Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 4 - Και οι επτά ήταν υπέροχοι (The magnificent seven)


Η.Π.Α., 1960, 125΄, Έγχρωμο, Σκηνοθεσία: John Sturges, Σενάριο: William Roberts, Ηθοποιοί: Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Horst Buchholz, Brad Dexter, Robert Vaughn.


Το σενάριο της ταινίας, είναι βασισμένο στην ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, «Οι 7 Σαμουράι». Είναι μια υπερπαραγωγή, προσαρμοσμένη σε γουέστερν, με μεγάλα ονόματα στο καστ. Η υπόθεση είναι απλή, μα παράλληλα γεμάτη απρόοπτα και δυνατές συγκινήσεις. Σ’ ένα Μεξικανικό χωριό, οι κάτοικοι, τρομοκρατημένοι από τους ληστές και τους παρανόμους που σπέρνουν τον όλεθρο στην περιοχή, αποφασίζουν να πληρώσουν μισθοφόρους για να τους προστατέψουν. Έτσι, επτά από τους πιο γενναίους άνδρες, αναλαμβάνουν την προστασία του χωριού. Με αρχηγό τον Κρις Άνταμς (Γιουλ Μπρίνερ), οι επτά «υπέροχοι» θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.



Καταπληκτικές ερμηνείες απ’ όλους τους συντελεστές!
Όμως, δεν ήταν μόνο αυτοί υπέροχοι. Πραγματικά υπέροχη ήταν και η μουσική του έργου και αν δεν υπήρχε αυτή, οι υπόλοιποι επτά ίσως να μη φαίνονταν τελικά τόσο υπέροχοι. Σπάνια σε μια ταινία σε απορροφά τόσο άμεσα και τόσο πολύ η μουσική της έναρξής της. Και ακόμη πιο σπάνια σου μένει χαραγμένη στη μνήμη, αφού έχεις δει την ταινία. Κι όμως, η μουσική του Elmer Bernstein επιτυγχάνει και στα δύο! Το βασικό θέμα της ταινίας θεωρείται πλέον το πιο διάσημο που έχει γραφτεί για ταινία γουέστερν. Η φήμη του δεν είναι τυχαία. Σκοπός του είναι να περιγράψει την ομάδα των επτά ανδρών της άγριας Δύσης που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Αυτό που έκανε ο συνθέτης ήταν να μεταφράσει μουσικά την επέλαση της τεστοστερόνης επί της οθόνης, γράφοντας ένα δυνατό θέμα με τρομερή ενέργεια και ρυθμό, δίνοντάς του έντονο το στοιχείο της περιπέτειας…



Ο συνδυασμός, όλων αυτών των στοιχείων, έκανε την ταινία τόσο υπέροχη, όσο ακριβώς ήταν και οι επτά πρωταγωνιστές της!...

