Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πορτρέτα Υπερηρώων 7 - Θορ (Thor)



ΓΕΝΙΚΑ
Ο Θορ αποτελεί έναν ακόμα φανταστικό χαρακτήρα της εταιρείας Μάρβελ Κόμιξ. Η πρώτη εμφάνιση του ήρωα έγινε τον Αύγουστο του 1962 στο Journey into Mystery #83 και αποτελεί δημιούργημα των Σταν Λη, Λάρι Λίμπερ και Τζακ Κίρμπι. Ο χαρακτήρας βασίστηκε στον θεό Θορ της Νορβηγικής μυθολογίας και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σειρές κόμιξ, ενώ υπήρξε και μέλος της θρυλικής ομάδας των Εκδικητών.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
Όταν ο Σταν Λη περιέγραφε την δημιουργία του Θορ λίγο μετά από αυτή του Χαλκ είπε: «Πώς κάνεις κάποιον δυνατότερο από τον δυνατότερο (Χαλκ)? Τελικά το βρήκα... Μην τον κάνεις άνθρωπο -κάνε τον θεό! Αποφάσισα ότι το κοινό ήταν ήδη εξοικειωμένο με τους Έλληνες και Ρωμαίους θεούς και πήρα την απόφαση έτσι να στραφώ στην Νορβηγική μυθολογία».
Ο Θορ έκανε την εμφάνισή του στο Journey into Mystery #83 τον Αύγουστο του 1962, με την πλοκή να ανήκει στον Σταν Λη αλλά σε σενάριο του Λάρι Λίμπερ ή του Ρόμπερτ Μπέρνστάιν και με σχέδιο των Τζακ Κίρμπι, Τζο Σίνοτ και Ντον Χεκ. Με τον τίτλο αυτό ο Λη και ο Κίρμπι κράτησαν την σειρά μέχρι τον Αύγουστο του 1970, αφού η σειρά είχε μετονομαστεί σε The Mighty Thor #179.



Η ονομασία The Mighty Thor είχε γίνει ήδη το κυρίαρχο λόγκο στο εξώφυλλο από το επεισόδιο #104 τον Μάιο του 1964 ενώ αντικατέστησε τελικά την ονομασία Journey into Mystery στο τεύχος #126 τον Μάρτιο του 1966.
Όταν ο Κίρμπι μετά από μια δεκαετία περίπου σχεδιασμού του Θορ αποφάσισε να αφήσει το κόμιξ, ήταν οι Σαλ Μπούσεμα και Νηλ Άνταμς αυτοί που ανέλαβαν. Ο Μπούσεμα έγινε ο κύριος σχεδιαστής από το τεύχος #182 τον Νοέμβριο του 1970 μέχρι το τεύχος #278 τον Δεκέμβριο του 1978, σχεδόν χωρίς διακοπή. Μετά την αποχώρηση του, το περιοδικό ανέλαβε ο Κηθ Πόλαρντ όπου, σε συνεργασία με τον νέο σεναριογράφο, τον Ρόυ Τόμας, προσέδωσαν νέα στοιχεία στην σειρά από την Νορβηγική μυθολογία.
Από το τεύχος #337, τον Νοέμβριο του 1983, μέχρι το τεύχος #382, τον Αύγουστο του 1987, ο Γουώλτ Σίμονσον ανέλαβε και το σχέδιο και το σενάριο. Μάλιστα ο Σίμονσον είναι και ο υπεύθυνος για την εμφάνιση του Μπέτα Ρέι Μπιλ (υπερήρωας).
Μετά και την αποχώρηση του Σίμονσον, τα ηνία ανέλαβε ο Τομ Ντε Φάλκο, ως συγγραφέας, δουλεύοντας κυρίως με τον σχεδιαστή Ρον Φρενζ. Ο Ντε Φάλκο έμεινε μέχρι το τεύχος #459, τον Φεβρουάριο του 1993.
Σαν συνέπεια του Heroes Reborn crossover γεγονότος, την δεκαετία του 1990, ο Θορ απομακρύνθηκε από τις κύριες συνέχειες της Μάρβελ και όπως πολλοί χαρακτήρες της εταιρίας επανασχεδιάστηκαν σε ένα εναλλακτικό σύμπαν για ένα χρόνο. Όταν ο Θορ και οι άλλοι χαρακτήρες επέστρεψαν στο σύμπαν της Μάρβελ συνεχίστηκαν οι σειρές με τον τίτλο Thor με συγγραφέα τον Νταν Γιούργκενς και σχεδιαστή τον Σκοτ Ήτον. Έπειτα ακολούθησαν οι Ντάνιελ Μπέρμαν και Αντρέα Ντεβίτο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 και το τεύχος #587. Μια τρίτη σειρά «Θορ» ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 2007 με συγγραφέα τον Μάικλ Σταβίνσκι και σχεδιαστή τον Ολιβιέρ Κόιπελ.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Θορ είναι θεός, το πλήρες όνομα του είναι Θορ Όντινσον και είναι γιός του πατέρα των θεών της Νορβηγικής μυθολογίας, του Όντιν και της Θεάς Γαίας. Η κατοικία τους είναι στην Άσγκαρντ και οι ίδιοι ανήκουν στην ασγκαρντιανή φυλή.
Ο Όντιν αποφασίζει πως ο Θορ πρέπει να μάθει να είναι ταπεινός, όπως αρμόζει στους θεούς, και εσκεμμένα τον τοποθετεί (αφού πρώτα διαγράφει από την μνήμη του ότι είναι θεός) στο σώμα και στην μνήμη ενός υπαρκτού παραπληγικού ανθρώπου, του φοιτητή της ιατρικής Ντόναλντ Μπλέικ. Όταν τελειώνει την Ιατρική ανακαλύπτει το σφυρί του Θορ, το Μζολνίρ, και μαθαίνει με αυτό να μεταμφιέζεται πότε σε Θορ και πότε σε Ντόναλτ. Χρόνια αργότερα, όταν ο Όντιν είναι ικανοποιημένος με την ταπεινοφροσύνη του Θορ, επαναφέρει την μνήμη του.
Έχοντας για μητέρα του την Γαία, ο Θορ, νιώθει μια φυσική αγάπη για την Γη και τους ανθρώπους. Έτσι, η πορεία του στην Γη είναι μια συνεχής μάχη εναντίον αυτών που θέλουν να την βλάψουν.
Ο κύριος εχθρός του Θορ είναι ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Λόκι, ο οποίος μισεί τον Θορ από την παιδική τους ηλικία. Μολονότι ο Λόκι είναι ο μάστερ της μαγείας, αποφεύγει τις συγκρούσεις με τον Θορ γιατί φοβάται την οργή του Όντιν. Ωστόσο είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία και το ξύπνημα των κύριων εχθρών του Θορ, των Absorbing Man, The Wrecker και Destroyer. Επίσης, ο Λόκι ευθύνεται και για την σύγκρουση του Θορ με τον Χαλκ, που οδήγησε στην δημιουργία των Εκδικητών, των οποίων ιδρυτικό μέλος και μέλος για πολλά χρόνια αποτέλεσε ο Θορ.
Όταν ήρθε ο καιρός να ανέβει στον θρόνο της Άσγκαρντ, άρχισε να βλέπει τους θνητούς σαν το κακό του πλανήτη και σκέφτηκε να κάνει την Γη όπως αυτός την σκεφτόταν.
Έτσι, οι Ασγκαρντιανοί, καταλαμβάνουν τη Γη και σφάζουν ή φυλακίζουν όποιον αντιστέκεται, ακόμα και τους δικούς του Εκδικητές. Κάνει γυναίκα του την Αμόρα και αποκτά ένα γιο, τον Μάγκνι.


