Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το αρχείο της Άγριας Δύσης 1: Ντάνιελ Μπουν (Daniel Boone)


Ο θρυλικός Ντάνιελ Μπουν (1734-1820) ήταν ένας πρωτοπόρος αγρότης, ξυλοκόπος, κυνηγός και εξερευνητής. Δημιουργός των γοητευτικών παραδόσεων των αμερικανικών συνόρων, εξελίχθηκε για τους πατριώτες του σε λαϊκό ήρωα. Ανήκε σε εκείνο το ανήσυχο είδος αποίκων που οι παρθένες περιοχές, πέρα από την φρεσκοξεχερσωμένη γη, ασκούσαν πάνω τους μια ακαταμάχητη έλξη.
Για τον Μπουν κάθε βουνό, κάθε ποτάμι, αποτελεί μια πρόκληση, κάτι που πρέπει να διαβεί για να δει τι υπάρχει «πέρα από εκεί»… Και οι περιπλανήσεις του τον έφεραν στο Κεντάκυ, το οποίο τότε –αν και «ανήκε» διοικητικά στην Πολιτεία της Βιρτζίνια– ήταν ανεξερεύνητο και κατοικούνταν στο μεγαλύτερο μέρος του από ινδιάνικες φυλές, όπως οι Shawnee.


Στην επιστροφή, η διήγηση των ανακαλύψεών του, ξεσήκωσε ενθουσιασμό. Ένα πλήθος αποίκων τον ακολουθεί και εκείνος τους οδηγεί στην «κατάκτηση» του Κεντάκυ. Ο Μπουν «χάραξε» έναν δρόμο μέσα από τα Απαλάχια Όρη και ίδρυσε το δικό του οχυρό χωριό στους απρόσιτους καταπράσινους λόφους της περιοχής. Ονομάστηκε «Το Χωριό του Μπουν». Πριν από το τέλος του 18ου αιώνα, περισσότεροι από 200.000 Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στο Κεντάκυ και την Βιρτζίνια, ακολουθώντας τη διαδρομή του πασίγνωστου πια Ντάνιελ Μπουν!



Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (1775-1783) ο Μπουν ήταν αξιωματικός της πολιτοφυλακής και από μια ατυχία αιχμαλωτίστηκε το 1778 από Ινδιάνους Shawnee (συμμάχους τότε των Βρετανών). Ο αρχηγός τους, εκτιμώντας την γενναιότητά του, του πρότεινε να γίνει μέλος της φυλής και έπειτα από μια γραφική τελετή ο Ντάνιελ Μπουν έγινε Ινδιάνος! Αν και έζησε για μήνες μαζί με τους ερυθρόδερμους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, αναγκάστηκε να φύγει μόλις έμαθε ότι σχεδιάζονταν επίθεση στο «Χωριό του Μπουν» και σε άλλους οικισμούς αποίκων.


Ενώ διεξάγονταν ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας εξελέγη στην πρώτη από τις τρεις θητείες του στην Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια, ενώ πολέμησε και στην μάχη του Blue Licks του 1782, η οποία ήταν μία από τις τελευταίες μάχες της Αμερικανικής Επανάστασης.
Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με το εμπόριο και την εκμετάλλευση γης, όμως οι δουλειές του δεν πήγαν καλά και χρεοκόπησε. Απογοητευμένος από τα νομικά προβλήματα που προέκυψαν από τις απαιτήσεις του κρατιδίου του, το 1799 μετανάστευσε στο ανατολικό Μισσούρι, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών της ζωής του (1800-1820).


Ο Ντάνιελ Μπουν παραμένει μια κλασική φιγούρα στην αμερικανική Ιστορία. Ήταν ένας θρύλος κατά τη διάρκεια της ζωής του, ειδικά μετά από έκδοση των περιπετειών του που δημοσιεύθηκε το 1784, καθιστώντας τον διάσημο στην Αμερική και την Ευρώπη. Μετά το θάνατό του, επηρέασε ακόμα περισσότερο τις αμέσως επόμενες γενιές. Μεγάλος αριθμός συγγραφέων εμπνεύσθηκε από τον τρόπο ζωής του και γράφτηκαν απίθανες ιστορίες και έργα μυθοπλασίας. Οι περιπέτειές του -πραγματικές και φανταστικές- είχαν επιρροή στη δημιουργία της αρχέτυπης εικόνας του ήρωα της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας.


Γράφτηκαν αμέτρητα βιβλία, ζωγραφίστηκε σε πολλούς πίνακες, έγινε κόμικς, παιδικό παιχνίδι, τηλεοπτική σειρά, ενώ γυρίστηκαν και πολλές ταινίες με θέμα τον ίδιο και τη ζωή του. Η επική αυτή εικόνα του Ντάνιελ Μπουν, επισκιάζει συχνά τις πραγματικές ιστορικές λεπτομέρειες της ζωής του…

Κείμενο/παρουσίαση: adamsjim
Αποκλειστικότητα: Club Φίλων Μικρός Σερίφης 2011








2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη παρουσίαση. Αλήθεια, με την σειρά "Η κατάκτηση της Δύσης", τι γίνεται; Θα συνεχιστεί η παρουσίασή της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είμαστε καλά και θα συνεχιστεί και αυτή. Προς το παρόν συνεχίζουμε με το "Αρχείο της Δύσης"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...