Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κόμικς και Σινεμά 3 - X-Men (2000)




Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Σενάριο: David Hayter
Ηθοποιοί: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Anna Paquin, Rebecca Romijn
Διάρκεια: 104 λεπτά
Πρεμιέρα στην Αμερική: 14 Ιουλίου 2000
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2000
Παραγωγή: Marvel Enterprises, 20th Century Fox
Προϋπολογισμός: $75.000.000
Συνολικές εισπράξεις: $296.339.527

Στο κοντινό μέλλον, ορισμένοι άνθρωποι εξελίσσονται σε μεταλλαγμένους, κατέχοντας ασυνήθιστες δυνάμεις. Στην κοινωνία των προκαταλήψεων, αυτά τα παιδιά χαρακτηρίζονται ως επιστημονικά παράδοξα και τέρατα της φύσης. Όμως, με την καθοδήγηση του καθηγητή Χ, οι χαρισματικοί μαθητές του έχουν μάθει να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις δυνάμεις τους για το καλό της ανθρωπότητας, παρά την συνεχή απόρριψη. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του καθηγητή X είναι ο Μαγκνέτο, έναν από τους πιο προικισμένους μεταλλαγμένους που στρέφεται ενάντια στην ανθρώπινη κοινωνία, πιστεύοντας ότι άνθρωποι και μεταλλαγμένοι δεν μπορούν να συμβιώσουν. Μεταλλαγμένοι Σούπερ ήρωες, παλεύουν για τη σωτηρία του πλανήτη, ενάντια άλλων μεταλλαγμένων που προσπαθούν να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος.

Το κόμικς
Οι X-Men είναι μία ομάδα υπερηρώων που πρωταγωνιστούν σε πληθώρα σειρών κόμικς της εταιρίας Marvel Comics. Δημιούργημα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο The X-Men #1, που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 1963.
Οι X-Men είναι μεταλλαγμένοι που, ως αποτέλεσμα εξελικτικής αλλαγής, γεννήθηκαν με υπεράνθρωπες δυνάμεις ή ιδιότητες που συνήθως εκδηλώνονται κατά την εφηβεία.


Στις ιστορίες τους, πολλοί κοινοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν με τρόμο και απόρριψη τους μεταλλαγμένους (οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως Homo superiors), καθώς μάλιστα θεωρούνται από τους επιστήμονες ως το επόμενο βήμα της ανθρώπινης εξελικτικής αλυσίδας και επομένως συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία. Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται και λόγω πολλών μεταλλαγμένων που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για εγκληματικές ενέργειες. Οι X-Men δημιουργήθηκαν από τον καθηγητή Τσαρλς Εξέβιερ / Καθηγητής Χ (Charles Xavier / Professor X), έναν πλούσιο μεταλλαγμένο που ίδρυσε μία ακαδημία με σκοπό να εκπαιδεύσει νεαρούς μεταλλαγμένους και να προστατεύσει αυτούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο από απειλές όπως ο Μαγκνέτο (Magneto) και η Αδελφότητα των Κακών Μεταλλαγμένων ("Brotherhood of Evil Mutants").



Οι X-Men αποτέλεσαν ένα από τα πλέον επιτυχημένα κόμικ που ενσωματώνουν στοιχεία πολυπολιτισμικότητας και παγκοσμιοποιημένης αντίληψης. Tη δεκαετία του '70 εντάχθηκαν στην ομάδα χαρακτήρες από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Σοβιετική Ένωση, την Κένυα και την Ιαπωνία. Αλλά και τα επόμενα χρόνια η προσθήκη νέων ηρώων από διάφορα μέρη του κόσμου και σε συνδυασμό με την ευαισθησία στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων, ενίσχυσαν μέσα στο κόμικ την αίσθηση της ανοχής έναντι στη διαφορετικότητα και την καταδίκη της αντίληψης περί "φυλετικής ανωτερότητας".
Το όνομα της ομάδας αποτελεί πρωτίστως αναφορά στον "Παράγοντα X", το άγνωστο γονίδιο στο οποίο αποδίδεται η γενετική μετάλλαξη των ηρώων. Σύμφωνα με τον Stan Lee η αρχική του ιδέα ήταν να ονομάσει τη σειρά "Οι Μεταλλαγμένοι".




