Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Έλληνες μαχητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Άγρια Δύση

Θεοδόσης Στάλιας

Ένα μικρό αφιέρωμα στον φίλο συγγραφέα Θεοδόση Στάλια έκανε η εφημερίδα "Ημερησία" το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, στο φύλλο 19.900 της εφημερίδας, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Γιώργου Βαϊλάκη που αναφέρεται στην συγγραφική δράση του Καλαμπακιώτη Θεοδόση και στα περιοδικά που δημοσίευσαν ιστορίες του. Παραθέτουμε αναλυτικά το κείμενο του δημοσιεύματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για να διαβάστε το πρωτότυπο.

Οι «κομικάδες» στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί και οι περισσότεροι ασχολούνται με πιο σύγχρονες ιστορίες. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που επιμένουν στις λαϊκές ιστορίες που προκαλούν το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Έτσι, λοιπόν, και ο Θεοδόσης Στάλιας έκανε το μεράκι του συγγραφικό έργο δημιουργώντας δύο κόμικς στα πρότυπα των παλαιών κόμικς που διαβάζαμε πιτσιρικάδες.

Με τη βοήθεια του εκδότη Νίκου Ζώη (εκδόσεις "Λεωπαλαίοντες") και μιας ομάδας εξαιρετικών σκιτσογράφων, δημιούργησε τον "Θρύλο του Φαρ-Ουέστ" και τον "Καραγκιόζη". Η ιστορία του πρώτου στηρίζεται στην ισχυρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στα πέρατα της Γης. 
«Στη Θεσσαλία, γύρω στο 1880, μαίνεται ο πόλεμος για την απελευθέρωσή της. Ο δεκαπεντάχρονος Θοδωρής από την Καλαμπάκα, αφού οι γονείς του σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές, φθάνει τελικά στην Αμερική. Τον φιλοξενεί ο οικογενειακός φίλος Γιώργος Ταμπάκης, ο οποίος προΐσταται της Υπηρεσίας Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που δημιούργησε ο Αβραάμ Λίνκολν. Ο Τεντ (Θοδωρής) γίνεται αρχηγός μίας παρέας εφήβων (δύο αγόρια, δύο κορίτσια) που διατρέχουν την Αμερική εφαρμόζοντας τον νόμο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Έως σήμερα έχουν γραφτεί επτά ιστορίες από τις οποίες έχουν κυκλοφορήσει στον περιοδικό Τύπο οι έξι πρώτες. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 2008 με συχνότητα κυκλοφορίας ένα περιοδικό ανά έτος.
Οι σκιτσογράφοι που συνεργάσθηκαν είναι οι: Κώστας Φραγκιαδάκης (τεύχος 1, 2 και 5), Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος (τεύχος 3), Παναγιώτης Λύρης (τεύχος 4), Γιώργος Βαλαβάνης (τεύχος 1).

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...