Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 12 – Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού / Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)


Η.Π.Α., 1981, 115΄, Σκηνοθεσία: Steven Spielberg, Σενάριο: Lawrence Kasdan
Ηθοποιοί: Harrison Ford, Karen Allen, Denholm Elliot, John Rhys-Davis, Ronald Lacey, Paul Freeman, Alfred Molina.

Υπόθεση: Στην δεκαετία του ’30, ένας αρχαιολόγος με το όνομα Ιντιάνα Τζόουνς, αναλαμβάνει να βρει για λογαριασμό της κυβέρνησης, την μυθική χαμένη κιβωτό της Παλαιάς Διαθήκης με τις δέκα εντολές. Με βοηθούς τον εύθυμο Σαλάχ και τον έφορο του μουσείου Μπρόντι, ο Ιντιάνα Τζόουνς θα ξεκινήσει την περιπετειώδη αναζήτησή του, η οποία θα τον οδηγήσει από τις Άνδεις έως την Αίγυπτο. Εκτός, όμως, από τις φυσικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει και το πρόβλημα των Ναζί, οι οποίοι τον ακολουθούν αναζητώντας κι αυτοί την κιβωτό με τις ιερές πλάκες.



Το υπέροχο, περιπετειώδες παραμύθι που σκηνοθέτησε ο Spielberg με δεξιοτεχνία και πολύ κέφι, είναι μια ταινία γεμάτη οπτικά εφέ, σασπένς και αρκετό χιούμορ. Πρόκειται για μια θεαματική υπερπαραγωγή, στην πιο απολαυστική μορφή του είδους, που προσφέρει σε καταιγιστικό ρυθμό τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία: κρυμμένες σήραγγες, θανάσιμες παγίδες, μαγικά αντικείμενα, απίστευτες καταδιώξεις, απειλητικούς Ναζί…


Παρά το ανατριχιαστικό φινάλε, η ταινία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, παρόλο που αρχικά προβλήθηκε στην χώρα μας με τον χαρακτηρισμό «Ακατάλληλον»! Είναι απλή και ευχάριστη, ενώ διαθέτει τόσα χιουμοριστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία ώστε να μην κουράζει ούτε για μια στιγμή.



Ο μόνιμος μουσικοσυνθέτης του Spielberg, John Williams, άφησε την σφραγίδα του στην ταινία με την υπέροχη μουσική του. Το έργο τιμήθηκε με 4 Oscar και η Paramount εκμεταλλεύτηκε την κολοσσιαία εμπορική επιτυχία γυρίζοντας άλλες δύο ταινίες στην ίδια δεκαετία: “Indiana Jones and the Temple of Doom” (Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού) 1984, “Indiana Jones and the Last Crusade”(Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία) 1989. Το 2008 βγήκε και η τελευταία ταινία της σειράς, “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου).


Ο Spielberg είχε όνειρο ζωής να γυρίσει ένα “James Bond” με τον Sean Connery, ο οποίος είχε μεγαλώσει όμως αρκετά για τον ρόλο. Έτσι, τον πήρε και έπαιξε τον πατέρα του Ιντιάνα Τζόουνς στο “Indiana Jones and the Last Crusade”, κλέβοντας την παράσταση.
Αρχικά, οι ρόλοι των Harrison Ford και Karen Allen είχαν προταθεί στους Tom Sellek και Debra Winger, οι οποίοι αρνήθηκαν. Ο Sellek, παρά το μεγάλο κασέ, δεν ήθελε να κόψει το μουστάκι του, ενώ η Winger το μετάνιωσε και συνεργάστηκε τον επόμενο χρόνο με τον Spielberg, δίνοντας την βραχνή φωνή της στον E.T. Ο παραγωγός και φίλος του σκηνοθέτη, George Lucas, του πρότεινε για την ταινία τον Harrison Ford, ο οποίος με τον ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς εκτόξευσε την καλλιτεχνική του καριέρα στον Όλυμπο των σούπερ σταρ!...


