Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Special Olympics: Η πιο λαμπερή γιορτή!


Οι νέοι, τα παιδιά, και οι οικογένειες της Αθήνας δίνουν ραντεβού με τους αθλητές των Special Olympics στην πιο λαμπερή γιορτή του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ των Special Olympics.

Από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, όλοι θα είναι παρόντες στον περιβάλλοντα χώρο του Ο.Α.Κ.Α., ανάμεσα στο "Τείχος των Εθνών" και στην "Αγορά", υποστηρίζοντας το Φεστιβάλ ως χώρο ενότητας, διαλόγου και πολιτισμικών ανταλλαγών.
Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι θα μπορέσουν να παίξουν, να χορέψουν, να ζωγραφίσουν, να σκιτσάρουν, να τραγουδήσουν, να παρακολουθήσουν μουσικές, κουκλοθεατρικές, χορευτικές και ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις, να γίνουν για λίγο ραδιοφωνικοί παραγωγοί, να πάρουν μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια και μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της διαφορετικότητας και να ζήσουν ποικίλες πολιτισμικές εμπειρίες.
Καθημερινά οι μικροί φίλοι μπορούν να παίζουν στο μεγάλο Πάρκο Ψυχαγωγίας της Ecoland που αποτελείται από μεικτό γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου καθώς και παιχνίδια αναρρίχησης και ταλάντωσης. Παράλληλα θα διοργανώνονται καθημερινά ομαδικά κινητικά παιχνίδια όπως γιγάντιο Jenga, συγχρονισμένο σκι, σφουγγαροδρομίες, τρισδιάστατο παιχνίδι μνήμης και πολλά άλλα. Κάτω από τις ειδικά διαμορφωμένες τέντες θα πραγματοποιούνται εργαστήρια ζωγραφικής, σκίτσου, πυλού, χάρτινων αντικειμένων, τα οποία υποστηρίζονται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
Όλοι οι επισκέπτες καλούνται να ανατρέψουν τις προκαταλήψεις μέσα από το αφιέρωμα "'Ετσι Είμαι" του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μετά την ενεργή συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τη θερμή ανταπόκριση που είχε στη διάρκεια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Εκδηλώσεων που ακολούθησαν, το αφιέρωμα "Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις", θα παρουσιάζεται καθημερινά στο Φεστιβάλ Special Olympics στην τέντα των οικεγενειών.
Το αφιέρωμα, μας προσκαλεί μέσα από 22 ταινίες τεκμηρίωσης, να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Οι ταινίες του αφιερώματος αποστασιοποιούνται από τα συνήθη - "κλινικής" φύσης - ντοκιμαντέρ με ανάλογη θεματολογία. Αντίθετα ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων. Από τη μια, αναδεικνύονται, οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών. Από την άλλη όμως, δείχνουν, ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων, υπερνικούν τόσο τα προβλήματα, όσο και τις προκαταλήψεις.
Το Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι μία ψυχαγωγική, αλλά και ενημερωτική δράση για τους μικρούς μας φίλους με γνωστά παιχνίδια που έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα με μηνύματα Ανακύκλωσης, ώστε τα παιδιά ενώ διασκεδάζουν, παράλληλα, να εκπαιδεύονται στα υλικά που ανακυκλώνονται στον μπλε κάδο αλλά και στο πως συμμετέχουμε σωστά στην Ανακύκλωση.
Εργαστήρια σκίτσου αλλά και δημιουργίας animation με πλαστελίνη θα πραγματοποιηθούν από τους σπουδαστές και τους καθηγητές της Σχολής Ορνεράκη με σκοπό να μεταδώσουν τη χαρά της δημιουργίας στους αθλητές και στο κοινό του Φεστιβάλ και να τους παρασύρουν σ ένα δημιουργικό παιχνίδι.
Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Kosmos 93,6 θα βρίσκονται καθημερινά μαζί μας για να σκορπίσουν τα χρώματα της μουσικής σε μικρούς και μεγάλους αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα σε αθλητές και κοινό να γίνουν για λίγα λεπτά μουσικοί παραγωγοί και να μεταδώσουν ζωντανά από το χώρο του Φεστιβάλ τα μηνύματα των αγώνων.
Η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ για να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους με ποικίλες διαδραστικές εκδηλώσεις καθώς και για να μας ενημερώσει για την ιστορία των αγώνων Special Olympics.
Οι χορηγοί και οι επίσημοι υποστηρικτές των αγώνων θα υποδέχονται μικρούς και μεγάλους με πρωτότυπες δράσεις και εκδηλώσεις. Τα παιδιά θα αγωνιστούν με Hot Wheels, θα φωτογραφηθούν με την Barbie και θα παίξουν με τα παιχνίδια της Fisher-Price μέσα στην τέντα της Mattel. Όλοι οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τις γωνιές ευτυχίας μέσα στις τεράστιες "φούσκες αφρού" της Coca Cola. Παιχνιδοκονσόλες X-Box με πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα βρίσκονταο στο περίπτερο της Microsoft. Ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο ταχυδρομείο των ΕΛ.ΤΑ θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της έντυπης επικοινωνία. Τέλος, θα μυηθούμε στον σύγχρονο κόσμο της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας. Τέλος, ο ΟΠΑΠ επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις με την παρουσία του στον χώρο του Φεστιβάλ.


