Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 177 - Το κουρδιστό κορίτσι (Επιστημονικής φαντασίας)


Το "Κουρδιστό Κορίτσι" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Paolo Bacigalupi, γνωστού κυρίως για τα πολυβραβευμένα διηγήματα του. Το "Κουρδιστό Κορίτσι" κυκλοφόρησε στο τέλος του 2009 και αμέσως προκάλεσε αίσθηση κερδίζοντας όλα τα μεγάλα βραβεία του χώρου, ενώ ταυτόχρονα έγινε ο δεύτερος συγγραφέας που κέρδισε το Nebula με το πρώτο του μυθιστόρημα, μετά τον William Gibson και τον "Νευρομάντη".
Το "Κουρδιστό Κορίτσι", μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον: τα ορυκτά καύσιμα έχουν εξαντληθεί και οι περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν αλλάξει το σχήμα του πλανήτη, πλημμυρίζοντας παράκτιες πόλεις και καταστρέφοντας την ικανότητά μας να ταξιδέψουμε και να διεξάγουμε εμπόριο. Προσθέστε σε αυτό μια σειρά από γενετικά μεταλλαγμένους ιούς που έχουν καταστρέψει άπειρα είδη χλωρίδας και πανίδας και την άνοδο των πολυεθνικών καρτέλ τροφίμων που ελέγχουν πλέον τον πλανήτη.
Ο Άντερσον Λέικ είναι υπάλληλος μιας τέτοιας αδίστακτης πολυεθνικής. Φτάνει στην Μπανγκόκ, για να αναλάβει τον έλεγχο ενός εργοστασίου. Η πραγματική αποστολή του είναι να ανακαλύψει το μυστικό του ανεξάρτητου κράτους της Ταϊλάνδης , το οποίο έχει βρει μια κρυφή πηγή πολύτιμων σπόρων. Εκεί θα συναντήσει την Εμίκο, ένα κουρδιστό κορίτσι, κατασκευασμένο γενετικά να υπηρετεί τα διεστραμμένα γούστα της ιαπωνικής ελίτ και εγκατελλειμένο σε μια εχθρική χώρα.

Το "Κουρδιστό Κορίτσι" είναι μια ιστορία για την αποικιοκρατία, την ανεξαρτησία, το μυστικισμό και την ηθική, τον έρωτα και την αφοσίωση, τις αντίθετες δυνάμεις της απληστίας και της ευσπλαχνίας. Γεμάτο με πολύπλοκους και αινιγματικούς χαρακτήρες που πρέπει να αγωνιστούν για να ξεπεράσουν τις αποτυχίες τους, το "Κουρδιστό Κορίτσι" υποχρεώνει τον αναγνώστη να νιώσει συμπάθεια για ατελείς ανθρώπους που αποτυγχάνουν τόσο συχνά...
Αλλά το "Κουρδιστό Κορίτσι" είναι επίσης μια συναρπαστική ιστορία για τη βιομηχανική κατασκοπία, τον εμφύλιο πόλεμο, και τη πολιτική διαμάχη, γεμάτο με αρκετές σκηνές δράσης και σεξ για να γεμίσουν δύο βιβλία!

Βραβεία: Nebula, Hugo, John W. Campbell Memorial Award, Kurd-Laßwitz-Preis, Seiun, Compton Cook, Locus κ.α.
Best books of the year list: Time, Publishers Weekly, Locus, Library Journal κ.α.

"Αυτή η πολύπλοκη, καλογραμμένη και έντονη ιστορία, που θυμίζει William Gibson και Ian McDonald στα καλύτερά τους, θα στρέψει τα βλέμματα στον Bacigalupi, ενώ είναι οπωσδήποτε ένα απ' τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς"
-Publishers Weekly

"Το Κουρδιστό κορίτσι εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ουσία της επιστημονικής φαντασίας: Ξαναφτιάχνει την πραγματικότητα μ' έναν τρόπο που σε καθηλώνει, σ' απορροφά, σε βάζει σε σκέψεις και σου δημιουργεί έντονες εικόνες που μένουν για καιρό στο μυαλό σου"
-Adam Roberts, The Guardian

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE WINDUP GIRL
Συγγραφέας: Paolo Bacigalupi
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Γεωργούλια
Εκδόσεις: SEΛINI
Σελίδες: 478
ISBN: 978-960-8455-93-1
Τιμή: €19,80

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...