Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο τελευταίος Ναβάχο "code talker"


Στα 93 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος από τους 29 Ινδιάνους Ναβάχο "code talker"

«Μοιραστήκαμε τη δύναμη της γλώσσας μας με τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι 29 πρώτοι "code talkers" κατατάχθηκαν εθελοντικά. Δυστυχώς, χάσαμε τον τελευταίο επιζώντα από αυτούς τους 29 άνδρες, τον Τσέστερ Νεζ, που πέθανε στον ύπνο του», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνότητας των Ναβάχο, Μπεν Σέλι.
Οι σημαίες θα είναι σήμερα μεσίστιες στα εδάφη της φυλής.
Ο δεκανέας Τσέστερ Νεζ στρατολογήθηκε μαζί με 28 ακόμη Ναβάχο από το Σώμα των Πεζοναυτών το 1942. Σκοπός του στρατού ήταν η δημιουργία μίας κωδικοποιημένης γλώσσας που θα χρησιμοποιείτο στις επικοινωνίες με τα πεδία των συγκρούσεων, με βάση τη γλώσσα των Ναβάχο. Ο Τσέστερ Νεζ συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού, στο Γκουανταλκανάλ, το Γκουάμ, το Πελελίου και το Μπουγκενβίλ.
«Είμαι πολύ υπερήφανος για το ότι οι Ιάπωνες έκαναν τα πάντα για να σπάσουν τον κώδικα, αλλά δεν το κατάφεραν ποτέ», είχε δηλώσει πέρυσι στην εφημερίδα του αμερικανικού στρατού "Stars and Stripes".


Συνολικά, περί τους 400 Ινδιάνους Ναβάχο έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Ειρηνικού ως "code talkers". Επειδή η γλώσσα των Ναβάχο είναι τονική και δεν είναι γραπτή, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον που δεν είναι η μητρική του γλώσσα να την μάθει. Ο κώδικας δημιούργησε μία αλφάβητο βασισμένη σε αγγλικές λέξεις όπως "ant" για το "A" , οι οποίες στη συνέχεια μεταφράσθηκαν στην αντίστοιχη λέξη στην γλώσσα των Ναβάχο. Έτσι, για παράδειγμα, η λέξη "moasi" που σημαίνει "γάτα" (cat) αντιστοιχούσε στο γράμμα "C". Στο πεδίο της μάχης, οι Ινδιάνοι "code talkers" μετέδιδαν έτσι προφορικά κρυπτογραφημένα μηνύματα στη γλώσσα τους.
Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός μέχρι τη δεκαετία του '80, για την περίπτωση που θα ήταν χρήσιμος και σε άλλον πόλεμο.
«Ο θάνατος του Τσέστερ Νεζ σημαίνει με τραγικό τρόπο το τέλος μίας εποχής για τη χώρα μας και την ιστορία του Σώματος των Πεζοναυτών. Οι Ναβάχο "code talkers" είχαν ανεκτίμητη συμμετοχή στο θέατρο του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λαπάν, εκπρόσωπος του Σώματος των Πεζοναυτών.
Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι εκτός από τους Ναβάχο και άλλοι Ινδιάνοι των φυλών των Τσάκτα, Κομάντσι και Σεμινόλε συμμετείχαν στον πόλεμο κατά των Γερμανών και των Ιαπώνων, μεταδίδοντας κωδικοποιημένα προφορικά μηνύματα στις γλώσσες τους...


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση πατέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...