Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ο "Μικρός Ήρως" στο θέατρο


Ο Μικρός Ήρως
του Στέλιου Ανεμοδουρά

Η παράσταση «Ο Μικρός Ήρως», που παρουσιάζεται από τη Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μεταφέρεται από τη Μονή Λαζαριστών στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Το έργο βασισμένο στο κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς, θα παρουσιάζεται στην ΕΜΣ από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013.
Οι ηρωϊκές περιπέτειες του «Παιδιού-Φάντασμα» Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας, του Σπίθα και του Διαβολάκου μέσα στη γερμανική κατοχή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Λίγα λόγια για το έργο:
Τέσσερα ηρωικά Ελληνόπουλα, ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί - φάντασμα, η γλυκιά Κατερίνα, ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας και ο Διαβολάκος, αγωνίζονται, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ακόμη πιο αισιόδοξο αύριο. Μέσα από τις περιπέτειές τους, μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ηρώων όπου προτεραιότητα έχουν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, το μίσος κατά της τυραννίας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.



ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΘΒΕ
Ο Μικρός Ήρως είναι για μένα η ψυχή του έθνους μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη νεανική ορμή και φαντασία και στα μεγάλα συλλογικά αφηγήματα της Ελλάδας. Τα δημιουργήματα του Στέλιου Ανεμοδουρά, ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα, ο Σπίθας, ο Διαβολάκος, ο Σεϊτάν Αλαμάν, ο Κεραυνός, το αρχηγείο στο Κάιρο, ζουν μέσα στις καρδιές των αναγνωστών του και ακολουθούν από γενιά σε γενιά την ελληνική περιπέτεια σε στιγμές δοκιμασίας μα και ανάτασης.
Ο λαός μας μπορεί να υποφέρει διαχρονικά από την ασθένεια της διχόνοιας, αλλά έχει αποδείξει ότι στις κρίσιμες στιγμές ενώνεται σε μια γροθιά που συμβολίζει τη δικαιοσύνη και την αγάπη του προς την ελευθερία. Στο πλαίσιο της γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ξετυλίγονται οι ιστορίες του Γιώργου Θαλάσση, σε έναν τρίτο Παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο θα τις δουν οι θεατές, νεαροί μα και μεγάλοι, των δικών μας παραστάσεων.
Γι' αυτό τον λόγο επέλεξα το Μικρό Ήρωα. Ήταν η πρώτη μου σκέψη για το φετινό μας ρεπερτόριο. Γιατί η χώρα σήμερα χρειάζεται πρότυπα και ηθικό ανάστημα, χρειάζεται φρόνημα και πίστη για το παρόν και για το μέλλον της. Η αγάπη για την πατρίδα, για την ελευθερία, η αυτοθυσία, ο ηρωισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο ανιδιοτελής αγώνας είναι αρετές που ανήκουν σε όλους μας και διεκδικώντας τες κρατάμε ζωντανή την ιστορία της χώρας και προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας.

Σωτήρης Χατζάκης
Νοέμβριος 2012


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Σκηνικός χώρος: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Σκηνική εικονογράφηση: Κώστας Αρώνης
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Κίνηση-Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βίντεο: Γιάννης Πειραλής
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαρία Γρίβα
Οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Ρότσιου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Διαμαντής Αδαμαντίδης (Σταμίρης, Γιώργος Θαλάσσης), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Μόλερτερ, Γερμανός στρατιώτης, Οδυσσέας, Αποστολόπουλος, Χούμπερτ, Vito Corleone, Χίτλερ), Δήμητρα Βήττα (Μαθήτρια, μαυροφορεμένη γυναίκα, Κατερίνα), Νικόλαος Κεπεσίδης (Ίκαρος, Θωμάς Χαρίτος, Superman, δύτης, Γερμανός στρατιώτης, Bill Johnson, Σειτάν Αλαμάν, Μηχανόβιος), Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη (Μαθήτρια, μαυροφορεμένη γυναίκα, Ελληνίδα στο συσσίτιο, Wonder woman, Ελληνίδα στρατιωτικός, Φρόυλαην Χ), Στέργιος Τζαφέρης (Δάσκαλος, Κεραυνός), Φίλιππος Τσαουσέλης (Μαθητής, Σπίθας), Ορέστης Χαλκιάς (Μαθητής, μικρός Γιώργος Θαλάσσης, Διαβολάκος).


Συμμετέχουν οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ:
Ιωάννα Διαμαντίδου: Μαθήτρια, μαυροφορεμένη γυναίκα, Lara Croft, χορεύτρια oriental, Ελληνίδα αξιωματικός, τεχνικός Big Ben, Ιταλίδα σεφ
Λάζαρος-Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος: Μαθητής, Γερμανός στρατιώτης, Βοσκός, Ιταλός στρατιώτης, Έλληνας στο συσσίτιο, Flash Gordon, σερβιτόρος, πλανόδιος πωλητής, επιστήμονας, John Lennon, τεχνικός Big Ben, Ιταλός σεφ
Στεφανία Καλομοίρη: Μαθήτρια, μαυροφορεμένη γυναίκα, Ερυθρός Σταυρός, Cat woman, Ελληνίδα αξιωματικός, πλανόδια πωλήτρια, επιστήμονας, τηλεφωνήτρια, Αγγλίδα, Ιταλίδα σεφ
Μιχάλης Μιχαλακίδης: Μαθητής, Γερμανός στρατιώτης, Έλληνας στο συσσίτιο, Batman, σερβιτόρος, πλανόδιος πωλητής, Έλληνας αξιωματικός, Άγγλος στρατιώτης, φρουρός Big Ben
Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης: Μαθητής, Γερμανός στρατιώτης, καταδότης, Ιταλός στρατιώτης, Έλληνας σε συσσίτιο, Spiderman, σερβιτόρος, πλανόδιος πωλητής, επιστήμονας, Άραβας φρουρός, Άγγλος στρατιώτης, φρουρός Big Ben, Ιταλός σεφ
Τιμολέων Παπαδόπουλος: Μαθητής, Γερμανός στρατιώτης, Γερμανός αξιωματικός, Ιταλός στρατιώτης, Έλληνας στο συσσίτιο, Wolverine, σερβιτόρος, πλανόδιος πωλητής, επιστήμονας, Άραβας φρουρός, Άγγλος αστυνόμος, φυλακισμένος, Tony.


Παραστάσεις: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 (για το κοινό).
Γενική Είσοδος: Κυριακές 10€, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη–Παρασκευή 8 €
Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία ΚΘΒΕ
Καταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τηλ: 13855 viva.gr
Ώρες λειτουργίας ταμείων Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Πηγή: www.ogdoo.gr


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. Ακόμη ένα απτό παράδειγμα της διαχρονικότητας αυτού του αναγνώσματος. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας. Εύχομαι κάθε επιτυχία κ -γιατί όχι-κ στην Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φεύγουμε για Θεσσαλονίκη; Είναι μια παράσταση που θα ήθελα να δω! Δεν ξέρω αν το ΚΘΒΕ κατεβαίνει και Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...