Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αξέχαστες Ιστορίες 51 - Οι νεκροί δεν αφήνουν ίχνη


Η αναζήτηση χρυσού ήταν ένα συνηθισμένο θέμα στις ιστορίες γουέστερν. Είτε αυτές εξελίσσονταν στις σελίδες ενός βιβλίου ή ενός περιοδικού, είτε σε κάποιο κινηματογραφικό φιλμ. Οι επιρροές ήταν πάρα πολλές και οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της ιστορίας που είχαν οι συγγραφείς/σεναριογράφοι, απεριόριστες.
Στην ιστορία που θα αναφερθούμε σήμερα, ο συγγραφέας Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης) βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο έναν ηλικιωμένο χρυσοθήρα, ο οποίος επιστρέφει στον τόπο του, φέρνοντας σαν δώρο στην εγγονή του μια μεγάλη ποσότητα από το πολύτιμο μέταλλο. Κι εδώ, τοποθετούνται στην ιστορία οι δύο ληστές, ως το κακό στοιχείο που θα ανατρέψει την όμορφη κατάσταση και θα δημιουργήσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες θα ανεβάσουν το ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Όπως πάντα, στο τέλος θα επέλθει η λύτρωση με την τιμωρία των κακών, όμως -ουσιαστικά- η πορεία μέχρι εκεί είναι που δίνει την χαρά και την ευχαρίστηση στην ανάγνωση της ιστορίας.
Η επιτυχημένη και στρωτή αυτή ανάπτυξη, είναι που μας οδήγησε να βαθμολογήσουμε την περιπέτεια αυτή με 5/5. Ας την θυμηθούμε μαζί, λοιπόν...

Υπόθεση: Ο Μπομπ Πάτερσον είναι ένας ηλικιωμένος χρυσοθήρας που γυρίζει στην κωμόπολη από την οποία κατάγεται, έπειτα από δυο χρόνια αναζήτησης. Αισθάνεται ευτυχισμένος που θα συναντήσει την μικρή του εγγονούλα, για χάρη της οποίας πέρασε τόσους και τόσους κινδύνους. Η τύχη ήταν ευνοϊκή μαζί του και κατάφερε να μαζέψει πολύ χρυσάφι… Ξαφνικά, δυο άντρες με μαντήλια στα πρόσωπα πετάγονται μπροστά του και του ζητάνε το σάκο που περιέχει το πολύτιμο μέταλλο! Αν και αντιστέκεται σθεναρά, τελικά οι δυο ληστές φεύγουν με το χρυσάφι του, ενώ εκείνος τους καταριέται.


Όταν απομακρύνονται αρκετά οι δύο παράνομοι, ο ένας από αυτούς βγάζει το πιστόλι και πυροβολεί τον σύντροφό του, θέλοντας να κρατήσει για τον εαυτό του τον μικρό θησαυρό. Ανοίγοντας, όμως, τον σάκο και βάζοντας το χέρι του μέσα, τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη! Ο γέρο-Πάτερσον, εκτός από το χρυσάφι, είχε βάλει στο σάκο και ένα μικρό δηλητηριώδες φίδι!
Λίγες ώρες αργότερα, ο ηλικιωμένος άντρας θα συναντήσει τα πέντε παιδιά του νόμου και θα τους αναφέρει αυτό που του συνέβη. Ο Τζιμ υποψιάζεται πως οι δυο ληστές πρέπει να είναι κάτοικοι του Άιρον, της κωμόπολης από την οποία κατάγεται ο χρυσοθήρας...
Κριτική: 5/5

Η συγκεκριμένη περιπέτεια δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 503 του περιοδικού Μικρός Σερίφης, το καλοκαίρι του 1973. Έκτοτε, είχαμε την ευκαιρία να την ξαναδιαβάσουμε στα τεύχη 940 και 1386 του ίδιου περιοδικού.
Το εξώφυλλο που δημοσιεύουμε είναι του τεύχους 940, ενώ η εικόνα από την εσωτερική εικονογράφηση του τεύχους 503.

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

4 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ιστορία, καλό στήσιμο από το Κώστα Φωτεινό, λίγο πιο αυστηρός εγώ, 4/5...από τη χρυσή εποχή του αγαπημένου συγγραφέα-δημιουργού της λατρεμένης θρυλικής τετράδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αν πω ότι δεν περίμενα να διαφωνήσουμε στην βαθμολογία, θα πω ψέματα...

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα δεν εχει παρουσιαστεί στον Μ.Καουμπου? Εκτός και μοιάζει με άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα η ίδια ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί στον Μικρό Κάου-μπόυ. Όμως, είναι μια καλή ευκαιρία για έρευνα! Προσπάθησε να θυμηθείς και αναζήτησε το τεύχος που σου θύμισε... Για να συγκρίνουμε τις ιστορίες. Δεν ξέρεις ποτέ, τι μας επιφυλάσσει η μοίρα...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...