Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ας θυμηθούμε... 11 - Μάπετ Σόου / The Muppet Show


Το Μάπετ Σόου (The Muppet Show), ήταν τηλεοπτική σειρά στην οποία εμφανιζόταν ένας θίασος από μαριονέτες, τα Μάπετς, τις οποίες χειριζόντουσαν μαριονετίστες. Η σειρά δημιουργήθηκε από τον γνωστό μαριονετίστα και τηλεοπτικό παραγωγό Τζιμ Χένσον (Jim Henson), ο οποίος μαζί με την ομάδα του υπέγραφαν και την παραγωγή της. Τα επεισόδια του Μάπετ Σώου εμφανίστηκαν σε διάφορα Αμερικάνικα κανάλια την περίοδο μεταξύ 1976 και 1981. Κάθε επεισόδιο λαμβάνει χώρα στο "θέατρο των Μάπετς" όπου υποθετικά δίνουν την παράσταση τους τα Μάπετς και ο θεατής του επεισοδίου παρακολουθεί τα δρώμενα της σκηνής καθώς και των παρασκηνίων. Επίσης, σε κάθε επεισόδιο εμφανίζεται ένας άνθρωπος ως καλεσμένος ο οποίος παίζει ή και τραγουδάει μαζί με τις μαριονέτες σε σκετς. Το Μάπετ Σώου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και εμφανίστηκαν μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της μουσικής σκηνής ως καλεσμένοι.


Μέσα από την φαντασία του δημιουργού του «Muppet Show», Jim Henson (24 Σεπτεμβρίου 1936 – 16 Μαΐου 1990), ξεπήδησε μια παρέα από πάνινες κούκλες που, με αρχηγό τον βάτραχο Kermit, προσπαθούσαν να "ανεβάσουν" μια επιθεώρηση με τραγούδια και θεατρικά σκετσάκια. Παράλληλα, σκηνές από τα παρασκήνια με την προσπάθεια του Kermit να οργανώσει την όλη προσπάθεια και να προσπαθεί να λύσει προβλήματα μεταξύ τον διαφόρων χαρακτήρων ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τα πέντε χρόνια εμπνευσμένης τρέλας που ακολούθησαν από την πρώτη προβολή το 1976 μέχρι το φινάλε το 1981.


Ο Jim Henson έχοντας τελειώσει με επιτυχία το «Sesame Street» («Σουσάμι, Άνοιξε», στην Ελλάδα), μια εκπομπή για μικρά παιδιά, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο χαρακτήρας του Kermit, αποφασίζει την δημιουργία ενός θεάτρου από πάνινες κούκλες. Με συνδετικό κρίκο τον συμπαθή βάτραχο, μια πλειάδα τρελών χαρακτήρων, συνεργάζονται δημιουργώντας τρελές και αστείες καταστάσεις.
Μερικοί από αυτούς είναι : ο Fozzie, ο συμπαθής κωμικός αρκούδος με τα κρύα αστεία του και την χαμηλή αυτοπεποίθηση που αναζητά πολλές φόρες συμπαράσταση από τον Kermit, η δυναμική γουρουνίτσα Miss Piggy, η αστέρας του θεάτρου που δεν διστάζει να χτυπήσει όποιον προσβάλει το ταλέντο της και μόνιμα ερωτευμένη με τον Kermit που δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη της, ο Gonzo ένα πολύ παράξενο και κακομούτσουνο πλάσμα, με φετίχ τις κότες, που πάντα εκτελεί παράτολμα ακροβατικά, ο Statler και ο Waldorf, δύο γεροπαράξενοι θεατές που δεν ενθουσιάζονται με καμία παράσταση, πειράζουν τους πάντες και ιδιαίτερα τον Fozzie και πολλοί άλλοι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τέλος, τον Σουηδό Μάγειρα, όπου τα χέρια του Frank Oz και η φωνή του Jim Henson δημιούργησαν έναν άκρως γελοίο χαρακτήρα.



Ακολούθησαν και κάποιες ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά καμία δεν μπόρεσε να φτάσει σε τρέλα και παραλογισμό το Muppet Show.
Το Muppet Show κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένο σε διάφορες γλώσσες και με αφορμή αυτό, το περιοδικό Time το χαρακτήρισε ως «το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη» («the most popular television entertainment on earth»).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Κέρμιτ ο Βάτραχος
, διευθυντής και παρουσιαστής του Σόου. Το Μάπετ του Κέρμιτ χειριζόταν ο Τζιμ Χένσον.
Μις Πίγκυ, θηλυκή μαριονέτα, γουρούνι με συμπεριφορά ντίβας. Οι ρόλοι της στο σώου την παρουσιάζουν να αναζητά το μεγαλείο και τον Κέρμιτ. Στην πρώτη σεζόν μοιραζόντουσαν το χειρισμό της ο Φρανκ Οζ με τον Ρίσαρντ Χαντ αλλά από τη δεύτερη την ανέλαβε αποκλειστικά ο Φρανκ Οζ.



