Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η... βιβλιογραφία των κόμικς 3 - Ο Μπλεκ και οι... άλλοι


Οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά
Συγγραφείς: Νίκος Δ. Νικολαΐδης, Γιώργος Πολ. Παπαδάκης
Εκδότης: Περιοδικός Τύπος Α.Ε.
Έτος Έκδοσης: 2007

Ο Μικρός Ηρως Γιώργος Θαλάσσης με την Κατερίνα και τον Σπίθα, ο ξανθός γίγας Μπλέκ με τον καθηγητή Μυστήριο και τον Ρόντι, ο λογαχός Μαρκ των Λύκων του Οντάριο με την Μπέτι, τον Μίστερ Μπλουφ, το Θλιμμένο Μπούφο και τον Φλοκ, ο Ζαγκόρ, ο Όμπραξ... Οι Χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδούρα. Η παιδική ηλικία, η μακρινή και συνάμα τόσο οικεία. Τα ζεστά καλοκαίρια της ανεμελιάς, γεμάτα από παιχνίδι και αναγνώσματα παραλογοτεχνικά, εικονογραφημένες περιπέτειες των ηρώων που όλοι αγαπήσαμε και ταυτιστήκαμε μαζί τους...
Μία μελέτη-λεύκωμα για τα κόμικς του εκδοτικού οίκου Ανεμοδουρά, -που επιμελήθηκαν οι Νίκος Νικολαΐδης και Γιώργος Παπαδάκης- παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο ολόκληρη την εξελικτική πορεία της περιόδου αναφοράς με δείγματα εικονογραφημένων ιστοριών, αναλύσεις πάνω στην τεχνοτροπία των δημιουργών και τη δομή, άρθρα για τους βασικούς ήρωες και τους δευτεραγωνιστές, συνεντεύξεις, καταγραφές και κατηγοριοποίηση του σχετικού υλικού.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εμφανίζεται μια πλήρως εικονογραφημένη περιπέτεια 70 σελίδων, σε σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου και σενάριο του Στέλιου Ανεμοδουρά.
Οι δύο συγγραφείς δίνουν το δικό τους χαρακτηριστικό στίγμα στο έργο αυτό, με οδηγό τον εξαιρετικό προσωπικό τους χαρακτήρα.

Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η ιστορία της τέχνης ταυτίζεται στην ουσία με την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Μια πρώτη μορφή τέχνης ήταν κι η ζωγραφική όπως τότε απεικονιζόταν σε σκαλίσματα πάνω στους βράχους και αργότερα σε αγγεία ή σε περίτεχνες διακοσμήσεις. Πραγματικά έτσι ο άνθρωπος προσπαθούσε να αναπαραστήσει την καθημερινότητα του, είτε εκείνη περιελάμβανε σκηνές κυνηγιού, είτε σκηνές από τη φύση, είτε ακόμη και σχέδια με θέμα την ίδια την ανθρώπινη φιγούρα. Τα σχέδια αυτά εκτός από τον διακοσμητικό τους ρόλο είχαν και ρόλο συμβολικό. Με το πέρασμα των χρόνων αντιλήφθηκαν ότι με μια σειρά σχεδίων ακολουθιακά δοσμένων μπορούν να αφηγηθούν ένα περιστατικό ή ένα συμβάν. Στην εξέλιξη τους, τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν θαυμάσια να αφηγηθούν μια ολόκληρη ιστορία, προσθέτοντας στα σχέδια και λόγια στο κάτω μέρος της εικόνας. Αυτά εξελίχθηκαν αργότερα στα περίφημα μπαλονάκια. Αυτό είναι που ονομάζουμε σήμερα κόμικς και κάποτε λέγαμε γενικόλογα «Μίκυ Μάους», ή εικονογραφημένες ιστορίες...

3 σχόλια:

  1. Για να το πεις το σ'αγαπώ
    η καρδιά σου θα μιλήσει,
    αλλιώς θα είναι ψεύτικο
    δάκρυ που θα κυλήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετισμούς στην όμορφη Κρήτη μας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απ` τις κορυφαίες εκδοτικές απόπειρες καταγραφής των κόμικς - πεπραγμένων μας, από τον Νίκο που θεωρώ ότι βοήθησε όλους μας να κατανοήσουμε πολλά, σε σχέση με την πορεία του Μπλέκ και όχι μόνον. Θεωρώ ότι το εν λόγω πόνημα είναι πολύ καλοδουλευμένο και άμεσα μεταδίδει μνήμες και πληροφορίες, με σωστό ρυθμό και τεκμηριωμένα πάντα. Είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον έναν εκ των δύο συγγραφέων και να πω σε αυτό το σημείο ότι πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων συνάνθρωπο μας, ταπεινό, σεμνό και γνώστη της κόμικς - ιστορίας μας, εξαιρετικό σαν χαρακτήρα και αξιοπρεπέστατο. Είναι από τα άτομα που εκτιμάω πολύ σε αυτό τον χώρο και δεν το κρύβω ότι μέσα από τις συζητήσεις μεταξύ μας, βοηθήθηκα σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσω με την σειρά μου να αφηγηθώ πειπλέον κόμικς - παραλειπόμενα. Να`σαι καλά Νίκο και περιμένουμε όλοι μας με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά, την κάθε σου επόμενη εκδοτική κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...