Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Απεβίωσε ο «άσχημος» Ιλάι Γουάλας...


Ο Ιλάι Γουάλας (Eli Wallach), ο οποίος άφησε εποχή ως ο «άσχημος» ληστής Τούκο στην ταινία γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», απεβίωσε χθες Τρίτη, σε ηλικία 98 ετών, όπως αναφέρει η εφημερίδα "New York Times".
Σε εκείνη την ταινία πρωταγωνιστούσαν επίσης ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Λι Βαν Κλιφ.
Έγινε επίσης γνωστός από τη συμμετοχή του στην επίσης θρυλική ταινία «Και οι 7 ήταν υπέροχοι» την οποία σκηνοθέτησε το 1960 ο Τζον Στέρζες. Στην ταινία εκείνη έλαβαν μέρος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο Γιουλ Μπρίνερ, ο Στιβ ΜακΚουίν, ο Τσαρλς Μπρόνσον, ο Ρόμπερτ Βον, ο Μπραντ Ντέξτερ και ο Τζέιμς Κόμπουρν.



Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1956, έπειτα από 10 χρόνια θεατρικής πορείας. Αφοσιώθηκε στην υποκριτική μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή της Νέας Υόρκης το 1945, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στο λονδρέζικο θέατρο το 1954. Του έδιναν συνήθως ρόλους κακών, αλλά είχε λάμψει και για το κωμικό του ταλέντο.
Εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, πολλές φορές στο πλευρό της συζύγου του, Αν Τζάκσον. Παρά το γεγονός της συνεχούς παρουσίας του σε κινηματογραφικά φιλμ και τη γκάμα των ρόλων που υποδύθηκε, ο Ουάλας δεν είχε ποτέ προταθεί για Όσκαρ από την Ακαδημία. Τον Νοέμβριο του 2010, ωστόσο, έναν μήνα πριν κλείσει τα 95 του χρόνια, βραβεύτηκε με τιμητικό Όσκαρ, για το σύνολο της προσφοράς του.
Ο θάνατος του Γουάλας επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Κάθριν. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

2 σχόλια:

  1. Πολύ αξιόλογος ηθοποιός. Μα και μόνο για την εμβληματική του ερμηνεία στο έπος του Σέρτζιο Λεόνε έφτανε για να μείνει στο κινηματογραφικό πανθεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...