Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 42 - Braveheart (1995)


Όλοι πεθαίνουν, όμως δεν ζουν όλοι πραγματικά

Κατηγορία: Ιστορικό/Εποχής
Έγχρωμο
Διάρκεια: 177'
Σκηνοθεσία: Mel Gibson
Σενάριο: Randall Wallace
Ηθοποιοί: Mel Gibson (William Wallace), Sophie Marceau (Princess Isabelle), Brian Cox (Argyle Wallace), Catherine McCormack (Murron), Brendan Gleeson (Hamish), Patrick McGoohan (King Edward "Longshanks")

Σκωτία, τέλη του 13ου αιώνα, σε μια εποχή αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους ντόπιους και τους Άγγλους. Μικρό παιδί ακόμα, ο Γουίλιαμ Γουάλας έχει δει τον πατέρα και τον αδελφό του να σκοτώνονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από τον αγγλικό ζυγό.




Τα χρόνια περνούν και ο Γουίλιαμ βρίσκει την αγάπη στο πρόσωπο της γλυκιάς Μάρον, όμως τον περιμένει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα: Άγγλοι στρατιώτες βιάζουν και δολοφονούν την αγαπημένη του. Τότε ο φιλήσυχος νεαρός αγρότης μετατρέπεται σ’ έναν σκληροτράχηλο, διψασμένο για εκδίκηση άντρα, αποφασισμένο να πολεμήσει μέχρις εσχάτων για το ύψιστο ανθρώπινο ιδανικό: την ελευθερία. Ο Γουίλιαμ Γουάλας τίθεται επικεφαλής των επαναστατών και ξεκινάει μια άγρια εκστρατεία εναντίον των δυνάμεων του αδίστακτου Βρετανού μονάρχη Εδουάρδου Α’, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς της υποδουλωμένης Σκωτίας…






Χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, ταινίας ιστορικής δράσης με εντυπωσιακές σκηνές και μεγαλειώδεις μάχες. Πρόκειται για αυτές τις ταινίες που μένουν στην ιστορία του κινηματογράφου, για τη δυναμική και το δέος που εκπέμπουν.
Η ταινία έλαβε πολλές θετικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου και προτάθηκε για δέκα Βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα πέντε από αυτά (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερων ηχητικών εφέ, Καλύτερου Μακιγιάζ).
Σύμφωνα με τον ίδιον τον Γκίμπσον, την ταινία την εμπνεύστηκε από επικές ταινίες τις οποίες είχε δει ως παιδί και του άρεσαν, όπως οι ταινίες “Σπάρτακος” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και “Ματωμένοι Ορίζοντες” του Γουίλιαμ Γουάιλερ.





Παρότι οι βασικές σκηνές μάχης που βλέπουμε στην ταινία διαδραματίζονται υποτίθεται στη Σκωτία, γυρίστηκαν στην Ιρλανδία, ενώ όλες οι άλλες σκηνές γυρίστηκαν κανονικά στη Σκωτία.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας έφτασε τα $72 εκατομμύρια, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα ξεπέρασαν τα $210 εκατομμύρια!



Δείτε και το trailer της ταινίας:



Κυκλοφόρησε νέο συλλεκτικό τεύχος
ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ #1470
Αναζητήστε το στα περίπτερα!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...