Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πορτρέτα Υπερηρώων 5 - Κέιμπλ (Cable)



Ο Cable είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε κόμικς της εταιρίας Μάρβελ. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Louise Simonson και τον καλλιτέχνη Rob Liefield.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ο χαρακτήρας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο κόμικ The New Mutants #86, τον Φεβρουάριο του 1990 και ακολούθησε η ολική του εμφάνιση στο The New Mutants #87 τον Μάρτιο του 1990. Μολονότι ο καλλιτέχνης Rob Liefield είναι υπεύθυνος για την οπτική του εμφάνιση, το όνομα και τον χαρακτήρα του, είναι γνωστό ότι ο Κέιμπλ πήρε και κάποια χαρακτηριστικά από τον editor Bob Harras.
Ο Κέιμπλ πρωτοεμφανίστηκε στην σύγκρουση μεταξύ της ομάδας Μιούταντ Λιμπερέισον Φορς (ΜΛΦ), αρχηγός της οποίας ήταν ο Στράιφ, κλώνος του Κέιμπλ, της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της ομάδας Φρίντομ Φόρς. Η ομάδα Νιού Μιούταντς ζήτησε την βοήθεια του Κέιμπλ για την μάχη εναντίον της ΜΛΦ και αυτός δέχτηκε, βλέποντάς τους ως πιθανούς συμμάχους για την μάχη του εναντίον του Στράιφ. Έτσι λοιπόν έγινε ο νέος τους δάσκαλος και αρχηγός τους. Έπειτα, ο Κέιμπλ, συμμάχησε με τον Γούλβεριν και τον Σάνφάιερ και μαζί με τους Νιού Μιούταντς επιτέθηκαν στην ΜΛΦ. Ο Κέιμπλ επίσης οδήγησε τους Νιού Μιούταντς σε μάχη εναντίον της Τζένοσχάνς. Η ακύρωση όμως του τίτλου Νιού Μιούταντς οδήγησε στην εμφάνιση του Κέιμπλ και πολλών ακόμα χαρακτήρων της σειράς στην καινούργια σειρά με το όνομα Χ-Φόρς.




Η νέα αυτή σειρά έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την ιστορία του Κέιμπλ αποκαλύπτοντας ότι είχε έρθει από το μέλλον με σκοπό να σταματήσει τα σχέδια του Στράιφ αλλά και να εμποδίσει την άνοδο του Απόκαλιπς. Επίσης ότι ο Κέιμπλ ταξίδευε στον χρόνο με το σκάφος του, Γκρέιμάλκιν, το οποίο είχε έναν υπερευαίσθητο υπολογιστή ονόματι Προφέσορ, μια μελλοντική εκδοχή του οποίου τοποθετήθηκε στο σκάφος των Χ-Φάκτορ.
Το 1992 κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά με δύο επεισόδια, με τον τίτλο Κέιμπλ Μπλάντ εντ Μέταλ από τον συγγραφέα Φαμπιάν Νισιέζα και σχέδια του Τζόν Ρομίτα Τζούνιορ. Η σειρά αναφέρεται στην μάχη του Κέιμπλ με τον Στράιφερ και τον αντίκτυπο που έχει αυτή στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Κέιμπλ.
Λίγο μετά από αυτή την μίνι σειρά, ο χαρακτήρας αποκτά δικό του τίτλο με το όνομα Κέιμπλ issue#6 (vol.1). Τον Δεκέμβριο του 1993 αποκαλύφθηκε ότι το πραγματικό όνομα του χαρακτήρα είναι Νέιθαν Κρίστοφερ Σάμερς και ότι είναι υιός των Ξ-Μαν Σάικλοπς και Μάντελιν Πράιορ. Το 1994 μια μίνι σειρά η Δε Αντβέντσουρς οφ Σάικλοπς εντ Φοίνιξ έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το παρελθόν του Κέιμπλ. Στο μέλλον, ο Μόδερ Ασκάνι, ένας χρονοταξιδιώτης, έφερε διανοητικά το μυαλό του Σκοτ Σάμερς, Σάικλοπς και αυτό της Τζίν Γρέι στο μέλλον ώστε να μεγαλώσουν τον Κέιμπλ. Αυτό κράτησε για δώδεκα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων εμπόδισαν τον Απόκαλιπς να μεταφέρει τις αισθήσεις του σε σώμα τερματίζοντας έτσι τον τρόμο.
Αφού οι μίνι σειρές έλαβαν τέλος ο Κέιμπλ συμμάχησε με τον Ντέντπουλ σε μια καινούργια σειρά η οποία έδωσε έμφαση στην επιθυμία του χαρακτήρα να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Επίσης στην σειρά μετατρέπει το παλιό του σκάφος, Γκρέιμάλκιν, σε ένα ουτοπικό νησί με το όνομα Πρόβιντενς. Περίπου την ίδια περίοδο ο Κέιμπλ γίνεται μέλος των Ξ-Μεν.



Στην προετοιμασία για το κρόσόβερ Μεσάια Κόμπλεξ ο Κέιμπλ, φαινομενικά πεθαίνει όταν ο Γκάμπιτ και ο Σάνφάιερ καταστρέφουν το Πρόβιντενς προκαλώντας έτσι την σειρά να επικεντρωθεί κυρίως στον Ντέντπούλ για τα επόμενα έξι επεισόδια. Η σειρά έπειτα ακυρώθηκε στο δέκατο πέμπτο επεισόδιο, αλλά γρήγορα αντικαταστάθηκε απο άλλο σόλο Κέιμπλ κόμικ.
Το 2008 η Μάρβελ έδωσε στην κυκλοφορία το Κέιμπλ (vol.2), μια νέα σειρά απο τον Ντουέιν Σουερζίνσκι και τον Αριελ Ολιβέτι. Η νέα αυτή σειρά εστιάζει στην εποχή αμέσως μετά το Μεσάια Κόμπλεξ. Ακολουθεί ο γάμος του Κέιμπλ με την Χόουπ η οποία πεθαίνει λίγο μετά. Το 2009 εμφανίζεται μια νέα σειρά κρόσόβερ με τους Ξ-Φόρς/Κέιμπλ, «Δε Μεσάια Γουόρ» η οποία αποτελεί την συνέχεια του Μεσάια Κόμπλεξ.
ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο Κέιμπλ γεννήθηκε με τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές ικανότητες. Επίσης, λόγω μιας μόλυνσης μέρος του σώματός του, έχει καλυφθεί με ένα τεχνοοργανικό στρώμα το οποίο του δίνει επιπλέον δύναμη, αντοχή και αυξημένη όραση.
ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ
Στην τηλεόραση εμφανίζεται στην σειρά καρτούν X-Men The Animated Series ενώ σε τηλεπαιχνίδια εμφανίζεται στα Marvel Vs Capcom2, X-Men LegendsII Rise of Apocalypse, X-Men 2 Game Masters Legasy, X-Men Reign of Apocalypse και στο Marvel Ultimate Alliance 2.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Γκεζερλής
Αναδημοσίευση από το τεύχος 7 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE
Επιμέλεια παρουσίασης στο blog: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...