Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Σινεμά και DVD 71: Το κορίτσι που εξαφανίστηκε / Gone Girl (2014)


Σκηνοθεσία: David Fincher
Ηθοποιοί: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon
Διάρκεια: 150'

Σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ (FΙGHT CLUB, THE SOCIAL NETWORK) και βασισμένη στο παγκόσμιο best seller της Τζίλιαν Φλιν, η ταινία ανασύρει τα μυστικά ενός μοντέρνου γάμου. Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, ο Νικ Ντιούν (Μπεν Άφλεκ), δηλώνει στην αστυνομία ότι η γυναίκα του, Έιμι (Ρόζαμουντ Πάικ) έχει εξαφανιστεί. Υπό την πίεση των αστυνομικών αρχών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πορτραίτο του Νικ ως ευτυχισμένου άντρα αρχίζει να καταρρέει. Σύντομα, τα ψέματα του, οι απάτες του και η παράξενη συμπεριφορά του, κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται μήπως ο Νικ Ντιούν είναι αυτός που σκότωσε τη γυναίκα του...



Το εξαιρετικό αστυνομικό best – seller της Gillian Flynn, με τίτλο “Gone Girl” (2012), μεταφέρεται υποδειγματικά στη μεγάλη οθόνη από τον έμπειρο στα αστυνομικά δράματα/θρίλερ David Fincher (“Seven” (1995), “Fight Club” (1999), “The Social Network” (2010), “The Girl with the Dragon Tattoo” (2011) ) και μπαίνει έυκολα στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.
To μεγαλύτερο όπλο της ταινίας είναι σαφέστατα η σκοτεινή ατμόσφαιρα που μόνο ο Fincher ξέρει να δημιουργεί. 145 λεπτά γεμάτα αγωνία και αδρεναλίνη (χωρίς καμία μεγάλη σκηνή «δράσης», είσαι πάραυτα καρφωμένος στη θέση σου καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, είτε έχεις διαβάσει το βιβλίο είτε όχι), έντονος αφηγηματικός ρυθμός που πηγάζει από το εξαιρετικό σενάριο, γραμμένο από την ίδια την Flynn, και εντυπωσιακές ερμηνείες από όλο το cast συνθέτουν ένα αριστουργηματικό θρίλερ. Ένα θρίλερ, που πρέπει να τονίσουμε πως παραδόξως έχει μερικές άκρως ευχάριστες σκηνές χιούμορ, οι οποίες σατιρίζουν με πανέξυπνο τρόπο το «Αμερικανικό Όνειρο» και προκαλούν τρανταχτά γέλια στο κοινό.



Καθώς κυλά η ιστορία, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο, μέσω σκηνοθέτη (αλλά και η συγγραφέα) πως ξεπερνιούνται τα όρια του αστυνομικούς δράματος, και μπαίνουμε σε περισσότερο κοινωνικά μονοπάτια. Η ταινία παίρνει ανθρώπινο χαρακτήρα. Μέσα από τα χρονικά πισωγυρίσματα, το “Gone Girl” ξεδιπλώνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Η υπαρξιακή τραγωδία των χαρακτήρων, παίρνει σάρκα και οστά.
Με μαύρο χιούμορ, βαθύ σαρκασμό και ειρωνεία, «καταπολεμάται» έμμεσα το «ονειρεμένο» αμερικάνικο όνειρο. Ένας κόσμος βυθισμένος στη ματαιοδοξία, την απληστία, που μαστίζουν την σύγχρονη Αμερική αλλά και όλο τον πλανήτη.
Το σενάριο της ταινίας είναι το λιγότερο, εκπληκτικό. Το σενάριο της ταινίας σε απλά, καθημερινής χρήσης ελληνικά, «τα σπάει». Αιχμηρές ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη. Κάτι που δεν σε παρασέρνει στο να βαρεθείς και να χάσεις την πραγματική ουσία. Λόγια «έξω από τα δόντια», με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σε κάνουν να νιώθεις άβολα, λες και απευθύνονται σε σένα και όχι στους σεναριακούς χαρακτήρες.



