Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 27 - Καταραμένη κοιλάδα / The man from Laramie (1955)


Είδος: Γουέστερν
Παραγωγή: Columbia Pictures
Σκηνοθεσία: Anthony Mann
Σενάριο: Philip Yordan, Frank Burt
Μουσική: George Duning
Διάρκεια: 98’
Ηθοποιοί: James Stewart, Arthur Kennedy, Cathy O’ Donnell, Donald Crisp, Alex Nicol, Wallace Ford, Aline Mac Mahon

Υπόθεση: Ο Γουίλ Λόκχαρτ (James Stewart) ταξιδεύει από το Λάραμι στις ηλιοκαμένες έρημες περιοχές του Νιου Μέξικο. Στόχος του είναι να ανακαλύψει και να σκοτώσει τον άνθρωπο που πούλησε όπλα στους Απάτσι –και συγκεκριμένα, επαναληπτικές καραμπίνες– με τα οποία εκείνοι εξόντωσαν λευκούς και σκότωσαν τον αδελφό του.
Στο Νιού Μέξικο, ο Λόκχαρτ, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ντέιβ Γουάγκομαν (Alex Nicol), γιο του μεγάλου ιδιοκτήτη κοπαδιών Άλεκ Γουάγκομαν (Donald Crisp). Ο Ντέιβ, μαζί με τον αρχιεπιστάτη τους, Βικ Χάνσμπρο (Arthur Kennedy), που ελπίζει να πάρει κάποια μέρα το ράντσο των Γουάγκομαν στην κατοχή του, επιχειρούν με κάθε τρόπο να διώξουν τον Λόκχαρτ από την περιοχή. Όταν ο Ντέιβ βρίσκεται νεκρός, ο Λόκχαρτ κατηγορείται για δολοφόνος. Όμως, η Μπάρμπαρα Γουάγκομαν (Cathy O’ Donnell), αρραβωνιαστικιά του Βικ, καθώς και η Κέιτ Καναντέι (Aline Mac Mahon), ιδιοκτήτρια ενός άλλου ραντς, βοηθούν να αποδειχτεί ότι ο Βικ είναι όχι μόνο ο φονιάς του Ντέιβ αλλά και ο άνθρωπος που αναζητεί ο Λόκχαρτ!...






Ο θαυμαστός, συχνά, Anthony Mann («Η καραμπίνα φάντασμα» / «Winchester ‘73» - 1950, «Χαμένο καραβάνι» / «Bend of the river» - 1952, «Η διάβασις του διαβόλου» / «The far country» - 1955, «Ο άνθρωπος της Δύσεως» / «Man of the West» -1958), βρίσκει εδώ μια ευκαιρία επιβεβαίωσης του ταλέντου και της ειλικρινούς δύναμής του να αναπαραστήσει ένα Ουέστ τραχύ και γεμάτο σκληρότητα. Παράλληλα, παρουσιάζει ήρωες μ’ έναν προβληματισμό που τους κάνει πιο ανθρώπινους, πιο αληθινούς και πιο αποφασιστικούς. Κι όλα αυτά καθώς οι δραματικές συγκρούσεις προσδίδουν στη βίαιη περιπέτεια μια ψυχολογική ένταση χωρίς υπερβολές.







Διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας στην εφημερίδα "Ελευθερία",
την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 1956 (Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)


Το «The man from Laramie» βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Thomas Flynn. Προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου του 1956.

Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

2 σχόλια:

  1. Ένα κλασικό western, πρότυπο του είδους. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στον James Stewart, έναν τεράστιο ηθοποιό από τους κορυφαίους όλων των εποχών που υπηρέτησε με σοβαρότητα, προσφέροντας καταπληκτικές ερμηνείες στο αγαπημένο μας αυτό κινηματογραφικό είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. James Stewart... Αγαπημένος... κάου-μπόυ, που μας έκανε να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τα γουέστερν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...