12 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ταινία! Την βλέπεις και την ξαναβλέπεις, μόνο και μόνο για να ακούς την υπέροχη μουσική της και να απολαμβάνεις τις καταπληκτικές ερμηνείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτισμένος από μικρός με τα μαγικά φίλτρα του Μικρού Κάου μπόυ,πάντα με είλκυαν οι περιπέτειες στην Άγρια Δύση.Είδα την ταινία στον κινηματογράφο,στον Πύργο.Με είχε συνεπάρει.Ισως ήταν η πρώτη ταινία western που είδα.Στο σπίτι δεν είχαμε ακόμα τηλεόραση.Αυτά τα απομονωμένα μεξικάνικα χωριά,με τα σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο,δεν ξέρω γιατί πάντα με γοήτευαν.
    Προβλέπω ότι ο επόμενος χειμώνας μου θα είναι αφιερωμένος σε τέτοιου είδους ταινίες.Σ' ευχαριστώ Πητ που γεμίζεις, έστω και εκπρόθεσμα,κενά του παρελθόντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα γουέστερν. Φοβερό το κάστ. Επιβλητικός ο Γιούλ Μπρίνερ. Πάντα με ενθουσίαζε στα γουέστερν η ύπαρξη ινδιάνων ή μεξικάνων. Εδώ το τοπίο είναι επίσης υπέροχο. Για τη μουσική τα είπατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι από τα γουέστερν που σου μένουν για πάντα στην καρδιά. Γνήσιο και ανατρεπτικό. Από τα πρώτα που άλλαξαν την εκλεπτυσμένη εικόνα που είχε το κοινό για την άγρια δύση.
    Αγαθοκλή, έχεις δίκιο για τη μουσική και τις ερμηνείες.
    Bill, αν ψάχνεις κάποια ταινία του είδους, ευχαρίστως να σε βοηθήσω να την βρεις. Έχω αρκετές...
    Hunter, τα γουέστερν με τους Ινδιάνους με μάγευαν! Τρελαινόμουν για τέτοια!
    Θα κάνουμε κάποια στιγμή ψηφοφορία για να αναδείξουμε τα 10 πιο αγαπημένα μας γουέστερν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι παρουσιάσεις ταινιών wesrern που γίνονται μέσα από το περιοδικό μας αλλά και ηλεκρονικώς, είναι αρκετά κατατοπιστικές και χρήσιμες για όποιον τον ενδιαφέρει το θέμα.
    Δεν γνωρίζω,παρ'ότι υπάρχουν, πολλές ταινίες με θέμα την Άγρια Δύση.Τώρα αρχίζω να τις μαθαίνω σιγά σιγά.Και βεβαίως θα τις αναζητήσω.Όπου συναντήσω πρόβλημα Πητ,σίγουρα θα καταφύγω στη βοήθειά σου.Αν και όσο με έχει γοητεύσει ο Κλίντ Ήστγουντ, δεν θα το καταφέρει άλλος ηθοποιός.Έχει γίνει για μένα αρχέτυπο! Σε ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά, την Κυριακή, η εφημερίδα Real News έχει το αξέχαστο "Για ένα τρύπιο δολάριο"! (Νομίζω ότι έτσι είδα να διαφημίζουν). Οπότε, όσοι πιστοί, προσέλθετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.youtube.com/watch?v=45KAjt7v4t4

    Για να απολαυσετε τη μουσικη των τιτλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΑΜΟΥΡΑΙ" ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ.

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ AKIRA KUROSAWA.

    ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 1954 (ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΛΗΞΕΙ Ο ΒΠΠ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ).

    ΠΑΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΑΠΩΝΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ TOSHIRO MIFUNE (ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ 'SHOGUN').

    Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ, ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ - ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ.

    ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΖΟΥΝ 3 ΣΑΜΟΥΡΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ (ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ!).

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΑΜΟΥΡΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΟΒΕΙ ΞΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ (ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο CHARLES BRONSON ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΗΝΗ).


    TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΔΩ
    http://www.youtube.com/watch?v=EPV6LmhD4zI

    ΚΙ ΕΔΩ
    http://www.youtube.com/watch?v=zNqQXC8Tv8U


    (ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρκετά καλή ταινία αν και έχω μια ένσταση.
    Οι ηθοποιοί είναι πολύ ιλουστρασιόν ρε παιδί μου.
    Λιγάκι σκόνη, ταλαιπορία, γένια, βρομιά θα έκαναν πιο αληθοφανή την ταινία.
    Είμαι περίεργος ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nemo και Τζο, σας ευχαριστούμε πολύ για τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις σας. Όλες οι ταινίες μέχρι τότε, νομίζω ότι δεν έδιναν μεγάλη σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες. Ακόμα και στο Μπεν Χουρ, θυμάμαι, ο πρωταγωνιστής ήταν πεντακάθαρος σε όλα του τα μαρτύρια, ενώ και οι λεπροί στην ταινία, ήταν μια χαρά καθαροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά άλλαξαν με τον Sam Peckinpah και την ταινία Major Dantee. Μετά ήρθε και η Wild Bunch και μπήκε η σκόνη κτλ για τα καλά στα western. Δεν επιμένω όμως μιας και δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου. Απλά κρίνω με τα λίγα που έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω, πάντως, ότι έχεις δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...