Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ντιέγκο Ριβέρα (Diego Rivera)


Ο Ντιέγκο Ριβέρα (Diego Rivera) ήταν ένας διάσημος Μεξικανός ζωγράφος, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1886. Το πλήρες όνομά του ήταν Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez!
Ήταν δημιουργός σπουδαίων έργων, κάποια εκ των οποίων ήταν τοιχογραφίες. Ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια του λεγόμενου "μεξικανικού κινήματος τοιχογραφίας", ενός από τα σπουδαιότερα κινήματα στη μεξικανική τέχνη. Μεταξύ του 1922 και του 1953, ο Rivera ζωγράφισε τοιχογραφίες, μεταξύ άλλων, στην Πόλη του Μεξικού, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Ντιτρόιτ και στη Νέα Υόρκη! Το 1931, μια αναδρομική έκθεση έργων του πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Υπήρξε σύζυγος της ζωγράφου Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo, 1907-1954), με την οποία γνωρίστηκαν το 1929 στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού.
Το 1907 έφτασε στην Ευρώπη και σπούδασε σε Μαδρίτη και Παρίσι. Γνωρίστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και ζωγράφους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Αμεντέο Μοντιλιάνι (Amedeo Modigliani, 1884-1920).
Στην προσωπική του ζωή ήταν άθεος και γυναικάς. Όταν γνωρίστηκε με την Frida Kahlo ήταν ήδη παντρεμένος για δεύτερη φορά!
Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1957, στην Πόλη του Μεξικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...