Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ


50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Παρουσίαση του επετειακού τεύχους
ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ 1219

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαΐου η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ", στον φιλόξενο χώρο της "Λέσχης Φίλων Κόμικς", στο Μοναστηράκι. Το παρόν έδωσαν, εκτός από τα μέλη του "Club Φίλων Μικρός Σερίφης", φίλοι και παλιοί αναγνώστες του περιοδικού απ' όλη την Ελλάδα.
Ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται από νωρίς και μαζί με τους συντελεστές της εκδήλωσης, κάποιοι βοήθησαν και στην προετοιμασία του χώρου. Η ομιλίες και η παρουσίαση του τεύχους θα γινόταν στον δεύτερο όροφο της Λέσχης, ενώ στον πρώτο υπήρχαν διάφορα εδέσματα και ποτά για τους προσκεκλημένους.
Η αίθουσα εκδηλώσεων διακοσμήθηκε με αναπαραγωγές από εξώφυλλα των εκδόσεων του Μικρού Κάου-Μπόυ και του Μικρού Αρχηγού, τα οποία έδωσαν μια άλλη αίσθηση στον χώρο, προκαλώντας τον επισκέπτη να ταξιδέψει για λίγο στην Άγρια Δύση!
Φυσικά, κανένας από όσους έφταναν στην Λέσχη δεν έχανε την ευκαιρία να αγοράσει το καινούριο, επετειακό τεύχος του περιοδικού. Κάποιοι, βέβαια, όρμηξαν και στα ράφια με τα προς πώληση τεύχη της Λέσχης! Ο φωτογραφικός φακός τους... συνέλαβε για του λόγου το αληθές.








Σιγά-σιγά, ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει στον επάνω όροφο. Μέχρι να ξεκινήσουν οι ομιλητές, όλοι βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιον φίλο, να ανταλλάξουν απόψεις (και τεύχη) αλλά και να προμηθευτούν όσα από τα τεύχη του Magazine του Club δεν είχαν πάρει.
Επίσημος προσκεκλημένος της εκδηλώσεως ήταν ο ζωγράφος Κώστας Ραμπατζής, εκδότης του Μικρού Κάου-μπόυ, ενώ παρών ήταν και οι Βαγγέλης Σαΐτης (σχεδιαστής των κόμικς με τον Πεπίτο Γκονζάλες στο περιοδικό) και Τάσος Καϊτατζής (τυπογράφος του περιοδικού).
Πίσω από το τραπέζι των ομιλητών αναρτήθηκε, για τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο προτελευταίος πίνακας του Κώστα Ραμπατζή, με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Άνταμς. Το έργο αυτό είναι περσινό, ενώ φέτος ο κύριος Ραμπατζής έχει δημιουργήσει έναν ακόμα πίνακα με θέμα την Ντιάνα Μόρισον και ήδη έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει και τον πίνακα με τον Πεπίτο Γκονζάλες!










Οι τρεις ομιλητές δεν άργησαν να πάρουν θέση στο πάνελ και να ξεκινήσει η συζήτηση. Αρχικά τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Πλαφουτζής, επικεφαλής του Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", ο οποίος μίλησε για την ιστορία του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ". Για το πώς ξεκίνησε, αρχικά ως έξτρα έκδοση του "Μικρού Σερίφη", και πώς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων, των περιοδικών του είδους. Οι μη μυημένοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλές λεπτομέρειες για την εκδοτική πορεία του περιοδικού αλλά και τις ιστορίες που δημοσίευε, προϊόν φαντασίας δύο κορυφαίων συγγραφέων pulp ιστοριών: του Πότη Στρατίκη και του Γιώργου Μαρμαρίδη.
Ο Παναγιώτης παρουσίασε και το καινούριο, επετειακό τεύχος του Μικρού Κάου-μπόυ, που εξέδωσε το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", λέγοντας πως όσοι εργάστηκαν γι' αυτό προσπάθησαν να το κάνουν όσο πιο όμορφο μπορούσαν ώστε να μοιάζει στην σειρά του "Υπερτεύχους". Όπως είπε, μάλλον δεν κατάφεραν να πιάσουν τα πρότυπα ποιότητας της παλιάς έκδοσης, θέλοντας να τονίσει πόσο άρτια δουλειά έκανε το καλλιτεχνικό επιτελείο του περιοδικού πριν από τόσες δεκαετίες -και μάλιστα χωρίς την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών!