Ξεχωριστή θέση στο καθημερινό πρόγραμμα έχει το μουσικό όργανο βιόλα-κλαρινέτο-μπάντζο-τρομπέτα-κιθάρα-ντραμς, …ή απλά, το Skoog. Δεν είναι παιχνίδι. Δεν είναι μόνο ένα μουσικό όργανο, αλλά πολλά όργανα μαζί μέσα σ' ένα πολύχρωμο κουτί γεμάτο τεχνολογία. Πιέζοντας, τσιμπώντας, κυλώντας και χτυπώντας μπορείς εύκολα να παίξεις νότες και συγχορδίες. Το Skoog κάνει τη μουσική προσιτή σε όλους. Από μουσικούς που θέλουν να πειραματιστούν, μέχρι και παιδιά που πιθανόν δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να παίξουν κλασικά μουσικά όργανα. Γι' αυτό έλα να μάθεις περισσότερα και δοκίμασε να παίξεις το Skoog στα εργαστήρια που θα πραγματοποιούνται καθημερινά και θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συναυλία με συνοδεία μεγάλης μπάντας. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει ακόμα Τζίμι Χέντριξ στο Skoog, μήπως ν' αρχίσετε την εξάσκηση...
Θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ... Το "Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο" παρουσιάζει την παράσταση "Αμυγδαλοτσακίσματα" σε αφήγηση Βαλεντίνας Παπαδημητράκη. Η Φυλλίδα, κόρη του Βασιλιά της Θράκης αγάπησε τον Δημοφώντα, γιο του Θησέα. Όταν ο Δημοφώντας έφυγε για την Αθήνα, έμεινε μόνη. Ξεψύχησε περιμένοντας τον αγαπημένο της κάτω από ένα δέντρο, που έμελλε να γίνει αμυγδαλιά. Με αφορμή τον αρχαιοελληνικό μύθο, η Αμυγδαλένια, η ψυχή της αμυγδαλιάς, μας ταξιδεύει σε λαϊκά παραμύθια από τη Μ. Ασία, τη Χίο, τη Θράκη. Οι ιστορίες ξεπηδούν μέσα από τα μαγικά της αμύγδαλα και σμίγουν με παραδοσιακά τραγούδια, σε μια παράσταση σαν συναυλία. Οι μικροί θεατές μπορούν να τραγουδήσουν μαζί με την Αμυγδαλένια και τον μουσικό, αλλά και να συμμετάσχουν στη δράση, να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τον ήρωα να ολοκληρώσει το σκοπό του ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος θα διασκεδάζει τους συμμετέχοντες με το έργο "Ο Καραγκιόζης Πρωταθλητής" καθώς και με άλλες μικρής διάρκειας παραστάσεις με αφορμή τους ολυμπιακούς αγώνες Special Olympics 2011.
"Κούκλες" και "κούκλοι" θα γιορτάζουν καθημερινά μαζί μας τη διαφορετικότητα. Ο "Ούπς", η κούκλα της Αννέτας Στεφανοπούλου, εμφανίζεται στη σκηνή του Φεστιβάλ. Εκεί βλέπει μια κατασκευή-γλυπτό από ξύλινα τουβλάκια. Την επεξεργάζεται, αποφασίζει να την αγγίξει και την γκρεμίζει. Στην προσπάθειά του να επαναφέρει το αρχικό γλυπτό, δημιουργεί άλλα αντικείμενα (μια κιθάρα, ένα παράθυρο, μια γυναίκα) τα οποία του προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Κάθε