Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ας θυμηθούμε... 9 - Μπονάντσα / Bonanza


Η Μπονάντσα είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά γουέστερν που προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το κανάλι NBC, από τις 12 Σεπτεμβρίου 1959 έως τις 16 Ιανουαρίου 1973. Είναι από τις μακροβιότερες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης και ολοκληρώθηκε μετά από 14 χρόνια και 430 επεισόδια. Η σειρά διαδραματίζεται στη Νεβάδα τον προηγούμενο αιώνα, όπου στο κτήμα Ponderosa, δίπλα στη λίμνη Tahoe, μένει η οικογένεια των Cartwights και μας μεταφέρει τη καθημερινή της ζωή. Αποτελείται από τον χήρο-σοφό πατέρα Ben και τους τρεις γιούς του. Οι τρεις γιοί είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο μεγαλύτερος, ο Adam, είναι ευγενικός, ο δεύτερος ο Eric ή Hoss είναι ''θερμός'' με τις γυναίκες και ο τρίτος ο Joseph ή Joe, ασυγκράτητος και βίαιος.
Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Ηθοποιοί: Pernell Roberts, Lorn Green, Dan Blocker, Michael Landon, Victor Se, Yung Guy Williams, David Canary, Mitch Vogel, Ray Teal, Bing Russell, Tim Matheson.



Με την «Μπονάντσα», ένα γουέστερν σίριαλ στα ίχνη του θρυλικού «Πέιτον Πλέις», ξαναγράφεται ο μύθος της Δύσης σε τηλεοπτικούς ρυθμούς και με αυστηρά πατριαρχικές δομές, ανάμεσα στις επικές δημιουργίες του Τζον Φορντ και την «ελεγεία της βίας» του Σαμ Πέκινπα. Η δυναστεία Κάρτραϊτ, πολύ πριν την ομότιτλη «σαπουνόπερα» του ’80 (Dynasty) αποτυπώνει πρωτίστως την πατριαρχική οικογένεια με απόλυτη απουσία του θηλυκού (μητέρα, αδελφή, σύζυγος), σε μια κοινότητα, όπου ο πατέρας παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στην οικογενειακή εστία.




Μία από τις πιο αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης, η Bonanza, ήταν η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική σειρά, που την αγάπησαν γενιές και γενιές τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Διατηρεί τη μαγεία και την ποιότητα των ιστορικών τηλεοπτικών σειρών, με προδιαγραφές χολιγουντιανής παραγωγής. Ο Μπεν Καρτράιτ, οι τρεις γιοι του, Ανταμ, Χος και Τζο, ο κινέζος μάγειράς τους και ο σερίφης, είναι οι έξι ήρωες που με φόντο μια πανέμορφη τοποθεσία κοντά στη λίμνη της Νεβάδα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για πολλά χρόνια. Ένα κλασικό οικογενειακό γουέστερν, απαραίτητο για την ταινιοθήκη σας, που συναρπάζει ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους.



Η ονομασία “Bonanza” αναφερόταν στην περιοχή Comestock Lode, η οποία είχε ένα εξαιρετικά μεγάλο κοίτασμα αργύρου και προέρχεται από μια ισπανική λέξη που σήμαινε «δίκαιες καιρικές συνθήκες», κατ’ επέκταση «ευημερία».
Η “Ponderossa” ήταν ένας εναλλακτικός τίτλος της σειράς που χρησιμοποιήθηκε το 1972 για την εκπομπή «Επαναλήψεις», ενώ “Bonanza” ήταν σε πρώτη εκτέλεση στο NBC. Στα αρχικά επεισόδια, οι Καρτράιτ μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον με την πλοκή των ιστοριών τους. Ο Lorn Green, όμως, είχε αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ξυλείας της περιοχής και παράλληλα μεγαλύτερος παραγωγός του ζωικού κεφαλαίου και η οικογένειά του, θα έπρεπε να είναι περισσότερο αλτρουιστές. Οι παραγωγοί συμφώνησαν με την παρατήρηση αυτή και έβαλαν στη σειρά περισσότερους guest stars…


Η σειρά χαρακτηρίστηκε και από το αξέχαστο μουσικό θέμα των Joy Livingstone και Ray Evans. Το θέμα “Bonanza” είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά κομμάτια στην τηλεόραση και οι παραλλαγές του χρησιμοποιηθήκαν στα 13 χρόνια της σειράς.
Ο χάρτης που καιγόταν στην αρχή κάθε επεισοδίου ήταν δημιουργία του καλλιτέχνη Robert Temple Ayres.