Φόζι ο Αρκούδος, ένας stand-up κωμικός με αμφισβητούμενο ταλέντο. Τη μαριονέτα του χειριζόταν ο Φρανκ Οζ.
Σκούτερ, το παιδί για όλες τις δουλειές. Ο θείος του είναι ο ιδιοκτήτης του θεάτρου όπου γίνονται οι παραστάσεις του Μάπετ Σώου. Τον χειριζόταν ο Ρίτσαρντ Χαντ.
Γκόνζο - επίσης γνωστός ως Ο Μεγάλος Γκόνζο (Gonzo the Great). Τρομπετίστας και πολύπλευρο ταλέντο που αναλαμβάνει διάφορους ρόλους πολλοί εκ των οποίων και επικίνδυνοι. Τον χειριζόταν ο Ντέηβ Γκελζ.
Ράουλφ ο Σκύλος. Πιανίστας του Σόου. Τον χειριζόταν ο Τζιμ Χένσον.
Ο Σουηδός Σεφ, ένας μάγειρας με περίεργη αντίληψη επί της κουζίνας. Μιλάει μία ανύπαρκτη γλώσσα της οποίας το άκουσμα θυμίζει γλώσσες της σκανδιναβίας. Τη φωνή και την κίνηση του είχε αναλάβει ο Τζιμ Χένσον με τη βοήθεια του Φρανκ Οζ ο οποίος δάνειζε τα χέρια του στον Σεφ.


Ντόκτορ Μπάνσεν Χάνιντιου, επιστήμονας των Εργαστηρίων Μάπετ, δημιουργός εξωπραγματικών εφευρέσεων. Τον χειριζόταν ο Ντέηβ Γκελζ.
Μπήκερ, βοηθός και πειραματόζωο του Ντόκτορ Μπάνσεν. Τον χειριζόταν ο Ρίτσαρντ Χαντ.
Σαμ ο (Αμερικάνος) Αετός. Αμερικάνος υπερπατριώτης, λογοκριτής και θιασώτης των παραδοσιακών αρχών. Χειριζόταν από τον Φρανκ Οζ.
Καμίλα, μία κότα, ο έρωτας του Γκόνζο. Την χειριζόταν συνήθως ο Τζέρι Νέλσον.
Ντόκτορ Τηθ, ο μαέστρος και κημπορντίστας του συγκροτήματος του Μάπετ Σώου: Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Τον χειριζόταν ο Τζιμ Χένσον.



Σέρτζεντ Φλόυντ Πέπερ, ο μπασίστας του συγκροτήματος Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Το Μάπετ χειριζόταν ο Τζέρι Νέλσον.
Τζάνις, χίπισσα που αναλαμβάνει την κιθάρα στους Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Τη χειριζόταν ο Έρεν Όζκερ στην πρώτη σεζόν και ο Ρίτσαρντ Χαντ στις υπόλοιπες.
Άνιμαλ, ο άγριος ντράμερ των Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Τον χειριζόταν ο Φρανκ Οζ.
Ζουτ, ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Τον χειριζόταν ο Dave Goelz.
Στάτλερ και Ουώλντορφ, οι "γέροι του Μάπετ Σώου". Κάθονται στον εξώστη και κατακρίνουν σχεδόν κάθε σκετς. Τον Στάτλερ χειριζόταν ο Ρίτσαρντ Χαντ και τον Ουώλντορφ ο Τζιμ Χένσον.
Άνι Σου, νεαρό θηλυκό γουρούνι, αθώα ανταγωνίστρια της Μις Πίγκυ. Τη χειριζόταν η Λουΐζ Γκολντ.


Ο Εκφωνητής Ειδήσεων των Μάπετς. Τον χειριζόταν ο Τζιμ Χένσον.
Φου-Φου, ο σκύλος κατοικίδιο της Μις Πίγκυ. Τον χειριζόταν ο Στηβ Ουΐτμιρ ή εμφανιζόταν κάποιος αληθινός σκύλος.
Σουήταμς, πελώριο τέρας. Μέσα από τη στολή βρισκόταν ο Ρίτσαρντ Χαντ.
Λινκ Χόγκθρομπ, ένα όμορφο αλλά άμυαλο γουρούνι. Εμφανίζεται στο επαναλαμβανόμενο σκετς: Γουρούνια στο Διάστημα (Pigs In Space). Χειριζόταν από τον Τζιμ Χένσον.
Ντόκτορ Τζούλιους Στρέηντζπορκ, γουρούνι - επιστήμονας που εμφανίζεται στα Γουρούνια στο Διάστημα.
Τρελός Χάρι, ο πυροτεχνικός και ειδικός πάνω στις βόμβες που απολαμβάνει να ανατινάζει οτιδήποτε βρεθεί μπορστά του. Στην πρώτη σεζόν τον χειριζόταν ο Τζων Λοβλέηντι και μετά τον ανέλαβε ο Τζέρι Νέλσον.
Ρόμπιν, ο μικρός ανηψιός του Κέρμιτ. Τον χειριζόταν ο Τζέρι Νέλσον.
Οι Ιπτάμενοι Αδερφοί Ζουκίνι, που επιδίδονται στα ακροβατικά και την εκτόξευση τους και άλλων χαρακτήρων με τη βοήθεια κανονιού. Χειριζόντουσαν από τους Φρανκ Οζ, Τζέρι Νέλσον, Ντέηβιντ Γκελζ και Ρίτσαρντ Χαντ.


ΣΚΕΤΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ
Γουρούνια στο Διάστημα (Pigs In Space).
Παρωδία των σειρών επιστημονικής φαντασίας όπου εμφανίζονται η Μις Πίγκυ, ο Ντόκτορ Τζούλιους Στρέηντζπορκ και ο Λινκ Χόγκθρομπ.
Εργαστήρια των Μάπετς (Muppet Labs). Παρουσιάζονται οι εφευρέσεις του μέλλοντος των Μάπετς. Πρωταγωνιστεί ο Ντόκτορ Μπάνσεν Χάνιντιου και ο βοηθός του, Μπήκερ.
Στον Χορό (At the Dance). Σκηνή χορού με διάφορα Μάπετς όπου ακούγονται αποσπάσματα των συζητήσεων από τα ζευγάρια των χορευτών.


Έκτακτες Ειδήσεις Μάπετς (Muppets News Flash). Ο Εκφωνητής ανακοινώνει μία είδηση για ένα ασυνήθιστο γεγονός του οποίου πέφτει θύμα την ίδια στιγμή.
Ο Σουηδός Σεφ (The Swedish Chef). Παρωδία των εκπομπών μαγειρικής.
Νοσοκομείο Ζώων (Veterinarian’s Hospital). Παρωδία των σειρών με θέμα τη ζωή υπαλλήλων νοσοκομείου. Πρωταγωνιστούν ο Ράουλφ ο Σκύλος ως Ντόκτορ Μπομπ, η Μις Πίγκυ και η Τζάνις ως νοσοκόμες. Εμφανίζονται περίεργα περιστατικά ασθενών και οι πρωταγωνιστές καταλήγουν να λένε απανωτά αστεία επί των καταστάσεων, γεγονός που τους οδηγεί στο να ξεκαρδίζονται στα γέλια.
Stand Up Κωμωδία του Φόζι. Ο Φόζι επί σκηνής κάνει Stand Up κωμωδία με κακόγουστα αστεία και μικρή ετπιυχία.


Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
Ελληνική Βικιπαίδεια
http://xenofontasxp.blogspot.com

7 σχόλια:

  1. Εξαιρετική και πληρέστατη παρουσίαση. Άρθρο-αναφορά στο Μάπετ Σόου. Θαρρούσα πως ξανάβλεπα το πιο θεότρελο σώου που έδειξε η ελληνική τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της σειράς παρουσιάσεων, Γιώργο μου... Να μας κάνει να θυμόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική παρουσίαση της σειράς που τόσο αγαπήσαμε...θερμά συγχαρητήρια Παναγιώτη! Πολύ μπροστά από την εποχή του...μας λείπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περισσότερο λείπει, σίγουρα, από τα παιδιά! Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι χάνουν αυτές οι γενιές που δεν γνώρισαν ή δεν θα γνωρίσουν ποτέ ίσως, κάποιες τέτοιες εκπομπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπήρχαν στιγμές που κυριολεκτικά έπεφτες κάτω από τα γέλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν το Sesame Street ελάχιστα εως καθόλου το παρακαλουθούσαν μεγάλοι, ο Ηenson μπορεί να περιφανεύεται (από εκεί πάνω) πως κατάφερε το στόχο του με το Muppet Show, να προσελκύσει εξίσου και ενήλικες. Γι'αυτό και προσκεκλημένοι ήταν γνωστοί Αμερικανοί ηθοποιοί/τραγουδιστές που τα παιδιά δεν γνώριζαν τόσο καλά, γιαυτό και προβαλλόταν στην πιο prime time ζώνη της αμερικανικής τηλεόρασης, εφτάμιση με οχτώ το βράδυ.

    Αυτό που δεν θυμάμαι είναι αν το Μαπετ Σοου στην Ελλάδα το βλέπαμε μεταγλωτισμένο ή υποτιτλισμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι μόνο υποτιτλισμένο έπαιξε στη χώρα μας. Τουλάχιστον, έτσι θυμάμαι...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...