Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Νέες εκδόσεις 620: Νέος Μπλεκ - Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής #4


ΟΙ ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ...
...ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ!

Το τέταρτο τεύχος του "Νέου Μπλεκ" κυκλοφόρησε με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" (αρ. φύλλου 235). Όπως είχαμε τονίσει και στις προηγούμενες αναφορές μας, ήμασταν σίγουροι ότι το περιοδικό από τεύχος σε τεύχος θα καλυτερεύει. Πράγματι, αυτό το τεύχος είναι πολύ βελτιωμένο από θέμα εμφάνισης, τα καρέ των κόμικς είναι πολύ πιο καθαρά και η εκτύπωση έχει βελτιωθεί αισθητά. Συγχαρητήρια σε όσους δουλεύουν πάνω σε αυτό το τομέα.

Περνάμε και στις ιστορίες που περιέχονται στο τεύχος:
1. Μπλεκ: Η τρομερή σύγκρουση (Α' Δημοσίευση: Μεγάλος Μπλεκ - 1972)
2. Μπλεκ: Παιχνίδι θανάτου (Α' Δημοσίευση: Μεγάλος Μπλεκ - 1972)
3. Ζαγκόρ: Ο θρυλικός… Ήρως (Α' Δημοσίευση: Μεγάλος Μπλεκ - 1971)
4. Ρόυ Ρέης: Το μικροφίλμ (Α' Δημοσίευση: Ζαγκόρ - 1972)
5. Τομ: Παγίδα θανάτου (Α' Δημοσίευση: Μπλεκ - 1975)


Και το επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα
την ερχόμενη εβδομάδα...

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

6 σχόλια:

  1. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το 5ο τεύχος με την αδημοσίευτη ιστορία. Στηρίζουμε, επικροτούμε γιατί αξίζει πραγματικά η προσπάθεια που συντελείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν μια πραγματικά όμορφη έκπληξη. Το περιμένουμε!

      Διαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο πλέον και δεν καταλαβαίνω πώς σκέφτονται εκεί στις εκδόσεις. Το πρώτο τεύχος είχε πολύ ροζ παρά κεραμιδί, ενώ το δεύτερο πρόσθεσε ένα κιτρινωπό για τα ξανθά μαλλιά. Στο τρίτο άρχισαν να επεμβαίνουν και να προσθέτουν ασπρίλα στα σκίτσα κατά τρόπο ανεκδιήγητο (έβαψαν και τα μαλλιά στο μεταξύ άσπρα). Βλέπουμε άσπρους θάμνους ή αυθαίρετους ζωηρούς χρωματισμούς με παχύ μολύβι (για να φτουράει), αγνοούν παντελώς τι σημαίνει smoothing. Όχι, φίλοι και νοσταλγοί των comics. Δεν θα πάρω άλλο. Τρεις- τέσσεροι από εμάς θα τα κατάφερναν καλύτερα με το χρωματισμό. Αυτοί τώρα κάνουν προχειροδουλειά. Τυχαίο; Δε νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, σίγουρα έχεις δίκιο σε κάποια από αυτά που λες. Πιθανόν κάποιοι να το έκαναν καλύτερο. Όμως, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας ότι αυτά που βλέπουμε στο περιοδικό είναι ουσιαστικά ανατυπώσεις των παλιών ιστοριών. Δεν είναι ούτε νέες ιστορίες, ούτε επανέκδοση των παλιών με νέο layout και νέο χρωματισμό. Οπότε, ότι βλέπουμε είναι έτσι όπως δημοσιεύθηκε αρχικά στην πρώτη ελληνική έκδοση.
      Φυσικά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο σκανάρισμα των ιστοριών και την καθαρότητα της εκτύπωσης, έτσι που να φαίνονται πιο καθαρές οι εικόνες και τα γράμματα. Όμως, μην μου πεις ότι δεν έχεις δει βελτίωση πάνω σε αυτό το θέμα στα δύο τελευταία τεύχη...
      Εγώ, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το περιοδικό φτιάχνει συνέχεια, με βάση το αρχικό, δεδομένο υλικό...
      Και τι εννοείς με το "Τυχαίο; Δε νομίζω"; Υπονοείς κάτι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που δουλεύουν και βγάζουν το περιοδικό;