Ο David Dortort, που δημιούργησε την "Bonanza" το κορυφαίο γουέστερν που βρισκόταν στον "αέρα" του NBC επί 14 χρόνια, με κέντρο βάρους στις οικογενειακές αξίες, πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 στο διαμέρισμά του στο Westwood. Ήταν 93 ετών.
Η "Bonanza" που παιζόταν από το 1959 έως το 1973, έγινε το κορυφαίο σίριαλ στην τηλεόραση το διάστημα μεταξύ 1964-67 όσον αφορά την θεαματικότητα, διατηρώντας μια θέση στα 10 κορυφαία για μια δεκαετία. Ο Dortort επίσης, είχε δημιουργήσει το "The High Chaparral", που αρχικά ακολούθησε τη "Bonanza" τα βράδια της Κυριακής στο NBC για τρεις σεζόν.
Το 1959, ο Dortort έστησε το σίριαλ για λογαριασμό της θυγατρικής της RCA, το κανάλι NBC. Η "Bonanza" θα γυριζόταν έγχρωμη γύρω από την πανέμορφη Λίμνη Ταχόε, στη Νεβάδα, βοηθώντας παράλληλα την προώθηση των έγχρωμων τηλεοράσεων της RCA. Στο καστ της περιλαμβάνονταν άγνωστοι σχετικά ηθοποιοί (Michael Landon, Lorne Greene, Dan Blocker και Pernell Roberts) ως μέλη της οικογένειας Καρτράιτ.


Πάντως ο Dortort πήγε πιο μακριά από την τυπική φόρμουλα του γουέστερν που επικεντρώνεται σε περιπλανώμενους της ερήμου, χτίζοντας τρεις ανδρικούς χαρακτήρες μια οικογένειας και τον πατέρα τους στο ράντσο της Ποντερόσα.
Στη πρεμιέρα της στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου, τον Σεπτέμβρη του 1959, δεν τα πήγε καλά απέναντι στο "Perry Mason" του CBS. Το φθινόπωρο του 1961, το NBC άλλαξε την ώρα και τη μέρα μετάδοσης, (9 το βράδι κάθε Κυριακής) κάνοντάς το τεράστια επιτυχία.
Σταμάτησε το 1973, ένα χρόνο μετά το θάνατο του αξιαγάπητου Dan Blocker, που υποδυόταν τον Έρικ "Χος" Καρτράιτ. Ο Dortort συνέχισε και μετά την παραγωγή κάποιων επεισοδίων της "Bonanza", όπως το "Bonanza: Η Επόμενη Γενιά" το 1988, ένα πρίκουελ για το τηλεοπτικό κανάλι Pax καθώς και άλλα σχέδια με κέντρο την Άγρια Δύση.




Η σειρά έγινε και κόμικς το 1963, ενώ εκδόθηκε και στην Ελλάδα την εποχή που παιζόταν η σειρά, από τον εκδοτικό οίκο Ατλαντίς, των Αδελφών Πεχλιβανίδη.

Δείτε και ακούστε την εισαγωγή:



Μέρος του άρθρου βασίστηκε και σε κείμενα που βρήκαμε στα http://lefobserver.blogspot.com, http://www.myfilm.gr, http://news.kathimerini.gr, ενώ η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του μέλους μας Δημήτρη Καλιακάτσου.
Το ελληνικό εξώφυλλο είναι από το http://www.greekcomics.gr, ενώ το δείγμα του κόμικς είναι από το http://www.mycomics.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...