Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Έφυγε» και ο Πίτερ Φολκ...


Ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ, που έγινε παγκόσμια διάσημος παίζοντας τον επιθεωρητή Κολόμπο στη γνωστή ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, πέθανε σε ηλικία 83 χρονών.

Ο ηθοποιός με την χαρακτηριστικά τσαλακωμένη φιγούρα και το γεμάτο εκφραστικές ρυτίδες πρόσωπο, είχε τιμηθεί με τέσσερα βραβεία Έμι, για τον ρόλο του ατσούμπαλου και φαινομενικά χαζού επιθεωρητή Κολόμπο που έπαιζε μοναδικά μουρμουρίζοντας πάντα την χαρακτηριστική του ατάκα “...α και κάτι ακόμα”.
Το ιδιαίτερο χιούμορ του Κολόμπο, με το φθαρμένο μπεζ αδιάβροχο, το Peugeot 403, το αιώνιο πούρο, τις αμίμητες χειρονομίες του, όπως και τις συχνές αναφορές του στη «γυναίκα του», που δεν εμφανίζεται ποτέ, εξασφάλισαν στον Πίτερ Φολκ την επιτυχία.
Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά του ΝΒC, το 1968 και έπαιξε το ρόλο του ντεντέκτιβ εμβληματικά ως το 1977 που η σειρά σταμάτησε. Χαρακτηριστικά ο Φολκ έβαλε τόσο πολύ από το προσωπικό του στυλ στο ρόλο που έπαιζε με την ίδια καπαρτίνα, τη οποία έφερε ο ίδιος στο πλατώ την πρώτη μέρα των γυρισμάτων και αυτή αντικαταστάθηκε όταν έλιωσε με μια ολόιδια. Ήταν τόσο εμβληματική η συγκεκριμένη ερμηνεία ώστε σχεδόν τον ίδιο ρόλο -έναν άγγελο που έπεσε στη γη και έγινε ηθοποιός που παίζει τον ντετέκτιβ- τον έβαλε να παίξει και ο Βιμ Βέντερς στο “Τα Φτερά του Έρωτα”.


Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου του 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Πίτερ Φολκ προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, με Ρώσο πατέρα και Τσέχα μητέρα. Σε ηλικία τριών ετών, ένας κακοήθης όγκος τον ανάγκασε να χάσει το ένα του μάτι.
Μετά την απόκτηση ενός Master Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Nέας Υόρκης, εργάστηκε ως μάγειρας, και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ενταχθεί στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), άρχισε να εργάζεται ως κρατικός υπάλληλος στο Κονέκτικατ.
Εγκατέλειψε τη θέση του ξαφνικά το 1957 και την ίδια χρονιά άρχισε την καριέρα του ως ηθοποιός, σε μια τηλεοπτική σειρά. Έγινε διάσημος με την ταινία «Η κόμησσα και ο γκάνγκστερ» (A Pocketful of Miracles, 1962) του Φρανκ Κάπρα, που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου.
Ένα χρόνο πριν, το 1961, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ταινία «Οι Μεγιστάνες του Εγκλήματος» (Murder Inc) του Μπερτ Μπάλαμπαν.
Έπαιξε σε συνολικά 60 ταινίες. Όμως από το 1968, και για 35 χρόνια, παρέμεινε αφοσιωμένος στον «Κολόμπο». Το πρώτο επεισόδιο σκηνοθετεί ένας νεαρός άνδρας 25 ετών... ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Από τα 69 επεισόδια, ο Πίτερ Φολκ ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός στα 24. Το τελευταίο, το 2003, είχε τον τίτλο ο «Κολόμπο σέρνει το χορό».
Εδώ και αρκετά χρόνια, έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.




Κείμενο από http://www.tanea.gr και http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...