Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα "Υπερ-ηρωϊκά" κόμικς

ΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ...


Τα κόμικς στην χώρα μας είχαν, έχουν και θα έχουν λιγοστούς αλλά πιστούς φίλους. Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για κόμικς που έχουν ως πρωταγωνιστές υπερήρωες, αφού δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσω για κόμικς όπως ο Μικρός Σερίφης, ο Μικρός Καουμπόι, ο Μικρός Ήρως, για το λόγο ότι δεν έτυχε να διαβάσω κάποια ιστορία τους, ίσως επειδή με προσέλκυε περισσότερο η πλούσια εικονογράφηση, οι μάχες των υπερηρώων με τις φανταστικές τους δυνάμεις, καθώς και η εμφάνιση αυτών με τις εντυπωσιακές τους στολές.
Στα υπερηρωικά, λοιπόν, κόμικς οι πρωταγωνιστές είναι κυρίως άνθρωποι οι οποίοι μέσω κάποιου ατυχήματος ή μέσω κάποιας πειραματικής διαδικασίας αποκτούν ιδιαίτερες δυνάμεις, όπως αυξημένη μυική δύναμη, αυξημένη ταχύτητα, ικανότητες και δυνατότητες ζώων κ.λ.π. Παραδείγματα τέτοιων ηρώων είναι ο Άνθρωπος Αράχνη, ο οποίος αφού δέχτηκε ένα τσίμπημα από μια εξελιγμένη γενετικά αράχνη, απέκτησε τις δυνάμεις της, καθώς και ο Κάπτεν Αμέρικα, στον οποίο χορηγήθηκε ο ορός του υπερστρατιώτη, αποκτώντας έτσι αυξημένη μυική δύναμη.


Επίσης υπάρχουν και οι λεγόμενοι μεταλλαγμένοι άνθρωποι, άνθρωποι οι οποίοι γεννήθηκαν με κάποια μετάλλαξη του γονιδιόματός τους, με αποτέλεσμα να κατέχουν εκ γενετής ιδιαίτερες δυνάμεις όπως τηλεκίνηση, τηλεμεταφορά, υπερταχύτητα κ.λ.π. Παράδειγμα είναι ο Μαγκνίτο (Magneto), ο οποίος έχει την ικανότητα χειραγώγησης του μαγνητισμού.
Τέλος, σε ένα κόσμο φαντασίας δεν λείπουν οι εξωγήινες μορφές όπως οι Υπεράνθρωπος (Superman), Σίλβερ Σέρφερ (Silver Surfer), Γκαλάκτους (Galactus), οι θεοί όπως ο Θώρ (Thor) -σκανδιναβός θεός, γιός του Όντιν (Odin) και ετεροθαλής αδελφός του τρελού θεού Λόκι, τα ρομπότ, τα ανδροειδή όπως ο Ρομ (Rom) και οι Φρουροί (Sentinels), οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποκτήσει τις δυνάμεις τους μέσω της χρήσης της τεχνολογίας όπως ο Άιρον Μαν (Iron Man) και ο Άνθρωπος Νυχτερίδα (Batman).


Όπως και στα περισσότερα κόμικς, έτσι και στα υπερηρώικα βλέπουμε να ξετυλίγεται μέσα από κάθε ιστορία η αέναη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία των ηρώων, τα προσωπικά τους προβλήματα, οι ίντριγκες ανάμεσά τους, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες τους, ο έρωτας και το μίσος, η αυτοθυσία και η προδοσία, το χιούμορ και η θλίψη. Όλα όσα ορίζουν την καθημερινότητά μας εμφανίζονται μέσα από τις σελίδες των κόμικς.


Τα κόμικς γενικά είναι ένας κόσμος ονείρου, ένας κόσμος φαντασίας, πολλά από αυτά που είναι ικανοί να κάνουν οι ηρωές μας θα θέλαμε να τα κάνουμε, να ζούμε όπως αυτοί, να ζήσουμε για λίγο στον χώρο τους, όμως είναι δύσκολο, είναι απίθανο, αλλά επειδή τα κόμικς προσφέρουν όνειρα... τότε αφήστε με να ονειρεύομαι!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...