Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε 9 - Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)


Είδος: Κωμωδία
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Τσαγανέας, Ορέστης Μακρής, Μέλπω Ζαρόκωστα, Νίκη Λινάρδου, Άννα Μαντζουράνη, Κατερίνα Γώγου, Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαίρη Μεταξά, Θόδωρος Μορίδης, Γοργώ Χρέλια, Παντελής Παλιεράκης, Γιάννης Μπέρτος, Άννα Λάμπρου, Βελισσάριος Κοντογιάννης, Άρης Βλαχόπουλος, Νίκος Φλόκας, Βίκυ Κωνσταντοπούλου, Άννα Παπακωνσταντίνου
Διάρκεια: 98'
Εισιτήρια στην 1η προβολή: 239.530
Α' Προβολή: 16/11/1959

Υπόθεση:
Σε ένα αριστοκρατικό κολέγιο με πολύ κακομαθημένες μαθήτριες, πιάνει για πρώτη φορά δουλειά ένας νεαρός φιλόλογος, με όνειρα και αγάπη για το λειτούργημά του –όπως το θεωρεί ο ίδιος. Μα τόσο οι άλλοι καθηγητές, που βρίσκονται κάτω από την πίεση του Διευθυντή, όσο και οι μαθήτριες, με αρχηγό την Παπασταύρου – κόρη εφοπλιστή, κακομαθημένη, όμορφη, αναιδή και σκανδιαλάρα έχουν διαφορετική γνώμη. Κακομαθημένα πλουσιοκόριτσα οι περισσότερες κοροϊδεύουν τους καθηγητές τους και τους κάνουν τη ζωή ανυπόφορη.Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και στον νέο καθηγητή. Αυτός όμως βάζει τα πράγματα στη θέση τους αρχίζοντας να δίνει χαστούκια, παράδειγμα που ακολουθούν σιγά-σιγά και οι υπόλοιποι καθηγητές...




Σχόλια:
Άλλη μια ταινία με την υπογραφή του Αλέκου Σακελλάριου και μία από τις κλασικότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η ταινία που καθιέρωσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αλλά όχι η ταινία που τους ένωσε σαν ζευγάρι (αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της Μοντέρνας Σταχτοπούτας, έξι χρόνια αργότερα).
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας εκτόξευσε το άστρο της Αλίκης Βουγιουκλάκης στα ύψη. Είχε τέτοια επιτυχία, που στη καρδιά του χειμώνα, άνοιξαν οι θερινοί κινηματογράφοι για να προλάβουν το διψασμένο για θέαμα κοινό. Ίσως είναι η περισσότερο ειδωμένη ταινία όλων των εποχών στην Ελλάδα, μια και υπολογίζεται πως την είδαν πάνω από δέκα εκατομμύρια Έλληνες στα δέκα πρώτα χρόνια της, καθώς και αμέτρητοι στα 30 χρόνια προβολής της από την τηλεόραση. Στην ταινία, εγκαινιάζεται η συνεργασία Αλίκης Βουγιουκλάκης και Μάνου Χατζιδάκι. Λέγεται μάλιστα, πως τα γυρίσματα του θρυλικού τραγουδιού "Νιάου βρε γατούλα" κράτησαν στο Σχοινιά τρεις ολόκληρες μέρες.
Το 1960 βραβεύεται στο πρώτο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955–1959, ενώ παρουσιάζεται και στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και παίζεται στο εξωτερικό με τον τίτλο: ”Maiden’s Cheek” (μάγουλα κοριτσιών).
Αξεπέραστο και το soundtrack της ταινίας από τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι (οι πωλήσεις των εφτά-ιντσων σινγκλς, έφτασαν τις 750.000)!


Ατάκες:
ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ (ΜΑΚΡΗΣ): Ποια σφύριξε;
ΛΙΖΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ): Εγώ κύριε.
ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ: Γιατί, παιδάκι μου;
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Γιατί έχω κρεατάκια στη μύτη.
ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ: Εσύ παιδάκι μου δεν έχεις κρεατάκια. Εσύ έχεις σφυρίχτρα στη μύτη.