Η διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας, σε ελληνικές εφημερίδες της εποχής
(από το αρχείο του Σπύρου Πιτικάρη)


Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Παρουσίαση: adamsjim

9 σχόλια:

  1. Ταινία με την οποία μεγαλώσαμε! Τα εφέ έχουν σίγουρα ξεπεραστεί, όχι όμως και το feeling της κορυφαίας αυτής ψυχαγωγικής περιπέτειας. Το τέταρτο μέρος είχε κ αυτό καλά στοιχεία να επιδείξει, δε συγκρίνεται όμως με τις 3 πρώτες ταινίες της σειράς. Εξαιρετική και η μουσική...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 3 πρώτες ταινίες ήταν φοβερές και ειδικά η 3η, με την παρουσία του Σών Κόνερυ, απογειώθηκε. Βέβαια στην 4η και τελευταία ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, ο Χάρισον Φόρντ μάλλον παραήταν μεγάλος για "δράση".
    Απίστευτο που ο Τομ Σέλεκ, απέρριψε τέτοια ταινία για μην χάσει το μουστάκι του! Αργότερα όταν θα είδε την εξέλιξη των ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς, θα πρέπει να τράβαγε τα μαλλιά του, και το μουστάκι μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω και με τους δυο σας, παιδιά! Βέρθα, χαίρομαι που τελικά σε έχουμε ανάμεσά μας με το... πραγματικό σου πρόσωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, βέβαια:) Και κουράστηκα πολύ για να το βρώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα σιγά-σιγά, μαθαίνοντας... Σου έχω στείλει και ένα mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη ταινία, μια από εκείνες που εκτόξευσαν την φαντασία μας στα ύψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η συνεχής δράση της ήταν αυτό που μας καθήλωνε, τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H ταινία - έμπνευση. Αυτή που με οδήγησε να γίνω αρχαιολόγος και σπηλαιολόγος-ερευνητής.
    Άπειρες φορές την έχω δει...όπως και τις υπόλοιπες, κυρίως τη 2η και την 3η.
    Και, όταν η φωτιά του έρωτα για την Περιπέτεια αρχίζει να σιγοσβήνει,
    έχει ακόμα ένα μοναδικό τρόπο να την ξαναφουντώνει.

    Ήταν επώδυνη η επαφή με την πραγματικότητα της φθοράς που επιφέρει η ροή του χρόνου - ή η δική μας πορεία μέσα σε αυτόν. Όταν είδα τον Harison στην τελευταία ταινία.
    Ωστόσο...
    Ήταν ένα στάδιο προς την ωριμότητα. Απαραίτητο και αναπόφευκτο.
    Μια εξοικείωση με την προσωπική μου πραγματικότητα, της αναπόφευκτης ήττας στη μάχη με τον πανδαμάτορα.
    Που οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη.
    Στην αποσύνδεση της εικόνας από την ουσία, στη συνειδητοποίηση της δυνατότητας αφθαρσίας του πνεύματος, όταν αυτή επικουρείται και από τη συμφιλίωση με τη φθορά της ύλης.
    Και, έτσι, αλλάζοντας τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη.
    Με τη γνώση, την ευφυΐα, την ψυχική δύναμη και την εμπειρία,
    να υπερκαλύπτουν τις απώλειες από τη φθορά της υλικής μας υπόστασης.

    Η Περιπέτεια της Ζωής, συνεχίζεται.
    Πριν το Μεγάλο Πέρασμα. Και μετά απ΄αυτό.

    (Είναι ενδεικτικό της πενίας της εποχής μας, η προσπάθεια αντιγραφής των ταινιών αυτής της σειράς από όλες τις παρόμοιου τύπου ταινίες περιπέτειας. Όπως από εκείνες του Βιβλιοθηκάριου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν άλλες διαφημιστικές καταχωρήσεις για αυτή την ταινία ή τις επόμενες που ακολούθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...