Η ταινία
Η ταινία είναι πραγματικά αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη όχι μονάχα γι' αυτους που μεγάλωσαν διαβάζοντας τα κόμικς της Marvel αλλά και για όσους έκαναν την πρώτη γνωριμία τους με τον φανταστικό αυτό κόσμο μέσω αυτής. Δανειζόμενη βασικά στοιχεία πλοκής από τα πρώτα τεύχη των X-MEN, όπως π.χ. τα βιογραφικά των ηρώων, η ταινία προσδίδει ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα και εμπλουτίζει με συναισθήματα τους ήρωες. Έτσι έχουμε πλέον να κάνουμε όχι με σούπερ ήρωες τύπου Σούπερμαν αλλά με ανθρώπους που κατέχουν μεν ειδικές δυνάμεις αλλά δε παύουν να έχουν τις προσωπικές τους αδυναμίες και ανησυχίες όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

Η κορύφωση του σεναρίου είναι ότι αποφεύγει αυτό που κάνει σχεδόν κάθε άλλη ταινία του είδους, δηλαδή το να χωρίσει άμεσα τους πρωταγωνιστές σε καλούς που θέλουν να σώσουν την ανθρωπότητα και σε κακούς που θέλουν να την καταστρέψουν ή να την υποδουλώσουν. Ναι μεν υπάρχουν δυο παρατάξεις, οι οποίες όμως έχουν κυρίως να κάνουν με τη διαφορετική ιδεολογία συμβίωσης με τους κοινούς ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο οι τελευταίοι τους αντιμετωπίζουν παρά με την ολοκλήρωση των προσωπικών τους σκοπών (όπως π.χ. κατάκτηση της γης). Με άλλα λόγια δεν υπάρχει άμεσο μίσος αλλά αναπόφευκτη σύγκρουση λόγω διαφορετικής προσέγγισης κάποιων στοιχείων.
Όσον αφορά τώρα τα σκηνικά της ταινίας πρόκειται για έργο τέχνης στον τομέα των εδικών εφέ, με αποκορύφωμα τις μεταμορφώσεις της Μυστίκ.


Παράλληλα, το καστ έχει καταλάβει άψογα τη συμπεριφορά των ηρώων και δεν αποκλίνει σε τίποτα από αυτή του κόμικς. Ο Γούλβεριν, για παράδειγμα, παραμένει απροσάρμοστος στις καταστάσεις και εγωιστής ενω η Storm ναι μεν ανήκει στην ομάδα του καθηγητή Ξαβιέ αλλά ακόμη δεν έχει αντιμετωπίσει το φόβο και το μίσος της για την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν, βέβαια και κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κόμικς, όμως αυτές δεν είναι δραματικές και δεν ξενίζουν ιδιαίτερα τους φαν των X-MEN. Παραδείγματος χάριν η Rogue, κανονικά, γίνετε μέλος των X-Men όταν είναι ενήλικη και όχι με τον τρόπο που παρουσιάζεται στην ταινία.
Σε γενικές γραμμές η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου κόμικς, κρίνεται άκρως επιτυχημένη...


Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://el.wikipedia.org
http://www.cine.gr

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω στα περισσότερα του άρθρου, αν και θεωρώ πως η ταινία έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα:η μικρή της διάρκεια δε της επιτρέπει να αναλύσει χαρακτήρες και φαντάζει περισσότερο ως επεισόδιο-προπομπός σειράς παρά ως αυτόνομη ταινία, πρόβλημα βέβαια που έχουν πολλές ταινίες της Marvel δυστυχώς. Καλή οπτικά και αισθητικά, μειονεκτεί στο σύνολο όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μου έδωσε την αίσθηση ότι ήταν μια σύντομη ιστορία που τελείωσε όπως τελειώνει γρήγορα και ένα τεύχος κόμικς. Αυτό, βέβαια, έχει και τα καλά του (σαν αίσθηση)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...