ΠΑΝΟΣ ΦΛΩΡΑΣ (ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ): Μπορείς να μεταφράσεις αυτούς τους στίχους;
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Μονοκόματους;
ΦΛΩΡΑΣ: Μονοκόματους, φυσικά.
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Εμ...μονοκόματους δε θα μπορέσω.
ΦΛΩΡΑΣ: Θα σας βοηθήσω εγώ. Χαίρε, ξείνε, παρ' άμμι φιλήσεαι... Παλλάς Αθήνη.
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Μάλιστα.
ΦΛΩΡΑΣ: Τι, μάλιστα;
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Δηλαδή, εγώ, για να είμαι ειλικρινής, από όλο αυτό το κατεβατό, το μόνο που ξέρω είναι το Παλλάς. Το ξέρω δηλαδή γιατί έχω πάει.
ΦΛΩΡΑΣ: Πού έχεις πάει
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ε, στο Παλλάς!
ΦΛΩΡΑΣ: Κατάλαβα...



ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Μμμμμου.
ΦΛΩΡΑΣ: Είπες τίποτα, παιδί μου;
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Όχι, απλώς εμούγκρισα. Στα διαλείμματα μουγκρίζω. Δικαίωμα μου δεν είναι;
ΦΛΩΡΑΣ: Βεβαίως. Και δικαίωμά σου είναι και υποχρεώση σου, να θυμάσαι που και που την μητρική σου γλώσσα.

ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ (ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ): Αύριο θα φέρεις στον κύριο Γκίκα, αντιγραμμένους, 100 στίχους από το Ζ' της Ιλιάδος.
ΓΚΙΚΑΣ: Τι να τους κάνω τους 100 στίχους κύριε Γυμνασιάρχα. Να μου φέρει 4 πήχεις και τρία όγδοα να κάνω ένα κοστούμι. Ακούς εκεί να μου βάλει φωτιά! Ολοκαίνουργιο κοστούμι... Προπέρσινο κοστούμι...

(Το πρώτο χαστούκι πέφτει από τον Πάνο Φλωρά και ο κύριος Γκίκας του σφίγγει το χέρι κρυφά από τον Γυμνασιάρχη)
ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ: Μπράβο παιδάκι μου. Να σε χαίρεται η μανούλα σου.

ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ (ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ): …μα που ακούστηκε…που ακούστηκε βεβαίως βεβαίως…ο πρώτος τυχόν Φλωράς να σηκώνει το χέρι του και να χτυπά μίαν Παπασταύρου, την κόρη του Θεμιστοκλέους Παπασταύρου…του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως.

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Γιατί με χτυπήσατε, κύριε Φλωρά;
ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (ΚΡΕΒΒΑΤΑ): Αλήθεια, γιατί χτυπήσατε την κόρη μου, κύριε Φλωρά; Τι σας έκανε;
ΦΛΩΡΑΣ: Ξέρει αυτή.
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ζαλίστηκα και ύστερα από μισή ώρα, έβλεπα πεταλούδες. Πράσινες, κόκκινες και κίτρινες.
ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ: Και κίτρινες; Καημενούλα μου!


Άλλα στοιχεία:
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λάκης Αντωνάκος
Δ/ντής Παραγωγής: Μάριος Σταυρόπουλος
Βοηθός Δ/ντή Παραγωγής: Παντελής Παλιεράκης
Δ/ντής Φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης
Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Σκηνογράφος: Μάρκος Ζέρβας
Μουσική Σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις
Στιχουργός: Αλέκος Σακελλάριος
Μηχανικός ήχου: Μικές Δαμαλάς
Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης, Νίκος Ξεπαπαδάκος
Χορογραφίες: Μανώλης Καστρινός



Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από:
http://grcinema.matia.gr
http://homepage.mac.com

2 σχόλια:

  1. Βλέποντας έπειτα από χρόνια κάποιες ελληνικές ταινίες διαπιστώνω εύκολα τις τρανταχτές αδυναμίες και τα κενά τους σε σχέση με τις ξένες κλασικές ταινίες της εποχής. Όμως η ταινία που παρουσιάζεται εδώ είναι πραγματικά εξαιρετική. Σκηνοθετικά-ερμηνευτικά-σεναριακά. Ακόμα και η μουσική εδώ είναι έξοχη. Εκ των κορυφαίων στιγμών του ελληνικού κινηματογράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα. Ο Σακελλάριος σε μια από τις καλύτερές του στιγμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...