Κάπου εκεί βγήκαν και δύο σπουδαίες ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης" βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κάποιες εφημερίδες, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ο Μικρός Κάου-μπόυ ως ένθετο, όπως έχει γίνει πρόσφατα και με άλλα περιοδικά. Η δεύτερη είναι ότι έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός κόμικ με τον Μικρό Κάου-μπόυ, το οποίο μάλιστα βρίσκεται και σε προχωρημένο στάδιο! Οι φίλοι του περιοδικού μπορούν να είναι ενθουσιασμένοι...



Έπειτα, μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Βλάχος. Μεγάλος γνώστης του χώρου, αναφέρθηκε στην εποχή που κυριαρχούσε ο "Μικρός Κάου-μπόυ" και στις ιδιαιτερότητες που αυτή είχε. Ποια άλλα έντυπα κυκλοφορούσαν τότε, πού οφείλονταν η επιτυχία του εντύπου και τι ήταν αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει. Γιατί αυτού του είδους τα έντυπα ήταν τόσο σημαντικά για τα πιτσιρίκια εκείνης της εποχής και γιατί δεν υπάρχουν τέτοια περιοδικά σήμερα.
Μάλιστα, σ' εκείνο το σημείο υπήρξε και μια συνομιλία με τον κο Ραμπατζή, που βοήθησε τους παρευρισκομένους να μπουν ακόμη περισσότερο στο κλίμα της συζήτησης. Ακόμα και οι λιγότερο γνώστες, χαίρονται τέτοιες συζητήσεις!




Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Χρήστος Νάστος, μέλος του Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", συλλέκτης και μελετητής. Αναφέρθηκε στους συντελεστές του περιοδικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα βιογραφικά του αείμνηστου ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου και του Κώστα Ραμπατζή. Λάτρης του περιοδικού ο Χρήστος, δεν έκρυψε την συγκίνησή του, μιλώντας για τους ανθρώπους αυτούς.
Όμως και ο κος Ραμπατζής συγκινήθηκε, όταν ο Χρήστος και ο Παναγιώτης του απένειμαν μια αναμνηστική πλακέτα για να τιμήσουν το σύνολο του έργου του αλλά και την προσφορά του μέσα από τον "Μικρό Κάου-μπόυ"!




Στο τέλος, δόθηκε ο λόγος στον σχεδιαστή Βαγγέλη Σαΐτη, ο οποίος περιέγραψε τα συναισθήματά του όταν, ως παιδί δεκατριών ετών, βρέθηκε στα γραφεία του περιοδικού και ξεκίνησε την συνεργασία του με αυτό. Μίλησε για τον χαρακτήρα και τις ιδιαίτερες ικανότητες των δύο κύριων συντελεστών της έκδοσης (του Θέμου Ανδρεόπουλου και του Κώστα Ραμπατζή), δίνοντας στο κοινό μια ακόμη πιο πλήρη εικόνα του περιοδικού "από μέσα".
Η συζήτηση "άναψε" και ο κος Ραμπατζής έφτασε να αναλύει τους τρόπους και τις τεχνικές με τις οποίες σχεδιάζανε και δημιουργούσαν τα εξώφυλλα των περιοδικών, τότε...




Μετά το τέλος της συζήτησης, ο κος Ραμπατζής υπέγραψε αντίτυπα του επετειακού τεύχους, ενώ μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους αφίσες με εξώφυλλα από τα περιοδικά "Μικρός Κάου-μπόυ", "Μικρός Αρχηγός" και "Μικρός Σερίφης".
Στη συνέχεια, ο κόσμος κατέβηκε στον πρώτο όροφο, όπου απόλαυσε τα διάφορα εδέσματα με την συνοδεία ποτών και αναψυκτικών.




