Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κόμικς και Σινεμά 1 - Danger: Diabolik (1968)


Ιταλία 1968.Ο πασίγνωστος παραγωγός Dino De Laurentis και ο μετρ του ιταλικού τρόμου Μάριο Μπαβα μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες του διάσημου ήρωα των fumetti, Diabolik, σε μια εντυπωσιακή –για τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής– παραγωγή.
Ο ομώνυμος ρόλος ενσαρκώνεται άψογα από τον John Phillip Law (Barbarella, Death rides a horse) του οποίου η απόκοσμη, ανδρική ομορφιά και το λιπόσαρκο λυγερό σώμα του ταιριάζουν απόλυτα με το κόμικ προφίλ του Diabolik. Εξίσου ιδανικός, ο πάντα γοητευτικός, Μισέλ Πικολι στο ρόλο του αιωνίου αντιπάλου του, αστυνομικού επιθεωρητή Ginko (υπάρχει μια αμοιβαία αίσθηση σεβασμού ανάμεσα στους δυο άντρες), και η θε-σπέ-σια, super sexy Marisa Mell -ως παρτενέρ, συνεργάτης και έτερον ήμισυ του Diabolik.


Το μάλλον ισχνό σενάριο περιγράφει τα εξωφρενικά κατορθώματα του διασημότερου, ίσως, Ευρωπαίου κόμικ κλέφτη, και πώς αυτός καταφέρνει να διασύρει τις πολιτικές και αστυνομικές αρχές της πόλης του!



Αυτό που πραγματικά, όμως, κλέβει τη παράσταση είναι το ευφάνταστο οπτικό στυλιζάρισμα του μέγιστου Μάριο Μπαβα.
Η δαιδαλώδης σπηλιά-κρησφύγετο του Diabolik με τους υπέροχα φωτισμένους εσωτερικούς χώρους, το φουτουριστικό περιστρεφόμενο κρεβάτι και οι παράξενες χρωματικές αποχρώσεις, είναι απλά χάρμα οφθαλμών.



Το παζλ αυτής της φαντεζί απόλυτα 60΄s ταινίας συμπληρώνει με το καλύτερο τρόπο η έξοχη φωτογραφία (ο Μπαβα ξεκίνησε τη κινηματογραφική του καριέρα ως διευθυντής φωτογραφίας) και η παιχνιδιάρικη στιλάτη μουσική επένδυση του (ποιου άλλου;) Enio Morricone. Αναμφίβολα μια από τις καλύτερες μεταφορές κομικ στο σινεμά που απολαμβάνω ξανά και ξανά…




Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Παρουσίαση: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...