Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 32 - Οδύσσεια / Ulysses (1954)


Παραγωγή: Lux Films / Dino De Laurentiis, Carlo Ponti
Διανομή: Paramount Pictures
Σκηνοθεσία: Mario CameriniΕίδος: Ιστορική περιπέτεια
Σενάριο: Mario Camerini, Franco Brusati, Hugh Gray, Ennio De Concini, Ben Hecht, Ivo Perelli, Irwin Shaw
Ηθοποιοί: Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn, Rossana Podesta, Daniel Ivernel, Franco Interlenghi
Διάρκεια: 100΄

Υπόθεση: Μετά την καταστροφή και την άλωση της Τροίας, πολλοί από τους Έλληνες που πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα είχαν περιπέτειες. Τις περισσότερες, όμως, περιπέτειες απ’ όλους είχε ο Οδυσσέας (Kirk Douglas), ο βασιλιάς της Ιθάκης. Ξεκίνησε για τον γυρισμό με δώδεκα καράβια και με εξακόσιους πολεμιστές αλλά από την πρώτη κιόλας μέρα συνάντησε τρικυμίες, χάνοντας καράβια και πολεμιστές σε μικρό χρονικό διάστημα. Περιπλανήθηκε καταδικασμένος να ταξιδεύει αβοήθητος, αντιμετωπίζοντας πολλές εχθρικές καταστάσεις, μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί. Εκεί συνάντησε την γυναίκα του, Πηνελόπη (Silvana Mangano), και τον γιο του Τηλέμαχο (Franco Interlenghi). Όμως, ακόμα και τότε, θ’ αναγκαστεί ν’ αντιμετωπίσει μια τελευταία πρόκληση…





Μια από τις πιο ένδοξες ιστορίες της Αρχαίας Ελλάδας, ο μύθος του ήρωα που πάλεψε με ανθρώπους, τέρατα και στοιχεία της φύσης, βγαίνοντας στο τέλος νικητής, αντλώντας δύναμη από την αγάπη του για την Πηνελόπη. Τη γυναίκα που τον περίμενε πιστή, όσα χρόνια διήρκεσαν οι περιπλανήσεις του.
Επτά σεναριογράφοι επιστρατεύθηκαν δίνοντας στο σύνολο μια από τις καλύτερες ιταλικές παραγωγές, που συνδυάζει την δράση και την περιπέτεια με την μυθολογία. Η “Paramount” εξασφάλισε τα δικαιώματα προβολής της ταινίας, η οποία γνώριζε μεγάλη εμπορική επιτυχία όποτε προβαλλόταν.
Η «Οδύσσεια» προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 6 Δεκεμβρίου του 1954.


Διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας στην εφημερίδα "Ελευθερία", στις 5 Δεκεμβρίου 1954 (Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)





Σπύρος Πιτικάρης, για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης, 2014
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...