Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Lyra... Ελληνικής κατασκευής Playmobil


Η Ελληνική εταιρία παιχνιδιών Lyra το 1976 πήρε από την Γερμανική Playmobil Geobra τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil. Κατασκεύασε σετ τα οποία ή ήταν πιστά αντίγραφα των αντιστοίχων Γερμανικών σετ (σειρές με κωδικούς τέσσερις αριθμούς π.χ. 3324, 3280 κλπ) ή ήταν σετ φτιαγμένα από την Lyra ειδικά για Ελλάδα που δεν κυκλοφόρησαν στην Γερμανία και περιείχαν στον κωδικό τους το γράμμα L.
Παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό "NEW" στο κουτί της συσκευασίας, η οποία ήταν με πολύχρωμες φωτογραφίες πολύ καλής ποιότητας, όπως επίσης σετ σε κουβαδάκια, καθώς και πολλά παζλ. Σε παλαιότερες συσκευασίες υπάρχουν και Αραβικού τύπου γράμματα που δείχνει την πρόθεση της Lyra να προωθήσει τα προϊόντα της και σε Αραβικές χώρες. Μερικά σπάνια σετ κυκλοφόρησαν στα μέσα του 1980 σε κόκκινη συσκευασία, όχι σαν Playmobil αλλά σαν Playlyra, ίσως μια προσπάθεια της Lyra να ανεξαρτητοποιηθεί από την γερμανική Playmobil.

Η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil κάπου στα μέσα του 1986. Η παραγωγή τους στην Ελλάδα δεν ακολούθησε αυστηρά τις χρονολογίες των αντιστοίχων Γερμανικών και για αυτό τον λόγο η παρουσίαση τους εδώ (όσων βέβαια διαθέτει η συλλογή μας) γίνεται κάπως πιο ελεύθερα, ανάλογα με το μέγεθος ή το είδος του κάθε σετ. Tα Playmobil της Lyra ήταν εξαιρετικής ποιότητας, εφάμιλλα των Γερμανικών και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το ελληνικό παιδικό κοινό την δεκαετία του 1980!

Το κείμενο προέρχεται από το http://syllektiko-pazari.blogspot.gr/


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...