για να ΄μαι και ξοφλημένος!


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

2 σχόλια:

  1. Ρεσιτάλ ερμηνειών σε μία πολύ αγαπημένη ελληνική ταινία! Αν δε με γελά η μνήμη μου, ήταν από τις πρώτες ελληνικές κωμωδίες που είδα, κ γι αυτό και την εκτιμώ ιδιαιτέρως....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις ταινίες που όσες φορές και να τις δεις, γελάς σαν να 'ναι η πρώτη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...