Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Νέες εκδόσεις 725: Μια φορά κι έναν καιρό - Το Βήμα #1 & #2


Μια φορά κι έναν καιρό… στο Βήμα της Κυριακής! Mία κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, συνδέει ΤΟ ΒΗΜΑ, με τα πολύχρωμα παιδικά μας χρόνια! Τα παραμύθια που μεγάλωσαν και εξακολουθούν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές. Οι σημαντικότερες αυθεντικές εκδόσεις, που έγραψαν Ιστορία.
Μεγάλοι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί –συγγραφείς και εικονογράφοι– αλλά και λαϊκές ιστορίες της προφορικής λογοτεχνίας, που συγκινούν και ψυχαγωγούν τον λαό από την αρχαιότητα έως σήμερα, μεταβιβάζοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά.
Ένα μαγικό νήμα που ενώνει, τον «ιδρυτή» του αλληγορικού παραμυθιού, Αίσωπο, τις Χίλιες και μια νύχτες, που είναι ένα πολύχρωμο σύνολο από μύθους, θρύλους και ιστορίες της ινδικής, της περσικής, της αραβικής αλλά και της βυζαντινής και κατ' επέκταση της ελληνικής παράδοσης, τον κορυφαίο λαογράφο Γεώργιο Μέγα -ο οποίος συγκεντρώνει το 1923 ελληνικά λαϊκά παραμύθια που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά χάρη στην προφορική αφήγηση– και την αγαπημένη Θεία Λένα με τον πρωτοπόρο του έντεχνου παραμυθιού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τους Αδελφούς Γκριμ, οι οποίοι στις αρχές του 19ου αιώνα εγκαινίασαν την επιτόπια έρευνα στην καταγραφή των λαϊκών παραμυθιών.
Η σειρά ξεκινά δυναμικά με τη Θεία Λένα και τους Μύθους του Αισώπου. Και τα δύο βιβλία, κυκλοφόρησαν μαζί με το φύλλο αρ. 16371.

Τον Παληό Καιρό
Το βιβλίο, το οποίο προσφέρει στους αναγνώστες του «Το Βήμα», εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αλικιώτης στο πλαίσιο της σειράς «Τα βιβλία της Θείας Λένας» υπό τη διεύθυνση της Αντιγόνης Μεταξά. Πρόκειται για μια υποδειγματική έκδοση ως προς το στήσιμο των σελίδων με την εικονογράφηση του Σπύρου Βασιλείου που δημιουργεί με τη δύναμη του χρώματος και του σχεδίου του συνθέσεις λυρικά ρεαλιστικές, αξιοποιώντας στοιχεία της παράδοσης. Με γλώσσα γλαφυρή και αφήγηση παραστατική, η Θεία Λένα αφηγείται γνωστά επεισόδια από την Παλαιά Διαθήκη με τον απολαυστικό τρόπο του παραμυθιού.


Αισώπου Μύθοι
Στο βιβλίο που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό «Το Βήμα», τη διασκευή των μύθων υπογράφει η συγγραφέας Γεωργία Ταρσούλη (1916-1986). Έχοντας στις αποσκευές της σπουδές φιλολογίας και λαογραφίας, εργάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Ακαδημίας Αθηνών, συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες (Βραδυνή, Μπουκέτο, Οικογένεια κ.α.) και ήταν επί χρόνια συντάκτρια του θρυλικού περιοδικού "Η Διάπλασις των Παίδων". Στήριξε μεταπολεμικά το ελληνικό παιδικό βιβλίο με τα παιδικά μυθιστορήματα που συνέγραψε, τις συλλογές παραδοσιακών παραμυθιών και παιχνιδιών που εξέδωσε, τη διασκευή για παιδιά έργων του Βιζυηνού, του Βικέλα και του Παπαδιαμάντη, καθώς και τη μετάφραση σημαντικών συγγραφέων, όπως του Βάλτερ Σκοτ και του Μαρκ Τουέιν. Συγκαταλέγεται στις σημαντικές προσωπικότητες της παιδικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα -χαρακτηρισμός που δικαιώνεται από την εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση των μύθων που υπογράφει. Το γεγονός ότι στο βιβλίο αυτό του εκδοτικού οίκου Ατλαντίς δεν αναφέρεται ο εικονογράφος είναι αποκαλυπτικό για την υποτίμηση του εικαστικού έργου την οποία αντιμετώπισαν οι εικονογράφοι στην Ελλάδα μια εποχή -αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Όλα τα βιβλία της σειράς "Μια φορά κι έναν καιρό" θα κυκλοφορήσουν σε πολυτελείς, σκληρόδετους τόμους, σε επιμέλεια της φιλολόγου-επιμελήτριας εκδόσεων Ελένης Κεχαγιόγλου.


------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...