Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Παράτολμοι άντρες και ραγισμένες καρδιές! Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!


Αγαπητοί φίλοι, όπως σας είχαμε υποσχεθεί, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό (τουλάχιστον για εμάς) ντοκυμανταίρ.
Το «Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!», είναι ένα από τα αφιερώματα της ΕΡΤ σε περιοδικά του τύπου «Μικρός Σερίφης».
Πρόκειται για μια έρευνα του Νίκου Πλατή, με αφηγητή τον Δημήτρη Πετρόπουλο και σκηνοθεσία του Διονύση Γρηγοράτου.
Ο αφηγητής κάνει αναφορά στα πρώτα αναγνώσματα γουέστερν και στα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών τους. Αναφέρεται στις εξιστορήσεις κατορθωμάτων γνωστών χάρτινων ηρώων καθώς και στη διάδοσή τους. Μιλάει για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του είδους, για τους Ινδιάνους αλλά και τους συγγραφείς των αναγνωσμάτων.
Το ντοκυμανταίρ είναι διανθισμένο με σκηνές από διάφορα γουέστερν, ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες από ξένα και ελληνικά περιοδικά γουέστερν: Τεξ, Τζόναθαν Κάρτλαντ, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Μικρός Κάου-μπόυ, Μικρός Σερίφης, Μικρός Αρχηγός, Λούκυ Λουκ, Περιπέτειες του Λούκυ Λουκ, Αστήρ, Μάσκα, Μυστήριο, Ταμ-Ταμ, Περιπετειώδη Κόμικς, Αγόρι, Μπονάντσα, Αυτοτελές, Κατάκτηση της Δύσης και Κοκομπίλ.
Δείτε τον αγαπημένο συγγραφέα και δημοσιογράφο, Γιώργο Μαρμαρίδη, να καπνίζει, να πυροβολεί, να γράφει και να διαβάζει αποσπάσματα από την περιπέτεια «Το τρύπιο αστέρι» (Μικρός Κάου-μπόυ 298).
Για πρώτη και μοναδική φορά εμφανίζονται εδώ εικόνες από τα γραφεία των εκδόσεων του Μικρού Κάου-μπόυ, από τις αποθήκες, αλλά και από τα εργαστήρια παραγωγής!
Το «Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!», μπορείτε να το βρείτε στο νέο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ (ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που σταδιακά κάνουν πραγματικότητα ένα τεράστιο έργο) και συγκεκριμένα, μπορείτε να το δείτε σε αυτή τη διεύθυνση: http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6983&tsz=0&act=mMainView


Στην ίδια σειρά, είχαν προβληθεί (και μπορείτε να τα εντοπίσετε κι αυτά στο αρχείο της ΕΡΤ), άλλα δύο ντοκυμανταίρ:
1. «Η ελληνική… τόλμη και γοητεία»
με θέμα την πορεία των λαϊκών αισθηματικών αναγνωσμάτων στην Ελλάδα.
(http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6985&tsz=0&act=mMainView)
2. «Το συνδικάτο της… Μάσκας»
με θέμα του την πορεία των διάφορων αστυνομικών ιστοριών που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα (εδώ εμφανίζεται και πάλι ο Γιώργος Μαρμαρίδης, αλλά και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης).
(http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6981&tsz=0&act=mMainView)


Ελπίζουμε να τα απολαύσετε…
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και άλλες εκπομπές του είδους…

8 σχόλια:

  1. Βασικά είναι πέντε οι εκπομπές, 3 αυτές που αναφέρονται, τέταρτη με τίτλο "Φωτοδράματα" και πέμπτη με τίτλο "Γκαούρ Ταρζάν".

    Η σειρά ονομαζότανε "ΠΑΡΑΤΟΛΜΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ: Λαϊκά αναγνώσματα στην Ελλάδα" . Παραγωγή 5 επεισοδίων της μισής ώρας σε έρευνα-κείμενα Νίκου Πλατή και σκηνοθεσία Διονύση Γρηγοράτου. Διάρκεια 30΄περίπου το επεισόδιο.

    ΥΓ. Φυσικά τα έχω όλα σε 2 ντιβιντάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το υστερόγραφό σου, μου άρεσε πολύ, φίλε μου...
    Θα μιλήσουμε γι' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπομπές με τεράστιο ενδιαφέρον για εμάς αν και κατά γενική ομολογία θα μπορούσαν να ήταν πληρέστερες. Η θέαση τους πάντως αξίζει το κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, εντάξει! Την εποχή εκείνη δεν γυριζόταν και αριστουργήματα από την κρατική τηλεόραση...
    Φτάνει, όμως, η αγάπη των συντελεστών για το αντικείμενο!... Αυτό δίνει αξία στις εκπομπές αυτές (πέρα από την παρουσία σημαντικών ανθρώπων)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως βλέποντας το, κάτι ξυπνάει μέσα μου.
    Είναι ακόμα η εποχή που δεν μας έχουν κατακλείσει οι, κάθε λογής, απαγορέυσεις.
    Βλέπεις το Μαρμαρίδη να διαβάζει, αποσπάσματα από τα αναγνώσματα του, μέσα σε νέφη καπνού. Βλέπεις ακόμα τον παρουσιατή πριν αρχίσει να μιλάει, να τραβάει μια βαθειά ρουφηξιά, από το τελειωμένο τσιγάρο του, να το πετάει και να τραβάει εξάφαιρο.
    Αμ μη τι άλλο cult καταστάσεις.
    Άντε να τα δεις πουθενά όλα αυτά, τώρα.
    Δεν έχουν μαγεία.
    'Ολα είναι στημένα αντίγραφα...
    Κάτι σαν Χέντριξ δηλαδή.
    Όποιος άλλος φορέσει το ρούχα και λοιπά αξεσουάρ που φορούσε ο μύστης της κιθάρας θα φένεται σαν τσίρκο.
    Ο Χέντριξ όμως όχι...
    Το γνήσιο (αυθεντικό;) είναι αλλιώς.
    Σαν τον παλιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε ξέρω πόσες φορές έχω δεί αυτό το βιντεάκι. Ο Γιώργος Μαρμαρίδης διαβάζει αυτοπροσώπως την ιστορία που έγραψε. Και δείχνει μάλιστα ελαφρώς συγκινημένος.
    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι "ζούσε" την κάθε περιπέτεια που έγραφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήταν μέρος της περιπέτειας, πες καλύτερα! Τόσο πετυχημένα αναγνώσματα δεν τα γράφεις, όσο καλός κι αν είσαι, αν πραγματικά δεν "ζεις" μαζί με τους ήρωές σου! Εγώ είμαι σίγουρος ότι ο Μαρμαρίδης δεν κοιμόταν τα βράδυα στο κρεβάτι του αλλά σε κάποια άγρια ερημιά, δίπλα σε μια αναμμένη φωτιά και ανάμεσα στα τέσσερα θρυλικά παιδιά του νόμου! Και το πρωί δεν τον ξυπνούσε κανένα ξυπνητήρι αλλά το γκάρισμα του Πελεγκρίνο!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...