Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κλασσικά Γουέστερν


Σήμερα το απόγευμα, σκαλίζοντας το αρχείο μου, έπεσα πάνω σε παλιά, ξεχασμένα περιοδικά, που είχα στο ντουλάπι. Ανακάλυψα μεταξύ τους έναν τόμο των "Κλασσικών Γουέστερν" (Νο 12) που περιείχε δυο έξοχες ιστορίες από το Φαρ-Ουέστ, πορτρέτα μορφών της άγριας δύσης, καθώς και μια σύντομη περιπέτεια του "Τιραμόλα". Οι δυο καουμπόϊκες ιστορίες προέρχονταν από το εβδομαδιαίο περιοδικό "Πιστολέρος" που εξέδιδε ο Οίκος Καμπανά, με ημερομηνίες 16 Οκτωβρίου και 18 Δεκεμβρίου του πολύ μακρινού πια 1973...


Πρόκειται για το "Ταξίδι του θανάτου" και για το "Ένταλμα για δολοφονία".
Στην πρώτη υπόθεση, ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης ονόματι Νατ Σάμπερς, ο οποίος επιβαίνει μιας επιβατικής άμαξας γίνεται η αιτία ώστε μια διαδρομή 100 μιλίων να μετατραπεί σε θρίλερ, ενώ στη δεύτερη ο Σερίφης του Γκούθρι Τομ Μάνιγκ εκδικείται την άνανδρη δολοφονία του αδελφού του, από τον επιπόλαιο και κακομαθημένο γιο ενός κτηματία.


Υπέροχο σκίτσο, όμορφο σενάριο, άψογη απόδοση κλίματος, όμως δυστυχώς, δεν αναγράφονται οι δημιουργοί...

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα, φίλε Νικ.
    Θα ψάξω να βρω ένα γαλλικό περιοδικό κόμικς, το οποίο έχω στην κατοχή μου και δημοσίευε τις ίδιες ιστορίες με το ελληνικό "Πιστολέρος". Από εκεί ίσως μάθουμε κάποιες πληροφορίες παραπάνω.
    Είναι γεγονός, πάντως, ότι στις περισσότερες ιστορίες από αυτές το σκίτσο ήταν υπέροχο, ενώ έχω εντοπίσει και σκίτσα τα οποία "αντέγραψαν" έλληνες σχεδιαστές για ελληνικά περιοδικά. Ανάμεσά τους και τα Μικρός Σερίφης, Μικρός Κάου-μπόυ και Μικρός Αρχηγός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσαν αρκετά βιβλία τσέπης με περιπέτειες στην Άγρια Δύση. Είχα διαβάσει κάποια.Παρ' ότι τα έβρισκα ενδιαφέροντα και συναρπαστικά εν τούτοις αναζητούσα μέσα τους τα παιδιά της Θρυλικής Τετράδας! Γι' αυτό δεν με είλκυσαν ιδιαίτερα.Και περιέργως δεν μας άρεσαν τα εικονογραφημένα.Μάλλον,ασυνείδητα, θέλαμε να κάνουμε εμείς την σκηνοθεσία.Να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας φαντασία.Με γοητεύουν όμως τώρα που τα βλέπω...Ευχαριστούμε Νίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω μόνο ένα Πιστολέρος και ένα Γουέστερν με τον Κιτ Κάρσον. Δύσκολες σειρές. Εχω σχεδόν ολόκληρη την Κατάκτηση της Δύσης, την μακράν καλύτερη και ολοκληρωμένη σειρά γουέστερν, βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα. Ψάχτε την ακόμη μπορείτε να την αποκτήσετε. Θα ετοιμάσω ένα αφιέρωμα τις επόμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οφείλω να ομολογήσω ότι η πρώτη μου επαφή με "ενήλικα" κόμικς έγινε με την "Κατάκτηση της Δύσης". Ήταν η εποχή που ένα παιδί έβαζε δίπλα στο Ποπάυ, το Μίκυ Μάους και τα Σεραφίνο-Τιραμόλα, κάτι πιο "μεγαλίστικο" για να λέει ότι πια μεγάλωσε. Εγώ αγάπησα την "Κατάκτηση", ένα χρόνο πριν γνωρίσω τη Θρυλική Τετράδα! Για να φανταστείς, μου έκανε εντύπωση τότε που ο πρωταγωνιστής στον Μικρό Σερίφη λεγόταν Τζιμ Άνταμς, και ο πρωταγωνιστής στην "Κατάκτηση" λεγόταν Μπιλ Άνταμς!!
    Πολύ όμορφα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να ξέρεις, Hunter, ένα από τα μέλη του Club, ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην "Kατάκτηση της Δύσης", το οποίο θα δημοσιευθεί σε επόμενο Magazine...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...