φορά όμως που ξεχνάει ότι είναι εφήμερες κατασκευές και επιθυμεί να τα αντιμετωπίσει σαν πραγματικότητα τα γκρεμίζει. Αρχικά περνάει από την μια κατασκευή στην άλλη, αλλά στο τέλος κουράζεται από το πλασματικό παιχνίδι που παίζει στον εαυτό του και αποφασίζει να εγκαταλείψει τον ξύλινο κόσμο που τον ταλαιπωρεί. Όμως, αυτός ο ξύλινος κόσμος έχει άλλα σχέδια για τον Ούπς!... Ένα παιχνίδι όπου φαντασία και πραγματικότητα γεννούν έναν μοναδικό κόσμο, τον κόσμο του Ούπς !
Η Λίτα Ασλάνογλου παρουσιάζει την μαριονέτα "Ιβάν", που μπορεί να φαίνεται τρομερός αλλά είναι μόνο διασκεδαστικός. Η Σωτηρία Καραπατάκη θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους σε μια παράσταση δρόμου με τη μαριονέτα "Σαλταπίδης", ο οποίος είναι ένας σαλτιμπάγκος που ζει σ'ένα χαρτόκουτο. Όταν ξυπνάει βγαίνει από το σπιτάκι του και το ρίχνει στο χορό!
Καθώς το πρόγραμμα θα είναι καθημερινά αφιερωμένο σε μία από τις 7 περιοχές που δραστηριοποιούνται διεθνώς τα Special Olympics, πρεσβείες και διάφοροι φορείς συμμετέχουν παρουσιάζοντας κυρίως παραδοσιακές μουσικές των χωρών τους καθώς και χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.
Έτσι, όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ θα γνωρίσουν την παραδοσιακή μουσική της Ελβετίας με το αλπικό κόρνο και το μικρό διατονικό ακορντεόν, θα χορέψουν με μουσικές και τραγούδια από τις περιοχές των Άνδεων μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού, θα νοιώσουν από κοντά το πάθος του Αργεντίνικου Τάνγκο, θα βιώσουνν τη μυσταγωγία των ιδιαίτερων ινδονισιακών χορών, θα διασκεδάσουν με παραδοσιακές Ουγγαρέζικες μελωδίες αλλά και Ολλανδικά παραδοσιακά τραγούδια, και θα λικνιστούν στους σουίνγκ και τζαζ ρυθμούς της Αμερικάνικης μπάντας.
Ταχυδακτυλουργοί, ανιματέρ, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά συμπληρώνοντας με τη μαγεία τους την μεγάλη γιορτή των Special Olympics.
Οι εθελοντές των αγώνων θα δώσουν το δικό τους παρόν υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρέα με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται επίσης εθελοντικά.


Σας περιμένουμε στο Φεστιβάλ των Special Olympics να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να ονειρευτούμε μαζί με τους αθλητές… γιατί το αύριο ξεκινάει με όνειρα!

ΙΝFO:
26 Ιουνίου – 3 Ιουλίου
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 19:00

Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες 211 2011 000, www.athens2011.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...