Ερείπιο απο ενοχές για όλα αυτά που έκανε στη Γη που τόσο αγαπούσε, ο Θορ, ρίχνεται σε μια τελική μάχη με τον Τάνερε και τον Ντιστρόιερ, πλάσματα δημιουργίες του Λόκι, σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, όπου είδε και το κακό που είχε προξενήσει. Καταφέρνει να επικρατήσει και φτιάχνει την Άσγκαρντ σε μέρος της Οκλαχόμα όπου και μαθαίνει ότι ο Τόνι Σταρκ (Άιρον Μαν) έχει χρησιμοποιήσει το DNA του για να φτιάξει κλώνους του.
Έπειτα, άρχισε να ψάχνει και να βρίσκει τους υπόλοιπους Ασγκαρντιανούς ώστε να τους φέρει στη νέα Άσγκαρντ. Ψάχνοντας να βρει τον πατέρα του, τον Όντιν, τον βρίσκει στη Βαλχάλα να πολεμά με τον δαίμονα της φωτιάς, τον Σούρτουρ. Ο Όντιν συμβουλεύει τον Θορ ότι πρέπει να γίνει ο ηγέτης των Ασγκαρντιανών.
Εν τω μεταξύ, ο Λόκι θέλει να γίνει αυτός ο ηγέτης και παραπλανώντας τον Θορ τον αναγκάζει να μονομαχήσει με τον παππού του, τον Μπορ, τον οποίο και σκοτώνει. Για τον λόγο αυτό, ο Θορ εξορίζεται απο την Άσγκαρντ και ο Λόκι παίρνει τον έλεγχο πείθοντας τους Ασγκαρντιανούς να μεταφέρουν την πόλη τους στην Λατβερία, την πόλη του Ντόκτορ Ντούμ.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Ο Θορ δεν είναι πραγματικά αθάνατος αλλά εξαρτάται απο περιοδική κατανάλωση των Μήλων του Ιντούν για να διατηρεί την διάρκεια ζωής του η οποία ανέρχεται σε χιλιετίες. Επίσης ως θεός έχει τεράστια μυϊκή δύναμη, η οποία τον κατατάσσει ως τον πιο δυνατό ανάμεσα στους θεούς.
Κατά την διάρκεια της μάχης έχει την ικανότητα να αυξάνει την δύναμή του μέσω μιας κατάστασης που λέγεται Warriors Madness, έχει τεράστια θεϊκή αντοχή, μεγάλη ανοχή σε φυσικά χτυπήματα, υπεράνθρωπη ταχύτητα. Ο Θορ είναι ο θεός του κεραυνού, έτσι έχει την ικανότητα να ελέγχει τα στοιχεία της καταιγίδας (αστραπές, βροχή, άνεμος, χιόνι) με την βοήθεια του σφυριού του, του Μζολνίρ. Πέρα απο το σφυρί, ο Θορ χρησιμοποιεί και την Ζώνη της Δύναμης η οποία του διπλασιάζει την δύναμη και την αντοχή του.


ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΚΣ
Ο Θορ έχει εμφανιστεί ως καρτούν στην τηλεόραση: The Mighty Thor 1966, Spider Man and his Amazing Friends, The Incredible Hulk Returns. Επίσης, έχει εμφανιστεί στα φιλμ καρτούν: Ultimate Avengers, Ultimate Avengers 2, Next Avengers: Heroes of Tomorrow, Hulk vs. Thor αλλά και σε βιντεοπαιχνίδια: Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes, Marvel: Ultimate Alliance, Marvel Super Hero Squad. Το 2011 η ιστορία του μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, με τον ηθοποιό Chris Hemsworth να κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Γκεζερλής
Αναδημοσίευση από το τεύχος 9 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE
Επιμέλεια παρουσίασης στο blog: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...