Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

To μικρότερο εξώφυλλο του κόσμου


Ερευνητές στην Ελβετία δημιούργησαν, ή καλύτερα αναπαρήγαγαν, το εξώφυλλο ενός περιοδικού σε μίνι -ή ακριβέστερα σε… νανο-διαστάσεις! Πρόκειται για ένα εξώφυλλο του "National Geographic Kids" που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου! Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να βρει διάφορα πεδία εφαρμογής, όπως στον τομέα της δημιουργίας ολογραμμάτων και ταινιών ασφαλείας και αυθεντικότητας.
Στα εργαστήρια της εταιρείας SwissLitho ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε πριν από λίγα χρόνια για λογαριασμό της IMB. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σβόλο πλαστικής ύλης πάνω στον οποίο στην ουσία «χάραξαν» το εξώφυλλο του περιοδικού στο οποίο εμφανίζονται δύο δίδυμες αρκούδες πάντα. Η χάραξη έγινε με μια βελόνα πυριτίου 100 χιλιάδες φορές πιο αιχμηρή από την πιο αιχμηρή μύτη μολυβιού που υπάρχει στον κόσμο.
Τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν γίνει και άλλες φορές στον πρόσφατο παρελθόν. Εχουν δημιουργηθεί μικροσκοπικά αντίτυπα βιβλίων και περιοδικών αλλά το εξώφυλλο του "National Geographic Kids" είναι το μικρότερο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, γι' αυτό και καταχωρήθηκε αμέσως στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραχάραξης χαρτονομισμάτων, διαβατηρίων ή άλλων δημόσιων εγγράφων, όπως και στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας διαφόρων αντικειμένων πολυτελείας, όπως ρολόγια κ.ά.

Βήμα Science

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...