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, επειδή δεν βλέπω τρόπο να ανεβάσω εικόνες από παλιό τεύχος για αντιπαραβολή με το καινούργιο, θα προσπαθήσω να περιγράφω τις διαφορές.
      1. Από το πρώτο τεύχος βλέπουμε παχύ (bold) μολύβι με αποτέλεσμα να χάνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων (ζήσαμε αυτό το φαινόμενο στο συλλεκτικο Μπλεκ).
      2) Έπειτα ξεκινούν πειραματισμοί:
      α) Εκ νέου χρωματισμός κόκκινο-καφέ (πχ σε θάμνους), αλλά χωρίς προσοχή στη λεπτομέρεια όπως παλιά.
      β) Άσπρες πινελιές καλύπτουν μεγάλο μέρος της εικόνας. Για να καταλάβετε γιατί τις χαρακτήρισα αυθαίρετες προηγουμένως, δείτε τη σελίδα 16 του 4ου τεύχους (τρίτη σειρά σκίτσων). Η αναλαμπή του πυροβολισμού (το μόνο που έπρεπε να είναι άσπρο και να ξεχωρίζει) χάνεται τώρα μέσα στο "χιονισμένο" φόντο. Εδώ όμως ξεκινά και κάτι πιο εγκληματικό (είναι η ίδια κατρακύλα του συλλεκτικού Μπλεκ από το τεύχος 12 και μετά): Μπαίνουν μέσα στο καταπληκτικό σκίτσο EsseGesse και χαράσσουν διαχωριστικές γραμμές και τεθλασμένες για να κάνουν ευκολότερα τη γέμιση με χρώμα, έπειτα ξεχνούν να τις απαλείψουν (ούτε λόγος πια για bending ή smoothing κλπ) και το σκίτσο έχει χάσει την αίσθηση του βάθους. Στην ίδια σελίδα (στην πρώτη σειρά) θα δείτε το αποτέλεσμα που είχε αυτή η τακτική στη λάμψη του πυροβολισμού
      (συνεχής, συμπαγής κύκλος, σαν ένα τόπι). Κρίμα στα σκίτσα EsseGesse.
      Και τώρα πείτε μου: Να περιμένω να δω και μεγαλύτερα text-boxes που να καλύπτουν εικόνα και πρόσωπα (το είδαμε και αυτό στο συλλεκτικό Μπλεκ); Γιατί;
      Δεν βλέπω φίλοι μου ότι έχουν σκοπό να μας δώσουν ποιοτική έκδοση, ενώ μπορούν - έχουμε άλλωστε δει κάποιες εντυπωσιακές ανατυπώσεις στο παρελθόν. Ίσως θεωρούν ότι αν ανατυπωθεί επακριβώς το πρωτότυπο, θα χάσει τη συλλεκτική του αξία το τεύχος του '72. Μα, αν είναι έτσι γιατί δεν βγάζουν κάτι διαφορετικό μεν αλλά ποιοτικό; Ίσως πάλι να αφήνουν σκόπιμα κάποια κενά σε κάθε ανατύπωση με σκοπό να τα καλύψουν σε πέντε-έξι χρόνια σε μια άλλη. Οι πιστοί ακόλουθοι, εφόσον δουν κάτι καλύτερο, θα το ξαναπάρουν!
      Εγώ όμως νομίζω ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος τους. Η "τεχνολογική" μας εποχή προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νοσταλγούς των παιδικών χρόνων και δεν είναι διόλου απίθανο με το μεράκι που τους διακατέχει να προλάβουν και να "εκδώσουν" αυτοί το ζητούμενο ποιοτικό περιοδικό (σε ηλεκτρονική ίσως μορφή). Όσο για τους νεότερους φίλους, μια και δεν έχουν τόσο παλιές θύμησες, δε νομίζω ότι θα είχαν ενδοιασμούς σε μια ηλεκτρονική έκδοση.

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστούμε που μας εκθέτεις τόσο αναλυτικά τους προβληματισμούς σου.
      Ίσως μια παρέμβαση από κάποιον που δουλεύει στο τεχνικό κομμάτι του περιοδικού να έλυνε τις απορίες και να ξεκαθάριζε το τι ακριβώς βελτίωση μπορούμε να περιμένουμε.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...