Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 39: Τα χάρτινα όνειρα των παιδικών μας χρόνων


ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ
Συγγραφέας: Νίκος Ζωιόπουλος
Εκδότης: Τεχνικές εκδόσεις Α.Ε.
Έτος έκδοσης: 2000
Αριθμός σελίδων: 146
Τιμή: €17,69

Νιώθω πολύ ευτυχής κάθε φορά που ένα βιβλίο που αναφέρεται στα λαϊκά έντυπα, παιδικά περιοδικά και κόμικς κυκλοφορεί, εμπλουτίζοντας έτσι τη βιβλιογραφία γύρω από το χώρο αυτό, μα κυρίως εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τη βιβλιοθήκη μου! Πολλές οι φιλότιμες-αξιοπρόσεκτες δουλειές γύρω από το εν λόγω ιδίωμα, όλες έχουν το δικό τους λόγο ύπαρξης κατ' εμέ, σίγουρα όμως κάποιες πιο ολοκληρωμένες θεματικά και αισθητικά ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Όπως συμβαίνει με τα πάντα δηλαδή!
Το βιβλίο του ιατρού-ακτινολόγου Νίκου Ζωιόπουλου (Βόλος, 1945) ¨Τα χάρτινα όνειρα των παιδικών μας χρόνων¨, που κυκλοφόρησε το 2000, διατηρεί εξέχουσα θέση στη προσωπική μου επιλογή-συλλογή σχετικά με τη λεγόμενη (παρα)φιλολογία-(παρα)λογογοτεχνία, όπως ονομάστηκε στην Ελλάδα -και μόνο! Μία περιεκτικότατη-καλογραμμένη και άριστα δομημένη έντυπη έρευνα γύρω από τα λαίκά περιοδικά/ελληνικά pulps κατά το σωστότερον. Στις 150 πολυτελέστατες σελίδες του ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, ερευνητής, συλλέκτης, θα διαβάσει προσεγμένα κείμενα γύρω από περιοδικά που άφησαν έντονο το στίγμα τους στο χώρο (Μάσκα, Μικρός Ήρως, Μικρός Σερίφης, Γκαούρ-Ταρζάν, Υπεράνθρωπος, Κλασικά Εικονογραφημένα) και δεκάδες ακόμη άγνωστα στο πλατύ κοινό αναγνώσματα -μα εξίσου γοητευτικά με τα μάτια του σήμερα (Τζόε-Ντικ, Μασκούλα, Μικρός Ζορρό, Το μάτι, Πασ-παρτού).




Τα κείμενα του Νίκου Ζωιόπουλου (φανατικός αναγνώστης και μέγας λάτρης των περιοδικών εντύπων και κόμικς πριν από την ηλικία των 10!) δείχνουν το αστείρευτο μεράκι, την οργανωμένη και ειδικευμένη γνώση και τη γνήσια (μα και εγκρατή) νοσταλγική του διάθεση για τη χρυσή αυτή εποχή. Χωρισμένο σε κεφάλαια με βάση τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους, το βιβλίο ξεχωρίζει για τη πληθώρα των στοιχείων του και για τις εκατοντάδες έγχρωμες εικόνες υπέροχων εξωφύλλων σε άψογη εκτύπωση που προκαλεί εντύπωση ακόμη και σήμερα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η εκτενής αναφορά του συγγραφέα στους γνωστότερους ήρωες του περιοδικού Μάσκα, τους εξ Αμερικής ορμώμενους pulp θρύλους Shadow, Detective X, Operator 5, Spider, The Saint, ήρωες που αποτέλεσαν τη βάση για πολλούς μετέπειτα υπερήρωες των κόμικς.
Το όμορφο, πρωτότυπο σχήμα 20x27(!) του βιβλίου, καθώς και ο εξαιρετικός πρόλογος του γνωστού συγγραφέα και κριτικού Βασίλη Βασιλικού, ολοκληρώνουν με το πλέον ιδανικό τρόπο το παζλ της δημιουργίας ενός προσεγμένου στη λεπτομέρεια πονήματος, που μπορεί να διαβαστεί σαν τα συνεχόμενα επεισόδια ενός συναρπαστικού σήριαλ, συναρμολογημένα γύρω από ένα κεντρικό άξονα και στόχο: το να μοιραστεί ο συγγραφέας με μας τη γνώση του και την αγάπη του (και αγάπη μας) για τα γοητευτικότερα των εντύπων-περιοδικών της ζωής μας!




Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΤΙΤΛΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
ΤΑΡΖΑΝ, Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Η ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ 1950-1970: Η ΕΥΘΥΜΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ
ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ
ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ - ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ
ΜΑΣΚΑ
ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ
ΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (ΚΟΜΙΚΣ)
ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim
Μέρος των εικόνων προέρχεται από το http://www.greekcomics.gr/




------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

4 σχόλια:

  1. Ειναι εκπληκτικο βιβλιο!!το ειχα αγορασει το 2001 απο τιs ''TEXNIKEΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ''Πολλεs φορεs το ξεφυλλιζω μεχρι τωρα και δεν το χορταινω!!!πρεπει να ειναι εξαντλημενο, και να μην υπαρχει στα βιβλιοπωλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς είναι όντως εξαντλημένο....το είχα βρει από την εκδοτική εταιρία το 2007 (αν θυμάμαι καλά). Προσωπικά, ανατρέχω συχνά σε αυτό και μπορώ να το διαβάζω-χαζεύω για ώρες....η εν λόγω εταιρία έβαλε λουκέτο το 2013 έπειτα από 43 ολόκληρα χρόνια....κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό Βιβλίο και καταπληκτική η παρουσίαση του στο club του Μ.ΣΕΡΙΦΗ-πρέπει να επανεκδοθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ. Μακάρι να επανεκδοθεί κάποτε....από τα πλέον αγαπημένα μου βιβλία....θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...