Ο μισητός από πολλούς comic book fans, Ben Affleck, που έγινε πρώτη είδηση τέτοια εποχή πέρυσι, όταν ανέλαβε το ρόλο του Batman στην πολυαναμενόμενη ταινία “Batman v Superman: Dawn of Justice” (θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2016), δίνει εδώ την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Γεγονός που λέει πολλά, αν αναλογιστεί κανείς πως, πέρα από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει ο ίδιος σε αυτές (“Town” (2010) & “Argo” (2012) ), είναι ένας σταθερά μέτριος (στην καλύτερη περίπτωση) ηθοποιός. Στο “Gone Girl” δίνει τον καλύτερό του εαυτό υποδυόμενος τον Nick Dunne, ένα ρόλο που μπορεί να τον οδηγήσει ως τα βραβεία Oscar (δύσκολο και αρκετά τραβηγμένο, αλλά διόλου απίθανο). Δίπλα του, επίσης στην καλύτερή της στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα της, στέκεται μια εξαιρετική Rosamund Pike, στο ρόλο της συζύγου του Nick, Amy Elliott-Dunne. Πολύ δυνατές ερμηνείες και από το υπόλοιπο cast (Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon & Kim Dickens).


Η υπέροχη, σκοτεινή φωτογραφία του Jeff Cronenweth και το απαλό soundtrack από τον Trent Reznor (και οι δύο σταθεροί συνεργάτες και φίλοι του Fincher) συνδέονται άρρηκτα με το όλο κλίμα της ταινίας και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην τελειοποίησή της.
Συνοψίζοντας, το “Gone Girl” είναι μια ταινία που θα κυνηγήσει αναμφισβήτητα πολλά βραβεία. Για τους λάτρεις των αστυνομικών θρίλερ, του σκηνοθέτη David Fincher, της συγγραφέως Gillian Flynn αλλά και για κάθε σινεφίλ που αγαπά τις καλές ταινίες, το “Gone Girl” θα σας μαγνητίσει.


Κριτικές
Η ταινία επιβεβαιώνει απόλυτα τον θόρυβο που προκλήθηκε γι αυτήν.
-Arizona Republic
Η Pike είναι μια αποκάλυψη. Η ηθοποιός αποδεικνύει την υποκριτική της ευελιξία με μια συναρπαστική ματιά στον ρόλο.
-San Jose Mercury News
Ένα κοκτέιλ από ένταση, λεπτές αποχρώσεις και κρύο αίμα. Η Pike φτάνει μέχρι το τέλος!
-TIME Magazine
Ένα πεντανόστιμο αστικό νουάρ.
-Associated Press
Όταν το στόρι, ο σκηνοθέτης και το κάστ συνυπάρχουν τέλεια, βγαίνουν τέτοιες ταινίες.
-Los Angeles Times


Trivia
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α τον Ιούνιο του 2012 και πολύ σύντομα κατέκτησε την πρώτη θέση στα best seller της εφημερίδας New York Times. Έχει πουλήσει πάνω από 6 εκ. αντίτυπα στην Αμερική και αυτή τη στιγμή πωλείται σε 41 χώρες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
https://www.facebook.com/movieheat
http://film-c.blogspot.gr/



------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

4 σχόλια:

  1. Προσυπογράφω. Εξαιρετική ταινία, σκοτεινή, δουλεμένη στη λεπτομέρεια και με ένα σαδιστικά απρόσμενο φινάλε! Προσωπικά πάντως, επικροτώ την επιλογή του Άφλεκ ως Batman (πολύ καλύτερη από πολλές άλλες επιλογές του παρελθόντος-για να μη ξεχνιόμαστε), μια που ο συγκεκριμένος ηθοποιός κ την εμφάνιση διαθέτει και την ερμηνευτική-πλέον-δυνατότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως είναι η ευκαιρία του, ως Batman, να αποδείξει τις δυνατότητές του. Πιστεύω κι εγώ ότι έχει τα προσόντα να γίνει ο επόμενος... ήρωας-σύμβολο!

      Διαγραφή
  2. Προσωπικά νομίζω πως ο Αφλεκ δεν έχει σκοπό να γίνει ο νέος action hero. Αυτό φαίνεται από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος (τα εξαιρετικά Αργκο, ¨η πόλη" και το αριστουργηματικό ΄΄δίχως ίχνη¨), απλά δοκιμάζει και σε αυτό το τομέα, χάριν και της πολύ υψηλής αμοιβής που θα λάβει. Αξιολογότατος ούτως ή άλλως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω αρχίσει να διαβάζω το βιβλίο. Ελπίζω όταν το τελειώσω να παίζεται ακόμα στο σινεμά αλλιώς θα το δω σε DVD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...