Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικά περιοδικά 8 - Τζόννυ Κουέστ (1997)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Ιούλιος 1997
ΤΕΥΧΗ ΣΕΙΡΑΣ: 2
ΣΧΗΜΑ: 25,5x17
ΣΕΛΙΔΕΣ: 52
ΤΙΜΗ: 400 δρχ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Modern Times – Κώστας Γιαννίκος
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: Διμηνιαία έκδοση
ΚΩΔ. ΑΡΧΕΙΟΘ.: 0685

ΣΧΟΛΙΑ: Πρόκειται για την μεταφορά σε κόμικς της τηλεοπτικής σειράς της “Hanna-Barbera”, «The Real Adventures of Johnny Quest». Η ελληνική έκδοση βασίστηκε στην πρωτότυπη της “Dark Horse”, όμως στην χώρα μας κυκλοφόρησαν μόνο 2 διπλά τεύχη (τέσσερα κανονικά). Η πρωτότυπη σειρά ολοκληρώθηκε σε 12 τεύχη (η μία από αυτές που κυκλοφόρησαν με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο ήρωα).
Πολύ καλό σκίτσο και όμορφα σενάρια, δυστυχώς όμως η ελληνική έκδοση έπεσε θύμα της τότε εκδοτικής πολιτικής της Modern Times. Το "μπούκωμα" της -ούτως ή άλλως- μικρής ελληνικής αγοράς, με δεκάδες ταυτόχρονους τίτλους, πολύ απλά θα οδηγούσε σε χαμηλές πωλήσεις και "κόψιμο" κάποιων από αυτών. Στον "Τζώννυ Κουέστ" δεν δόθηκε ο χρόνος για να τον γνωρίσουν και να τον εκτιμήσουν οι Έλληνες αναγνώστες...
Το κόμικς:
Ο παρορμητικός έφηβος Τζώννυ Κουέστ είναι μέλος της «Ομάδας Κουέστ». Αγαπάει την περιπέτεια και δεν φοβάται τον κίνδυνο. Το τολμηρό πνεύμα του και η απεριόριστη περιέργειά του, τον ωθούν σε διαρκείς αναζητήσεις και εξερευνήσεις. Είναι ιδιαίτερα επινοητικός και ξέρει πώς να ελίσσεται ώστε να αποφεύγει τις δυσκολίες. Ωστόσο, η δίψα του για δράση, τον φέρνει συχνά αντιμέτωπο με επικίνδυνες καταστάσεις.
Αρχηγός της «Ομάδας Κουέστ» είναι ο Δόκτωρ Κουέστ, πατέρας του Τζώννυ. Διακεκριμένος επιστήμονας με υψηλή νοημοσύνη και ψυχική ευγένεια. Τον χαρακτηρίζει η δίψα του για την απόκτηση νέων γνώσεων και για την ερμηνεία ανεξήγητων φαινομένων. Ο Δόκτωρ Κουέστ στηρίζει την ομάδα με την πείρα του πάνω σε επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα.
Μέλος της ομάδας είναι και ο Ρότζερ Ρέης Μπάνον, σωματοφύλακας και στενός φίλος του Δρ. Κουέστ. Παλιό μέλος μιας ομάδας Ειδικών Δυνάμεων, ο Ρέης διακρίνεται για την τόλμη του. Το θάρρος και το αλάθητο ένστικτό του αποτελούν κινητήρια δύναμη για την ομάδα. Άριστος πιλότος, σκοπευτής και ιππέας, ο Ρέης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέλη της «Ομάδας Κουέστ».


Το τέταρτο μέλος της ομάδας είναι η νεαρή Τζέσι. Κόρη του Ρέης Μπάνον, είναι προφανές ότι έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της ένα πνεύμα που αποζητά τη δράση και την περιπέτεια. Είναι έξυπνη και οξύθυμη αλλά ποτέ δεν ενεργεί παρορμητικά. Φροντίζει πάντα να αναλύει κάθε πλευρά των γεγονότων και να μην καταλήγει σε βιαστικά και επιπόλαια συμπεράσματα.
Ένα ακόμα μέλος της ομάδας είναι και ο νεαρός Χάτζι Μπινχ, ο οποίος έχει υιοθετηθεί ανεπίσημα από την οικογένεια Κουέστ, όταν βρισκόταν ακόμα σε παιδική ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο συνδέεται με πολύ δυνατή φιλία με τον Τζόννυ αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Ο Χάτζι είναι ένας νεαρός φιλόσοφος που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πνευματική ενέργεια. Πάντα πιστός στους φίλους του, φροντίζει να τους προστατεύει και να τους σώζει από τον κίνδυνο.
Τελευταίο μέλος της «Ομάδας Κουέστ» είναι ο Μπάντιτ, ένα συμπαθέστατο μπουλντόγκ που είναι πιστός συνοδός σε όλα τα ταξίδια της. Παρόλο που το γαύγισμά του είναι πιο δυνατό από το… δάγκωμά του, το θάρρο του είναι απεριόριστο. Η καταπληκτική όσφρησή του εντοπίζει τον κίνδυνο από πολύ μακριά…
Η δράση της «Ομάδας Κουέστ» περιλαμβάνει αποστολές στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, ενώ δεν λείπουν και οι διαστημικές αποστολές που τους φέρνουν αντιμέτωπους με σατανικά σχέδια για την καταστροφή της Γης και μάχες με εξωγήινα όντα!…


Οι τίτλοι των τευχών της ελληνικής έκδοσης:
1. Περιπλάνηση στα Καρπάθια
2. Το μυστικό του Γιάνος

Αποκλειστική παρουσίαση για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης"
Παναγιώτης Π.

2 σχόλια:

  1. Αξιολογότατο παιδικό κόμικ, που δεν άντεξε όμως. Όπως και όλη η προσπάθεια της συγκεκριμένης εκδοτικής εταιρίας στο χώρο...Ελπίζω να δούμε ξανά (λέμε τώρα!) κάποιους από τους τίτλους αυτούς να εκδίδονται ξανά...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολες εποχές για τέτοια ανοίγματα. Η Anubis, που κυριαρχεί στον χώρο τώρα, μάλλον δεν θα έμπαινε σε τέτοιες διαδικασίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...