Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 25 - Βέρα Κρουζ / Vera Cruz (1953)


Σκηνοθεσία: Robert Aldrich
Σενάριο: Roland Kibbee, James R. Webb, Borden Chase
Μουσική: Hugo Friedhofer
Ηθοποιοί: Gary Cooper, Burt Lancaster, Denise Darcel, Cesar Romero, Sarita Montiel, Ernest Borgnine, George MacReady, Charles Bronson
Παραγωγή: United Artists

Υπόθεση: Μεξικό 1860. Δύο τυχοδιώκτες αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν μέχρι τη Βέρα Κρουζ μια κόμισα, φίλη του Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού, που μεταφέρει ράβδους χρυσού, τους οποίους εποφθαλμιούν συμμορίες, επαναστάτες, ακόμη και οι ίδιοι οι συνοδοί της…




Ένα ακόμη επιτυχημένο γουέστερν μ’ ένα δυναμικό δίδυμο, τον «καλό» Gary Cooper (ο οποίος επιστρέφει εδώ ανανεωμένος μετά το Oscar και την επιτυχία του «High Noon» - 1952) και τον «κακό» Burt Lancaster, ο οποίος είναι εκπληκτικός με το μονίμως «σατανικό» χαμόγελό του.
Αριστουργηματική έγχρωμη φωτογραφία από τον Έρνεστ Λάζλο, με φόντο τις ομορφιές του Μεξικανικού τοπίου. Μουσική επικών διαστάσεων από τον Ούγκο Φριντχόφερ, ο οποίος δημιούργησε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ομορφιάς. Εκατοντάδες κομπάρσοι (στρατός του Μαξιμιλιανού), με άψογα κουστούμια εποχής έως και την τελευταία λεπτομέρεια.




Ο σκηνοθέτης Robert Aldrich («Four for Texas» - 1963, «The flight of the Phoenix» 1965, «The Dirty Dozen» - 1967), πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό του. Εντυπωσιακές μάχες, πιστολίδι και χιούμορ, συνθέτουν το θεαματικό αυτό γουέστερν, με αποκορύφωση στο φινάλε την μονομαχία Cooper και Lancaster.
Όπως και πολλές άλλες, η ταινία αυτή έχει καταταχθεί στις «αδιάφορες» των εταιρειών και δεν έχει κυκλοφορήσει σε VHS και DVD. Θεωρούνται τυχεροί όσοι την είδαν απρογραμμάτιστη πριν από 20 περίπου χρόνια(!) σ’ ένα καινούριο, τότε, ιδιωτικό κανάλι.



Διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας στην εφημερίδα "Ελευθερία", την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 1955 (Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)

Στην Ελλάδα προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 7 Νοεμβρίου του 1955 και η τελευταία της επανέκδοση ήταν το 1977.

Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...