Εκεί έγινε και μια μεγάλη κλήρωση, με πλούσια και συλλεκτικά δώρα. Κληρώθηκαν συγκεκριμένα:
-Δέκα αντίγραφα του πίνακα με τον Τζιμ Άνταμς, υπογεγραμμένα από τον κο Ραμπατζή
-Τρεις νέες γελοιογραφίες με τον Πεπίτο Γκονζάλες που έφτιαξε ο Βαγγέλης Σαΐτης, ειδικά για την εκδήλωση
-Τρεις αυθεντικές, πρωτότυπες προσαρμογές στα ελληνικά, επεισοδίων του κόμικς "Delta 99", που δημοσιεύθηκαν στον Μικρό Κάου-μπόυ και τον Μικρό Αρχηγό, προσαρμοσμένα από το καλλιτεχνικό ατελιέ των περιοδικών
-Δεκαπέντε σπάνια και συλλεκτικά τεύχη διάφορων παλιών περιοδικών.
Στην πραγματικότητα, όσοι συμμετείχαν στην κλήρωση πήραν και από κάτι!




Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή και τους βεβαιώνουμε ότι το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα τα μέλη και τους φίλους του. Καλή συνέχεια σε όλους! Και μην ξεχνάτε...
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Μέρος των φωτογραφιών προέρχεται από το GreekComics.gr.
Για κάποιες άλλες ευχαριστούμε τους φίλους Θεοδόση Στάλια και Νίκο Ζώη.
Τις δικές μας φωτογραφίες τις τράβηξε ο Βαγγέλης!
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση, θα δημοσιευθούν στο τεύχος 15 του "Club Φίλων Μικρός Σερίφης - Magazine".

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

9 σχόλια:

  1. Μπράβο σε όλους όσους διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Η απόσταση δυστυχώς στέρησε σε κάποιους εξ υμών την παρουσία. Με το πλούσιο όμως αυτό φωτορεπορτάζ σου, Παναγιώτη, μας έφερες όσο πιο κοντά γίνονταν! Συνέχισε έτσι με μεράκι και αγάπη, να μας προσφέρεις στιγμές αισοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν όντως μία πολύ όμορφη βραδιά. Παρά το άγχος μας και τη έλλειψη χρόνου-λόγω των προσωπικών εργασιών-του καθενός από εμάς, στήθηκε μία εκδήλωση που έφερε κοντά ανθρώπους που μεγάλωσαν και αγάπησαν με πάθος το Μικρό Σερίφη. Απουσίες υπήρχαν-κρίμα-διάθεση υπήρχε άπλετη, συγκίνηση επίσης. Συνεχίζουμε και υποσχόμαστε ότι η επόμενη φορά θα είναι ακόμη καλύτερη!~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους τίμησαν τη προσπάθεια αυτή....αναμένουμε τη γνώμη των παρόντων για την εκδήλωση, καθώς και κριτικές για το νέο επετειακό τεύχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλη μία πολύ όμορφη εκδήλωση, άξια συγχαρητηρίων, πραγματοποιήθηκε στην πάντα φιλόξενη Λέσχη για την αγαπημένη μας Θρυλική Τετράδα!! Κρίμα σε όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν γιατί σίγουρα θα περνούσαν ένα πολύ όμορφο βράδυ! Το video της εκδήλωσης πότε περίπου θα αναρτηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές. Εξαιρετική η παρουσίαση, πολύ όμορφη εκδήλωση. Δυστυχώς δεν έμεινα μέχρι τέλους επειδή έπρεπε να φύγω για την δουλειά μου. Έτσι, δεν μπόρεσα να λάβω μέρος στην κλήρωση. Ίσως να σταθώ πιο τυχερός την επόμενη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ, φίλοι μου, για τα καλά σας λόγια. Θα ήμουν πιο χαρούμενος αν σας έβλεπα όλους από κοντά και μπορούσαμε να μιλήσουμε έστω και για λίγο. Επειδή, όμως, πάντα θα υπάρχει και μια "επόμενη φορά", θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία, σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μία πραγματικά υπέροχη εκδήλωση παρακολουθήσαμε,
    πολύ κρίμα σε όσους δεν ήλθαν,
    πολύ αξιόλογο το περιοδικό,
    ευχαριστούμε τον adamsjim και την λέσχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία υπέροχη βραδυά που τη χαρήκαμε όλοι οι παρόντες !!!
    Συνεχίζουμε δυνατά και προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...